Nyitókép: repforofo (Facebook)

 

Miközben az SaS az MKÖ-vel a választások utáni együttműködési lehetőségekről tárgyalt, Simon Zsolt átvette a magyar választási pártszövetség külső megjelenítésének irányítását.

 

A hárompárti Magyar Közösségi Összefogás felmérések szerinti leggyengébb láncszeme, a Magyar Fórum a találkozót követő közös sajtótájékoztatón immár az MKÖ egésze nevében nyilatkozott. Bárdos Gyula (MKP) frakcióvezetőnek és Mózes Szabolcsnak, az Összefogás elnökének legfeljebb csak epizódszerepet jutott.

 

Érthetetlen öngól! Sulík és Simon csökkentették a Magyar Közösségi Összefogás parlamenti bejutásának esélyeit

 hirdetes_300x300  

 

Az SaS és az MKÖ hétfői, mintegy egyórás találkozóján áttekintették a két párt választási programját és a február 29-i választások utáni együttműködési lehetőségeket.

 

 

Richard Sulík elmondta, hogy a jobboldali kormányban helye van a magyaroknak.

 

A Most-Híd nem lesz a parlamentben

 

„Bugárban már annyi ember csalódott, hogy a Most-Híd nem fog bekerülni a parlamentbe. Ugyanakkor előfordulhat, hogy magyar párt nélkül nem sikerül jobboldali kormányt alakítani”

 

– mutatott rá Sulík.

 

A munkatalálkozón, melyen jelen volt Filip Mónika, az SaS magyar  nemzetiségű képviselőjelöltje, önkormányzati szakértője, az SaS nemzetiségi programját is áttekintették.

 

“Nem elég azt mondani, hogy szavazz rám, mert magyar vagyok”- Nagyinterjú az SaS új politikai sztárjával, Filip Mónikával

 

Sulík szerint partnerei egyértelműen biztosították az SaS-t arról, hogy a választások után a Magyar Közösségi Összefogás nem lép kormányra a Smerrel, amit a pártszövetség egyes szervei is megerősítettek.

 

„A Smernek nincs semmi keresnivalója egy tisztességes kormányban. Nagyra értékelem, hogy a magyarok mindig a jó oldalon álltak. Sajnos, egyetlen kivétellel, amikor 2016-ban a „charakter“ Bugár Béla úgy döntött, hogy dezertál a Smerhez, majd úgy is végezte”

 

– hangsúlyozta Sulík.

 

Az SaS elnöke bízik abban, hogy a választásokat követően együtt tudnak majd működni és jobbá tudják tenni Szlovákiát annál, mint amilyen jelenleg.

 

Simon az MKÖ szóvivője

 

Ezt követően általános meglepetésre nem az MKÖ listavezetője, hanem a felméréseken szinte alig mért, korábban az MKP-ból elsőként távozó Simon Zsolt ragadta magához a szót. Mindez láthatóan zavart is váltott ki Bárdos Gyulában.

 

Simon a Magyar Közösségi Összefogás nevében megköszönte a konstruktív tárgyalást és elmondta, hogy céljuk a maffiaállam leváltása, a jogállam felállítása illetve a reformok beindítása.

 

„Üdvözöljük az SaS nemzetiségi programját, bár a miénk ennél érthetően jóval szélesebb. Sok minden köt össze bennünket. De ha nem kezdünk el együtt kommunikálni, sokkal nehezebb lesz létrehozni a Smer nélküli kormány. “

 

– fogalmazott Simon.

 

Kép: Filip Mónika Fb-oldala

 

Autonómia: nincs programon, sem terítéken

 

Újságírói kérdésre válaszolva Simon elmondta, hogy nem akarják megnyitni az autonómia témáját, mivel nem szeretnék elterelni a figyelmet az ország valós problémáiról.

 

„Az autonómia nincs a programunkban és nem téma számunkra“

 

– hangsúlyozta

 

Bárdos Gyula szerint programjuk az önkormányzatiságon alapul és „azt keressük, ami összeköt bennünket. A természetes régiók feldarabolása közös probléma számunkra“

 

– mutatott rá a hanglejtéséből is láthatóan ideges Bárdos Gyula.

 

Bárdos: Senki nem áll mögöttünk

 

Az MKÖ listavezetője biztosította partnereit arról, hogy nem akarják megváltoztatni a határokat.

 

„Aki ilyet állít, nem mond igazat. Az se igaz, hogy valaki mögöttünk áll és a fülünkbe suttogja, hogy mit tegyünk”

 

-reagált Bárdos.

 

Mózes Szabolcs az SaS és az MKÖ választási programjainkban szereplő hasonlóságokra mutatott rá.

 

„A területi autonómia nincs a programunkban ezt csak azok a politikusok húzzák elő, akik megosztani akarnak“

 

– fogalmazott Mózes, aki szerint a komplex kisebbségügyi törvény megalkotása, az infrastruktúrafejlesztés és a tisztességes Szlovákia felépítése mindkét párt programjának közös elemei.

 

Richard Sulík a találkozó végén megismételte, hogy partnerei biztosították az SaS-t arról, hogy az autonómia és a Beneš-dekrétumok kérdése nincs számukra terítéken.

 

A sajtótájékoztató felvétele:

 

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Érthetetlen öngól! Sulík és Simon csökkentették a Magyar Közösségi Összefogás parlamenti bejutásának esélyeit

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.