Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója újabb útblokádot helyezett kilátásba, amelyre akkor kerülne sor, ha a parlament eltörölné az autópálya-matricákat a 3,5 tonnánál könnyebb gépjárművekre vonatkozóan.

 

Ha a parlament átviszi a törvényt, a fuvarozók azonnal újabb útzárlatokat alakítanának ki országszerte.

 

Stanislav Skala elmondása szerint az UNAS továbbra is sztrájkkészültségben van, és nem mondott le követeléseiről: az útadó csökkentéséről és az útdíjrendszerről szóló törvény megváltoztatásáról, illetve követelik az útdíjrendszert működtető SkyToll vállalattal kötött szerződés titkosításának feloldását és nyilvánosságra hozatalát a mellékleteivel együtt.

 hirdetes_300x300  

 

Mint ismeretes, a SkyToll vállalat, amelyet a J&T befektető csoport érdekeltségének tartottak korábban, a Smer-HZDS-SNS kormány idején nyerte meg az államtól az elektronikus útdíjrendszer tenderét. Ennek keretében az állam vállalta, hogy saját (vagyis az adófizetők) költségére kiépíti a rendszer technikai infrastruktúráját (pl. útdíjkapuk).

 

A szerződés szerint alapján az útdíjrendszer bevételeinek több mint 50 százaléka a SkyToll vagy ahhoz közel álló cégek zsebében landol, ami még a Közbeszerzési Hivatal jelentése szerint rendkívül előnytelen.

 

A szerződés ráadásul lehetővé teszi, hogy 400 millió euróért felvásárolja az állam a rendszert, amennyiben akarja – azt a rendszert, amelynek fizikai hálózatát az adófizetők pénzén 250 millió euróért építették ki. A szerződést az elmúlt tíz évben egyetlen kormányzat sem próbálta meg megtámadni. A szerződést aláíró akkori smeres miniszter, Lubomír Vážny ma a Szociális Biztosító vezetőjeként tevékenykedik.

 

További részletek alábbi cikkeinkben:

 

“700 millió eurót loptak el” – Matovič nyilvánosságra hozta a SkyToll-szerződést

A rendőrség beavatkozása után megszűnt az útblokád a határátkelőkön

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.