Nyitókép forrása: facebook.com/reprofotó

 

Bár jelenleg ellenzékben van, Fico délelőtti sajtótájékoztatóján azt nehezményezte, hogy nem tudja, miről hogyan fog dönteni a kormány a délutáni ülésen. Az egykori kormányfő láthatóan nem találta a helyét az ellenzéki szerepben, többször úgy beszélt a kormány mai és holnapi döntéseiről, mintha abban még mindig a Smernek lenne szerepe.

 

Fico szerint a kormány részéről „aránytalan és helytelen” intézkedéseket hozni „az íróasztal mögül”. A szocialisták azt is nehezményezik, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a kormány nem kommunikál a „szociális partnerekkel” (ez a kifejezés a munkáltatók és a munkavállalók szervezeteinek képviselőit takarja, akik a kormánnyal tartják a kapcsolatot). Fico szerint ez lenne a mai helyzetben a legfontosabb lépés.

 

A Smer felszólította a kormányt, hogy azonnal hívja össze a munkáltatók és a munkavállalók képviselőit, de egyúttal szervezzen meg szélesebb találkozót is, amelyen már az egyházak, a települések képviselői is részt vehetnek – a Smer ugyanezt tette 2009-es gazdasági válság idején, csakhogy akkor nem volt járvány és merőben mások voltak a körülmények.

 hirdetes_300x300  

 

A nagyvállalkozók érdekében

 

Fico szerint amíg a kormány intézkedéseinek részletei nincsenek nyilvánosságra hozva, addig a Smer „nem tud érdemben hozzászólni a témához”. Ennek ellenére mégiscsak megtette. Fico azért bírálta a Matovič-kabinetet, mert

 

„nem csak a kisvállalkozókat, egyéni vállalkozókat kell támogatni. A valóság az, hogy a szlovák gazdaság gerincét ma a nagyvállalatok adják. (…) Ezért hatalmas hiba a kormány részéről, hogy figyelmen kívül hagyta a nagyvállalatokat, mert nekik is segíteni kell”

 

mondta Fico. Ezután azzal vádolta meg a kormányt, hogy nem túl tevékeny az európai kapcsolatok tekintetében, és nem kérvényezték az állami támogatások felső határának eltörlését (ez megint elsősorban a nagyvállalatoknak kedvezne).

 

Megint azok sírnak, akik a legkevesebbet kockáztatják

 

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettest azért bírálta, mert még nem hirdetett ki uniós pályázatokat. Majd azzal érvelt, hogy az új kormány tempójában sosem érkeznek meg az uniós pénzek. (Megjegyezzük, a Smer kormányai összesen 4 milliárd euró uniós forrást hagytak veszni a most véget érő programozási időszakban – Szlovákia csak a járvány miatt merítheti ki mégis a keretet.)

 

Fico ezután ismét azt nehezményezte, hogy semmit sem tudni arról, hogy a kormány tárgyal-e a nagyvállalatokkal és bankokkal.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Matovič-kormány március 20-án vette át ténylegesen a hatalmat, azóta 11 nap telt el, és ezúttal nem csak gazdasági válság van, mint 2009-ben az I. Fico-kormány idején, hanem világméretű járvány.

 

A Smer álláspontja azonban nem meglepő. Annak ellenére, hogy szocialistáknak és baloldalinak vallják magukat, 12 évnyi kormányzásuk alatt sokmillió euró támogatást vagy adómentességet kaptak külföldi nagyvállalatok az adófizetők terhére. És éppenséggel a Smer gazdaságpolitikája vezetett oda, hogy az ország gazdasága szélsőségesen ki van szolgáltatva egyetlen szektornak – az autógyártásnak.

 

A belügyminiszter döntése alapján Fico többé nem tarthat igényt személyi testőrökre

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.