Nyitókép: TASR

 

Az Állami Tartalékalap feljelentést tett a saját alkalmazottja ellen. Mint kiderült, az alkalmazott férje volt az, aki olcsón adott el lakásokat Kajetán Kičurának Pozsony belvárosában.

 

A pozsonyi olcsó lakások ügye az Állami Tartalékalap újabb alkalmazottjáról rántotta le a leplet. A Körkép.sk-n korábban már beszámoltunk arról, hogy Kajetán Kičura nem sokkal az Állami Tartalékalap igazgatói posztjából való visszahívása előtt két lakást is vásárolt a fiának.

 

 hirdetes_810x300  

Kičura korábbi alárendeltje, Eva Hečková jelenleg is a Tartalékalap Brodnianka névre keresztelt telephelyét igazgatja Kiszucaújehelyen. Hečková férje, Ján Hečko volt az, aki áron aluli lakásokat adott el Kičurának Pozsony belvárosában.

 

A két, összesen több mint 100 négyzetméteres lakáshoz Kajetán Kičura fia, Krištof 200 ezer euróért jutott hozzá, ami a szakértői becslések szerint a piaci ár fele.

 

Az Állami Tartalékalap az Aktualiy.sk-nak megerősítette, hogy az egyik alkalmazott körül kialakult gyanú miatt feljelentést tettek, de nem közvetlenül Hečková, hanem egy ismeretlen elkötő ellen.

 

Az Aktuality.sk felfedezése szerint a feljelentés olyan építészeti megrendeléseket és rekonstrukciókat is érint, amelyekre az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány hívta fel a figyelmet.

 

Az alapítvány azokkal a raktárokkal kapcsolatos eseteket leplezte le, amelyeket az Állami Tartalékalaptól Miroslav Solava vállalata vásárolt meg. Solavát Kičurával együtt korrupcióval vádolják. Solava a raktárakat később a Ski House cégnek adta el, amelyben Eva Hečková férje és Oľga Šamajová szerepel, aki Hečková édesanyja lehet. A Ski House-nak a raktárak megvétele után alaposan megnőtt a bevétele, hiszen az épületeket további cégeknek adta ki bérbe. A vállalat a 76 400 eurós bevételből 4 400 eurót költ kiadásokra, a további 72 ezer euró pedig bruttó profit.

 

Hečková azzal az indokkal tette le a telefont, hogy nem tud telefonálni, mert a családtagját ápolja. Az Aktuality.sk ezután többször is hívta, sikertelenül.

 

Hečková a Tárolási Vállalatban is benne van

 

Hečková az Állami Tartalékalap leányvállalatának, a Tárolási Vállalatnak (Spoločnosť pre skladovanie) a felügyelőbizottságában is benne van. Az állami tulajdonú vállalatot egykoron a Transpetrol és az Állami Tartalékalap – akkor még Kajetán Kičura vezetésével – közösen alapította.

 

A Tárolási Vállalat arról vált ismertté, hogy a politikusokhoz vagy az oligarchákhoz köthető személyek dolgoztak vagy dolgoznak benne. A vállalat egykori igazgatója a Czucz Istvánhoz köthető Gabriela Ondrušová volt, de itt dolgozott Érsek Árpád volt közlekedésügyi miniszter fia, Érsek Attila is.

 

Oligarchák egyengethették Érsek Árpád fiának karrierjét. Állami fizetése elérte a 2600 eurót

 

A vállalat munkatársa Robert Nemcsics volt gazdasági miniszter és a volt államfő fia, Peter Schuster is. A vállalatban saját maga kért munkát a főügyész testvére, Peter Čižnár is, aki jelenleg is a vállalatnál tevékenykedik.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.