Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

A Kočner-féle üzenetváltások újabb fejezete, amely a Threema 2 nevet viseli, most abba is betekintést enged az olvasóknak, hogyan viselkedett Marián Kočner maffiózó, a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja, mikor rájött, hogy nem fog kiszabadulni a vizsgálati fogságból. El akarta távolítani a nyomozót és az ügyészt is – derül ki Denník N cikkéből.

 

2018 júniusában Kočnernek azzal kellett szembesülnie, hogy bezáródtak előtte kapuk, és kiterjedt ismeretsége ellenére képtelen volt kijutni a vizsgálati fogságból, ahova a váltó-ügy miatt került. Az utolsó pillanatig igyekezett a volt smeres parlamenti képviselő és akkori alkotmánybíró, Mojmír Mamojka, valamint a Smer mögött álló oligarcha, Norbert Bödör segítségével kijutni a rácsok mögül, ám ez végül nem sikerült neki.

 

Persze, azt a három napot leszámítva, amikor Roman Púchovský speciális ügyész jóvoltából szabadlábra helyezték (később a Legfelsőbb Bíróság helyezte ismét őrizet alá). Amint kiszabadult, a maffiózó írt nyitrai oligarcha barátjának, hogy segítsen neki:

 hirdetes_300x300  

 

„Kérlek, meg kell győzni Dušant, hogy le kell cserélnünk Šantát. Tudja az okát. Ez abszolút prioritás. Köszönöm”

 

Kočner Dušan Kováčik speciális ügyészt akarta jobb belátásra bírni, csakhogy ezekben az időkben már nem Robert Fico volt a kormányfő, és egy olyan döntés, amely Kočnernek kedvezett, újra tömegdemonstrációkhoz vezethetett volna. Ján Šanta ügyész maradt a helyén.

 

Korábbi tanúvallomásokból az már kiderült, hogy Dušan Kováčik (aki egyetlen hozzá kerülő ügyében sem emelt vádat) közeli jóbarátja volt Norbert Bödörnek.

 

Hazugság és manipuláció

 

Kočner azzal igyekezett meggyőzni Bödört, hogy Šanta valójában a Penta egyik társtulajdonosával, Jaroslav Haščákkal áll rokonságban.

 

„Érdekes indoklás lehet Dušan számára a f@szom Šantáról, hogy valójában ő Slavo unokatestvére, Slavo pedig meg akarja venni a Markízát, de miután mi nyertünk első fokon, hirtelen visszaléptek. Mi van, ha megegyeztek Šantával, hogy oldja meg ezt a gondot, Slavo pedig megállapodik a CME-vel, hogy kib@szik velünk, és olcsóbban vásárolhatja meg? Ha ezzel Martin Daňo előrukkol, a főügyészségen speciális ügyészségen is nagy gond kerekedik belőle. És van egy újabb oka lecserélni Šantát”

 

írta Kočner. Šanta azonban valójában nem unokatestvére a pentás Haščáknak, bár az ügyész felesége ugyanarról a településről származik, és szeről-végről rokonságban állnak, de (Šanta állítása szerint) nem tartják a kapcsolatot.

 

Kočner azt is kérte Bödörtől, hogy járjon közre az érdekében, hogy Kováčik egy bizonyos „néninek” adja az át ügyet Šanta helyett. A „néni” neve Blanka Godžová ügyész, aki Kočner üzenetváltásai szerint a maffiózóval szimpatizált.

 

Šanta  eltávolítása azonban Kočner minden igyekezete ellenére sem sikerült.

 

Threema 2: Kočner ügyvédje Gál Gáborral (Most-Híd) egyeztetett a Technopol-ügyben

 

Az ügyész után a nyomozót is leváltatta volna

 

Mindazonáltal a maffiózó megpróbálta elhitelteleníteni a váltó-ügyben eljáró nyomozót, Jaroslav Láskát is. Fabrikált egy hamis hírszerzési információt, hogy arra hivatkozva nyomást gyakoroljon a pénzügyőrök egyik vezetőjére Láska eltávolítása céljából.

 

A terve az volt, hogy a Láskától elveszik az ügyet két hétre vizsgálat céljából, majd hazugságvizsgálóra küldik a nyomozót (megalapozva az ügy elvételének indoklását), a vizsgálat után pedig rögtön átadják Bibiana Mašákovának, akit Kočner elfogadhatóbbnak tartott Láskanál.

 

Threema: Kočner Pellegrinit kompromittáló fotók után kutatott

 

Čižnár is célkeresztbe került

 

Kočner megpróbált nyomást kifejteni Jaromír Čižnár főügyészre is, aki azonban nem állt kötélnek, és a mai napig tagadja, hogy bármilyen kapcsolatban állna a maffiózóval, pedig Peter Tóth vallomása szerint évekkel ezelőtt ő fizethette Čižnár fiának tenisz-tanfolyamait (50 ezer szlovák korona értékében) és egy félmillió koronás csúszópénz is szóba került. Akkoriban Čižnár még csak Pozsony megyei ügyész volt. Kočner a következő kínosnak szánt kérdéseket készítette elő a főügyész számára, hogy kikényszerítse szabadlábra helyezését:

 

“A főügyésznek szánt kérdések: 1./Igaz, hogy ismeri MK-t? (Marián Kočnert – a szerk. megj.) 2./ igaz, hogy tegeződik MK-val? 3./ igaz, hogy reggelizett már MK-val? 4./igaz, hogy még mint megyei ügyész MK javára manipulált egy ügyet? 5./igaz, hogy csúszópénzt fogadott el tőle 200 ezer korona értékben? 6./ igaz, hogy fia teniszóriára több alkalommal is 50 ezer koronát kapott MK-tól? 7./ igaz, hogy a főügyészségen azt mondta, hogy MK ellen vádat kell emelni, másképp a média ellenünk fordul?”

 

Ám végül Čižnárnál sem tudott célt érni. Más Threema-üzenetekből azt is tudjuk, hogy Kočner rendkívül elégedetlen volt Čižnárral, aki szerinte túlságosan meg akart felelni a sajtónak.

 

Újabb Threema: Kočner az utolsó percig próbálta kilobbizni magát a rács mögül – Jankovskánál, Bödörnél és a “Főnöknél”

 

DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.