Nyitókép: Archív

 

A 2020-as parlamenti választás a felvidéki magyar képviselet teljes bukását hozta. Kivétel nélkül, és sajnos megérdemelten. A kiútkeresés azóta is akadozik, mint ahogy az elengedhetetlen személyi konzekvenciák levonása is. A Körkép.sk-n ezért társadalmi vitát indítottunk a felvidéki magyar politizálás jövőjéről.

 

Tegnapi interjúnkban elsőként Solymos László (Most-Híd) fejtette ki véleményét, ezúttal az Összefogás (Magyar Közösségi Összefogás) egyik vezetője, korábbi EP-képviselő és környezetvédelmi miniszter, Nagy József válaszol kérdéseinkre.

 

Felkérésünket időközben több ismert személy is elfogadta, a Körkép.sk továbbra is várja a politikai vezetők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők és olvasóink véleményeit is. 

 hirdetes_810x300  

 

Szerdán Németh Gabriella (MKP) válaszait közöljük.

 

Mit csinál most ezekben a napokban Nagy József? Mivel foglalkozik március óta?

 

Nem foglalkozom a politikával, mármint azzal, hogy ki kivel es ki ki ellen. Azzal foglalkozom, amit úgy érzem, hogy az emberek elvárnak tőlem. Igyekszem odafigyelni az őket érintő témákra, elsősorban arra, hogy mi magyarok és a régióink a járványintézkedések idejében és azok árnyékában se kerüljünk indokolatlanul hátrányos helyzetbe.

 

Fontos, hogy míg nem vagyunk a parlamentben, addig is legyen, aki figyeli a törvényhozást, hogy időben szólhassunk, ha számunkra ártalmas lépések készülnek. Amint lazább lesz a járványhelyzet, felállítunk egy think-tanket, amelyben önkéntesek kabinetekre osztva figyelik majd és analizálják a beterjesztett törvényeket, rendeleteket kisebbségjogi és dél-szlovákiai szempontokból. Addig is próbáljuk követni a törvényhozást és az EU-s intézkedéseket.

 

Magánemberként a maradék időm egy részét a vállalkozásunk járvány-krízismenedzsmentje, másrészt a politikában eltöltött évtized alatt elmaradt ház körüli tennivalók elég szépen kitöltik. És aminek leginkább örülök, hogy hála a tilalmaknak, sok időt tudok tölteni a két éves kislányommal és a nagyobb gyerekeink terelgetésével, sporttal, kertészkedéssel.

 

Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét úgy a saját, mint az MKÖ, a magyar oldal, illetve össz-szlovákiai szempontból?

 

A választások kudarcát számunkra nem csak a magyar egység hiánya okozta.  Az emberek változást akartak, amit az MKÖ nem tudott olyan szenzációsan és hitelesen kommunikálni, mint Igor Matovič. Nagyon hiányzott a reformpártok látványos támogatása, ami biztosította volna a magyar választókat, hogy nem vesznek el a szavazataik. A legtöbbet a felmérésekben ismétlődő  200%-os tévedés ártott.

 

Ennek ellenére a választások még így is jól végződtek, ugyanazt a  felszabadító hangulatot érzem, mint amikor 2010-ben leváltottuk a Smert és az SNS-t.

Ami a személyes eredményemet illeti, köszönettel tartozom a választóimnak, hogy támogattak, kitartottak mellettem és megértették, hogy miért kell az embernek egy adott helyzetben azt mondani, hogy elég volt.

 

Alázattal elfogadtam a 9. helyet a közös magyar listán és életem legnagyobb személyes választási sikereként értékelem, hogy ilyen kemény mezőnyben és mégiscsak idegen pályán a 4. helyen végezhettem a preferenciaszavazatok segítségével. Ha akkor többen rászánták volna magukat erre a lépésre a Hídból, ma meglenne magyar képviselet.

 

Örülök annak is, hogy a magyar szavazatok végül nem hiányoztak a kormányváltáshoz és ha nem is vagyunk ott, elértük a változást. Csak egy mai példa: kicsiben is megmozdult az igazságszolgáltatás, tegnap elvittek a rendőrök egy arrogáns lőcsei nagygazdát azért, mert trágyalével mérgezte a környezetet, hiába tiltakoztak, tüntettek ellene évekig, tehetetlenek voltak ellene az emberek és a helyi hatóságok. Bízok benne, hogy ez a mélyebb rendszerváltás jele, a jellemtelen vállakozók és az EU-s és ÁFA pénzeken élősködő kiskirályok vége.

 

Mi lehet Ön szerint a magyar politizálás számára a hogyan tovább? receptje és a jövőt illetően hol látja benne a saját szerepét?

 

Bevallom, nem tudok belenyugodni, hogy a választási rendszer miatt nem lesz magyar képviseletünk. Kell, hogy legyen a politikailag aktív személyekben annyi túlélési ösztön, hogy elfogadnak egy működő, fenntartható, demokratikus rendszert, amiben a hazai magyarság minden ideológiai iránya és szociális érdekszférája otthon érezheti magát. Aki pedig majd ennek ellenére külön listát indít, azt a választók kirekesztik, ahogyan ezt megtették a különféle törpepártokkal 30 éven át.

 

Az egy magyar lista viszont csak eszköz, nem cél. Felesleges az emberek agyába sulykolni, döntő érv a bejutási esély, a jó üzenetek és a rátermett, felkészült jelöltek. Ma már a piros-fehér-zöldre mázolt macska nem jut be a parlamentbe. Az egyetlen lista pedig csak akkor fog működni, ha eléggé hiteles is lesz. Mitől lesz hiteles? Ha nem pártpaktumként hanem széles társadalmi alku alapjain alakul újra. Emellett biztosan jó lesz odafigyelni a “tanácsadók” kiválasztására és a háttéremberek beengedésére is.

 

Ennek a folyamatnak nem a pártelnökök tanácsára, hanem egy elfogulatlan integratív szóvivő személyére van szüksége. Aki még mindig az istenadta anyahajóról álmodik vagy szűk körű pártvezetések háttéralkujába szeretné belekényszeríteni az egész közösséget, az nem jár nyomon.  Lehet, hogy tévedek, de ez a két megközelítés már tavaly csődöt mondott.

 

Mivel nehéz lesz elérni, hogy a pártok ne úgy viselkedjenek, mintha pártok lennének, elfogadható megoldásnak tartom egy szlovákiai magyar előválasztás megszervezését, ahol az választók pártpreferenciára szavaznak, ami alapján lenne összeállítva a választási lista. Az, hogy emellett egyes pártok ezen kívül még személyes preferencia választásokat,vagy aláírásgyűjtéshez kötött jelölést  is tartanának, az már legyen az ő belső, tegyük hozzá, választók számára szimpatikus döntésük. Ez a rendszer az USA-ban és sok más helyen bevállt, kérdés, hogy mennyire lesz a közösségünk bátor, érett és önzetlen ezirányban.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

A magyar kisebbség a legjobban teszi, ha nem agresszív, inkább konstruktív ellenzéki pozícióból politizál, ha már kormányfelelősség nem jutott számunkra. Észrevesszük a jót is, de rámutatunk a hibákra. Ennek a hatékonyságát a témafelismerés, a tematizálás és a hazai média fogékonysága fogja meghatározni. Persze a szociális média egyre nagyobb szerepet fog játszani a kommunikációban.

 

Ami a konkrétumokat illeti, most elsősorban segítjük és nem terheljük a kormányt, hiszen elsődleges a járvány legyőzése.

 

Viszont a kormány  felelőssége egyensúlyt teremteni a kríziskezelésben és a teherviselésben. Ha ez kibillen, nem maradhatunk némák. Feszültségkeltés helyett kiegyensúlyozott teherviselés a cél, a főváros és a vidék, a nemzetek és etnikumok, a generációk, a társadalmi és a szociális csoportok között.

 

Igaz, hogy nagy bátorság kellett a szigorú, de hatékony intézkedések bevezetéséhez, de most még nagyobb bátorságra lesz szükség azok eltörléséhez. Minden feleslegesen bezárt nap százmilliókba kerül a lakosságnak, a vállalkozásoknak, tízmilliókba az államnak és az önkormányzatoknak. Nem szabad leragadnunk, de ha újra fellángolna a járvány, azonnal reagálni kell.

 

Nagy József: A magyar kisebbség a legjobban teszi, ha nem agresszív, inkább konstruktív ellenzéki pozícióból politizál, ha már kormányfelelősség nem jutott számunkra.

 

Nem célom felsorolni az elkövetett hibákat, de tanulságként elmondom, hogy ha jobban odafigyeltek volna a jelzésekre, elkerülhető lett volna sok frusztráció,  a szerződéses alkalmazottak, a határok túl oldalán letelepedett és hazavágyók vagy munkába ingázók hetekig tartó egzisztenciális bizonytalansága, az állami karanténban összezárt, megfertőzött emberek emberi jogainak megsértése olyan dolgok, amire nem hatalmazhat fel a többségi érdek.

 

Sajnos sok az ellentmondásos kormányinfó és szivárogtatás, a Matovič-Sulík hatalmi harc is nyugtalanító, de ami még frusztrálóbb, ha jelzéseinket, panaszainkat válaszra sem méltatják. Ebben mindenképpen változásra van szükség. Ha nem megy másképp, a polgári nyomásgyakorlás sem kizárt.

 

A közeljövőben sürgetni fogjuk az R7 megnyitását, amit a Híd és az MKP is inkább mellőznek. Amint megmozdul az élet, ismét több órás dugóban állhatnak majd a csallóközi ingázók, ami kormányellenes hangulatot fog kelteni. Szerintünk indokolatlan hónapokkal halasztani a használatba vételt, mivel az elismert műhibák ellenére is meg lehetne nyitni a gyorsforgalmi utat, ha záros határidőn belül kötbér ellenében eltávolíttatják a hibákat a kivitelezővel.

 

Erre létezik jogi keret és beállt gyakorlat és elfogadhatatlan, ha az időhúzás célja a törlesztés halogatása.

 

Támogatom a köztisztviselői törvény változását, mivel az az államapparátus megtisztulását célozza, országos szinten lehetővé téve az állami hivatalok rugalmas személycseréit. Ezzel kapcsolatban viszont követelni fogjuk a pályázatok átláthatóságát és nagyon oda fogunk figyelni, hogy az új kinevezéseknél ne a személyes vagy politikai elkötelezettség, hanem a feddhetetlenség, a vezetői tapasztalat, a szaktudás, a helyismeret és nem utolsó sorban a magyar nyelvtudás legyenek a döntő kritériumok az új vezetők kiválasztásánál a magyarlakta régiók hivatalaiban.

 

Mindenképpen folytatni fogjuk a fokozatos magyar-szlovák határfeloldás témáját, amelyet a kormány érthetetlen okokból kerül, miközben beharangozták “Csehszlovákia” nosztalgikus szabadmozgási övezetének tervét, majd azt meg is megtoldották a sokkal jobban sújtott Ausztria becsatolásával valami mini-Schengent emlegetve. (Minimonarchia?) Pedig rengeteg csatornán közvetítjük, hogy a magyarországi vírushelyzet nem indokolja az eltérő bánásmódot. Még ha nem is volt éppen szerencsés a Smer támogatása a választások előtt a magyar kormánytól, erre a kormányunknak gyorsan fátylat kellene borítania,  hiszen a V4-ek egységének megbontása Szlovákiának is fájna.

 

A továbbiakban elsősorban saját a választási programunkban leírtakból fogunk kiindulni, de azért a lelkiismerete is leszünk a  kormánypártoknak, számon kérjük választási ígéreteiket és a kormányprogram pontjait. Ezzel nem a média funkcióját akarjuk helyettesíteni, csak rámutatni a választóink számára fontos problémákra, témákra.

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Bukás után hogyan tovább? Felvidéki magyar politikusok a Körképen – Társadalmi vitaindító a jövőnkről

 

https://korkep.sk/cikkek/velemeny/2020/05/20/nemeth-gabriella-mkp-a-korkepnek-az-mkp-jeloltjei-hoztak-az-eredmenyt-az-mko-magyar-forum-gyengebben-szerepelt/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.