Nyitókép forrása: facebook.com/Magyar Közösség Pártja

 

Ma ülésezett a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa, amelyen többek között döntöttek a tisztújító kongresszus időpontjáról is:

 

„ [MKP OT] pozsonyi ülésén kiértékelte és megvitatta a választások után kialakult politikai és társadalmi helyzetet. Döntött arról, hogy az MKP országos kongresszusára 2020. július 18-án kerül sor, július 4-ig megtartják az MKP járási konferenciáit is”

 

állt a párt közleményében, amely két helyen is leszögezi, hogy az OT egyetértett a választások után felállt átmeneti elnökség megalakulásával.

 hirdetes_300x300  

 

A képen a következők lehetnek: 5 ember, ülő emberek
Az MKP OT küldöttei. Kép: MKP Fb-oldala

 

Nincs jó kondícióban a párt, melynek bizonytalan a sorsa, további pozíciója is a politikai palettán. Ezt tükrözte az ülés hangulata is, a Körkép.sk helyszíni értékelése alapján. A tanácskozás során a média képviselőit még az előtérből, az ülésterem előtti folyosóról is kitessékelték, mert állítólag „kihallatszik, miről tanácskozunk.”

 

Leporolták az autonómia dokumentumot

 

Előhúzták a fiókból a párt által 2014-ben megfogalmazott, önkormányzatiságról szóló dokumentumot is, amit jó ideje eltemettek már, és amely születésekor: A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei – címet kapta.

 

Az MKP OT küldöttei. Kép: MKP Fb-oldala

 

Ez az a dokumentum, melyről az Európai Parlamenti választások előtt Csáky Pál akkor még EP-képviselő és jelölt beszélni sem volt hajlandó a közszolgálati média adásában.

 

A Beneš-dekrétumok ügye is újra aktuális

 

Az OT-n elfogadott nyilatkozat reagál a napokban újra terítékre került Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos bírósági ügyekre is. Leszögezi, hogy a

 

„Szlovák Földalap 2018-ban a Smer – SNS – Most-Híd kormánykoalíció kezdeményezésére több millió euró értékű ingatlant akar elkobozni az állam egyes személyektől, mégpedig azzal az indokkal, hogy a jogosultak felmenői magyar nemzetiségűek voltak és ezért a Beneš-dekrétumok értelmében földjeiket a tulajdonosaiktól már korábban el kellett volna kobozni. (…) A Magyar Közösség Pártja ezt az eljárást mélységesen felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja és az új kormánnyal kezdeményezni fogja a megszüntetését.“

 

A nyilatkozat többek között szorgalmazza az egységes felvidéki magyar politikai tömörülés létrehozását.

 

„A 2020-as parlamenti választások eredménye alapján ennea vázát az MKP-nak kell adnia. A tömörülés alapját különféle irányultságú, de magyar platformok szövetségeként határozta meg a testület.“

 

áll a nyilatkozatban.

 

Ma ülésezik az MKP Országot Tanácsa, mely erőfelmérés is egyben Őry és Berényi köre közt

 

Fontos döntés előtt áll az MKP. Ez történt a választási kudarc óta (Körkép-összefoglaló)

 

Az OT személyi összetétele még az előző pártvezetés akaratát tükrözi, így a mostani nyilatkozat tartalma is leginkább a Menyhárt-Őry vezetés akaratát tükrözi.

 

Berényi egyelőre vacillál

 

A Körkép.sk úgy tudja, a tanácskozás előtt és során többen próbálták meggyőzni Berényi Józsefet, hogy vállalja el újra a párt vezetését, legalább átmeneti időszakra, a két év múlva sorra kerülő önkormányzati és megyei választásokig. De Berényi, aki időközben Igor Matovič szlovák kormányfő magyar ügyekkel kapcsolatos partnerévé lépett elő, egyelőre elutasít minden erre vonatkozó megkeresést.

 

A képen a következők lehetnek: 2 ember, ülő emberek
Berényi már nem az ügyvivő testület tagja. Kép: MKP Fb-oldala

 

Ugyanakkor több, tőle származó javaslatot a párt jövőjével kapcsolatban az OT megszavazott.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: MKP MKP OT politika

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.