Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Csaknem sikerült szabadlábra kerülnie a Basternák László, néhai ógyallai polgármester meggyilkolásában részt vevő egyik gyanúsítottnak – írja az Aktuality.sk.

 

Roman Ostružlíkot múlt év januárjában vádolták meg gyilkosság megrendelésével. A vád szerint a 2010-ben a Most-Híd támogatásával Basternák ellen induló polgármesterjelölt adott megbízást konkurense „félreállítására” . Štefan Kaluz, aki Basternákot családi háza előtt lőtte agyon, jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti.

 

A rendőrség a Basternák-gyilkosság kapcsán Ostružlíkon kívül a Kuciak-gyilkosság miatt is bíróság előtt álló Alena Zsuzsovát és sofőrjét, Vladimír Mosnárt is megvádolta. Ők lehettek a megbízás közvetítői.

 hirdetes_300x300  

 

Annak ellenére, hogy tavaly ősszel Ostružlík őrzését szigorították, a Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság szabadlábra akarta őt helyezni.

 

Basternák László gyilkosa elárulta, ki bérelte fel

 

Különös ellentmondások

 

Az őrizet szigorítására azért volt szükség, mert Ostružlík cellájában olyan leveleket találtak, amelyek nem estek át átvilágításon. További kockázatot jelentett, hogy a vádlott fivére külföldön él. Az Aktuality.sk közlése szerint Ostružlík egyik rabtársa a rendőrségnek elárulta, hogy a férfi saját feleségének meggyilkolását tervezte – a nő a férje ellen készül vallani a bíróságon.

 

A Basternák-gyilkosság feltételezett megrendelője májusban kis híján szabadlábra került. Őrizetbe-vételétől kezdve következetesen tagadja a vádakat, és majdnem sikerült meggyőznie a Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság háromtagú szenátusát is. Nekik azt ígérte, hogy ha szabadlábra kerül, visszatér üzletkötői munkájához.

 

Ismeretlen okból a Ján Hrubala bíró által vezette testület hitelt adott Ostružlík szavainak, és arra hivatkozva, hogy az ügyben már minden tanú vallomást tett, (így nem maradt kit befolyásolni) Ostružlík szabadlábra helyezése mellett döntöttek.

 

Persze, csak korlátozásokkal. A vádlottnak három napon belül le kellett volna adnia az útlevelét, nem hagyhatta volna el az országot, nyomkövetőt kapott volna. Az ügyben eljáró ügyész azonban fellebbezett a döntés ellen, mert úgy vélte, hogy a nyomkövető és az útlevél leadásának kötelezettsége önmagában nem akadályozza meg, hogy a vádlott megszökjön az igazságszolgáltatás elől, vagy hogy találkozzon a tanúkkal, akik ránézve terhelő vallomást tettek.

 

Zárt ajtók mögött kezdődött el a Basternák-gyilkosság büntetőpere. Hárman ülnek a vádlottak padján

 

A Legfelsőbb Bíróság máshogy látta

 

Így a Legfelsőbb Bíróságnak kellett döntést hoznia az ügyben, és végül Ostružlík őrizetben tartása mellett határozott. Leginkább azért, mert bár a Specializált Büntetőbíróság egyes érvelésével egyetértett, de Ostružlíkra elmarasztaló ítélet esetén életfogytiglani börtönbüntetés is várhat, ami nagy kockázatvállalásra késztetheti a vádlottat.

 

A Legfelsőbb Bíróság szerint ráadásul Ostružlík fivére hosszú ideje Vietnamban él, és a vádlott többször megpróbálta kideríteni pontos lakcímét – nem zárható ki, hogy szökés szándéka motiválta erre.

 

A Legfelsőbb Bíróság azt is megjegyezte, hogy mivel Ostružlíknak érdekében állt politikai ellenfelét eltenni láb alól, ezért „nehéz elhinni a vádlott azon érvelését, hogy mindenki csak hamis tanúvallomást tett ellene”.

 

Ráadásul a fellebbviteli bíróság azt is furcsállotta, hogy a specializált bíróság egy napot adott a nyomkövető felszerelésére, és három napot az útlevél leadására, ami egy esetleges szabadlábra helyezést követően a vádlottnak lehetővé tette volna, hogy azonnal és legálisan (illetve ellenőrizhetetlenül) külföldre meneküljön az ítélet elől.

 

A Legfelsőbb Bíróság így egy időre rács mögött tartja a Most-Híd egykori regionális politikusát. Kérdés, hogy meddig, tekintve, hogy Ostružlík harminc nap után ismét kérelmezheti szabadlábra helyezését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!