Nyitókép forrása: noviny.sk

 

Ján Mičovský mezőgazdasági, Ján Budaj környezetvédelmi és Roman Mikulec belügyminiszter együttműködésről állapodtak meg az őrmezői veszélyeshulladék felszámolása érdekében. A nagymihályi járásban található telepen hegyekben állnak a már teljesen korrodálódott, veszélyes anyagokat tartalmazó hordók.

 

Budaj ígéretet tett, hogy 14 napon belül összehívja szakmai előkészítésért felelős csapatot. Az illegális hulladéktelep felszámolásának kezdeti költségei 500 ezer eurót tesznek, a teljes szanálás 5 millió euróba fog kerülni.

 

„A helyzet súlyos, és számomra felfoghatatlan, hogy az előző kormányok miért engedték elfajulni a dolgot addig, hogy a térségben élő emberek tízezreinek egészsége kerüljön veszélybe”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Roman Mikulec belügyminiszter.

 

Az egykori őrmezői Chemka Strážske vegyi üzem környékén mérgező, PCB alapú anyagokat tartalmazó hordók hevernek szerteszét. A veszélyeshulladék létezését jogilag évtizedekig nem állapították meg, csak azután került rá sor, hogy a Chemko felszámolás alá került és a terület állami ellenőrzés alá került (értsd: a vállalatvezetőket és tulajdonosokat többé nem terhelte a veszélyes hulladék felelőssége – a szerk.).

 

A veszélyes hulladékból jutott a szomszédos, nem a Chemkohoz tartozó telkekre is. Ezeket tavaly fedezték fel. További részletek alábbi cikkeinkben:

 

Ötszáz tonnányi rákkeltő veszélyes hulladékot találtak az egykori vegyiüzem területén

 

Rendkívüli állapotot hirdetnek ki Kelet-Szlovákiában több száz tonna veszélyes hulladék miatt

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!