Nyitókép: archív

 

14 évig volt titkosítva a hejcei légikatasztrófa nyomozati anyaga. Miután Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter a héten aláírta a titkosítás feloldásáról szóló határozatot, a vizsgálati anyag pénteken elérhető vált a nyilvánosság számára is.

 

Eszerint a szlovák katonákat szállító An-24-es katonai repülőgép szerencsétlenségét nem a gép technikai állapota okozta, hanem vélhetően a legénység hibázott.

 

Hejcei katasztrófa: Az áldozatok családjai beperelik a szlovák államot

 hirdetes_300x300  

 

A szakértői bizottság a vizsgálati anyag összegzésében úgy fogalmaz, hogy

 

„a fő ok, ami az 5605-ös számú An-24-es repülőgép katasztrófájához vezetett, valószínűleg a repülőgép legénységének hibája volt, mikor a leszállóhely megközelítése során a magasság csökkentésére nem a repülőgép fedélzetén rendelkezésre álló műszereket használta és kizárólag vizuális alapú megközelítést használt, miközben nem értékelte ki elegendően magasságát a környező terepre való tekintettel és nem tartotta be a repülőgép számára biztonságos magasságot a terep felett”

 

A védelmi miniszter feloldotta a hejcei tragédia vizsgálati anyagának titkosítását

 

A vizsgálati jelentésben azt is leszögezik, hogy az elemzés során a repülőgép technikai meghibásodása nem bizonyosodott be.

 

A bizottság ugyanakkor arra figyelmeztet a jelentésben, hogy az objektív bizonyítékok hiánya lehetetlenné teszi a baleset okának egyértelmű megerősítését.

 

A szlovák katonai repülőgép 2006. január 19-én zuhant le a magyarországi Hejce község mellett, körülbelül 50 kilométerre a kassai repülőtértől, ahova eredetileg tartott. 43-an utaztak a fedélzetén, a katasztrófát csupán egy katona, Martin Farkaš élte túl.

 

Letecká tragédia pri maďars… by hnky on Scribd

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.