Nyitókép: Körkép.sk

 

Az Orbán-kormány, a Fidesz és Magyarország folyamatos kritikájával a Most-Híd a jelek szerint elérte a falat. Az MKP felszólította a politikai karanténból frissen kikerült partnerét, hogy „tartózkodjon a magyar belpolitikával kapcsolatos egyoldalú nyilatkozatoktól.” Különben könnyen lehet, hogy lőttek az egységnek.

 

„A Híd magyarországi belpolitikát egyoldalúan minősítő nyilatkozataival nem értünk egyet, sem a tartalmát, sem a hangvételét illetően!”

 

– áll az MKP sajtóosztálya Körképnek küldött állásfoglalásában.

 

 hirdetes_300x300  

A Most-Híd kapott egy taslit

 

A Forró Krisztián vezette pártnál arról érdeklődtünk ugyanis az elmúlt időszak rendszeressé vált vegyespárti támadásait követően, hogy mi fér bele szerintük a felvidéki magyar egységbe.

 

Mi fér bele az egységbe?

 

Kiváncsiak voltunk arra is, hogy a magát a magyar kormány stratégiai partnerének tekintő MKP hogyan viszonyul Solymos László nyilatkozataihoz, és elbírják-e majd szerintük a különböző platformok az ennyire egymással szöges ellentétben levő politikai nézeteket.

 

„Az egységesülés egy hosszú és bonyolult folyamat, amelynek tárgyalásai jelenleg is zajlanak. Sok kérdést kell még tisztáznia a feleknek, elvi álláspontok tekintetében is. Remélhetőleg mindannyian átérezzük saját felelőségünket, hogy ezt képesek legyünk véghezvinni”

 

– tolmácsolta portálunknak Forró Krisztián válaszát az MKP sajtóosztálya.

 

„ A jól működő és hatékony V4-es szövetség kikezdése egyetlen felelős politikai szubjektumnak sem lehet az érdeke”

 

– tette hozzá a magyar párt.

 

Kézfogás, majd tenyérbeköpés

 

Ahogy arról a felvidéki magyar sajtóban egyedüliként beszámoltunk, a korábban már Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárral bratyizó Solymos László (Most-Híd) pártelnök szombaton a színművészetis tüntetésekkel kapcsolatban nyíltan az ellenzék oldalára állt, és úgy fogalmazott, hogy „nem demokrácia, hanem arogancia, ami a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása miatt kialakult helyzetben történik.“ Majd hosszasan ecsetelte, miért szimpatikus számára, hogy az intézmény növendékei kiállnak tanáraik mellett.

 

 

Solymos ezt megelőzően személyesen is részt vett Budapesten az Index melletti szimpátia tüntetésen is, korábban pedig folytatva Bugár Béla kettős beszédét, a szlovák sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az MKP-t Budapest irányítja, és nem látja értelmét egy olyan egységes pártban tevékenykedni, melyet Magyarországról irányítanak.

 

„Miket beszél ez?” Gondolhatta Forró Solymosról. Kép: Körkép.sk

 

Augusztustan az egységesülő magyar párt kapcsán egyenesen azt mondta, hogy nem lesznek tagjai olyan tömörülésnek, mely alá-fölérendelt viszonyban van Orbán Viktorral és a magyar kormánnyal.

 

„A Híd magyarországi belpolitikát egyoldalúan minősítő nyilatkozataival nem értünk egyet, sem a tartalmát, sem a hangvételét illetően!”

 

Az MKP felelősségre intette a Mostot

 

– jött ma minderre a figyelmeztetés az MKP részéről. Az MKP ugyanis elvárja a partnerpártoktól,

 

„hogy a felvidéki magyarságot érintő valós ügyek megoldására fókuszáljanak és a megosztó politikai témákban tanúsítsanak kellő önmérsékletet.”

 

Nem egész három héttel a komáromi nyilatkozatot követően tehát a Forró Krisztián vezette MKP világosan értésére adta Solymoséknak, hogy ha folytatni szeretnék az egységesülés folyamatát, tartózkodniuk kell a magyar politikát egyoldalúan minősítő kijelentésektől.

 

Az augusztus 20-án Komáromban aláírt három párti szándéknyilatkozat értelmében már működnie kellene azoknak a munkacsoportnak, melyek az új gyűjtőpárttal kapcsolatos értékrendbeli és szerkezetműködési kérdésekről való egyeztetéseket végzik.

 

A sajtón keresztüli üzengetések alapján leszűrhető, hogy az elvi kérdések tekintetében egyelőre elég távol állnak egymástól a felek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 37 olvasónak tetszik ez a cikk.