Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Indokolatlannak és nem megtérülőnek tartja a állami projekteket felügyelő Árért Értéket pénzügyi munkacsoport a Szlovák Állami Vasúttársaság (ZSSK) közel 150 milliós beruházási tervét. A projekt hova máshova vinné az uniós forrásokból hozott pénzt, mint Zsolna környékére, ahol az elmúlt években egyébként is egymást érték a sokmilliós projektek – míg máshol 20 km/órával kénytelenek közlekedni a vonatok a vasutak állapota miatt.

 

Ám a ZSSK egészen pontosan 144,3 millió eurót akar uniós forrásból elkölteni 15 vadiúj dízelmozdony és négy szintén új, emeletes elektromos vonategység megvásárlására.

 

Az állami pénzügyéreket először az akasztotta ki, hogy a ZSSK olyan Zsolna megyei járatok vonatait akarja modernizálni, amelyeket teljesen felújítottak már a 2006-2010-es években. Más régiókban tehát nagyobb szükség lenne pénzre. A ZSSK ugyanakkor azzal érvel, hogy annyira nem megfelelőek a szóban forgó vonatok, mert nem klimatizáltak, és egyéb hiányosságaik is vannak.

 

 hirdetes_300x300  
Pofátlan kivételezés

 

A dolog már messziről bűzlik. Ahelyett ugyanis, hogy az uniós milliókat a ZSSK más régióban (például a délen) fordítaná modernizációra, Zsolna megyébe vinné a befektetést, és az ott „nem megfelelőnek” ítélt mozdonyokat aztán szétosztaná más régiók vonalai között. Más szavakkal: az északnyugati régió már nem csak a déliekkel, de minden más régióval szemben prioritást élvez  a döntéshozók szemében.

 

Az állami pénzügyérek ráadásul azt is nehezményezik, hogy a ZSSK ráadásul fittyet hány a megtérülésre. A dízelmozdonyok fogyasztása túl nagy, az projektben szereplő vonalak pedig csak más járatok utasmennyiségének harmadát produkálják. Szerintük némi átszervezéssel és másfajta szerelvények vételével 45 millió megtakarítás is megvalósítható lenne.

 

„A tervezett beszerzések nem nagyon türközik a vasúti személyszállítás valódi prioritásait. A ZSSK-nak új vonatokra van szüksége, de főleg elektromosokra. Az utasok többsége [az országban] kiszolgált mozdonyok által húzott öreg szerelvényeken utazik. (…) A ZSSK számára azonban 50-60 állandóan meghibásodó mozdony kisebb prioritást kap, mint olyan vonatok cseréje, amelyeket 10-15 évvel ezelőtt teljesen modernizáltak”

 

szögezte le az Árérté Értéket munkacsoport.

 

ZSSK INVESTUJE DO TOHO, ČO NEHORÍ
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pokračuje v nevhodných investíciách. Plánuje…

Közzétette: Útvar hodnoty za peniaze – 2020. december 23., szerda

 

Északon milliárdos vasúti beruházások valósultak meg, délen alig tudnak közlekedni a vonatok

 

Nulla. Ennyi jut Dél-Szlovákiának a kormány 332 milliós vasútfejlesztési keretéből

 

Három óra alatt Pozsonyból Kassára? Milliárdos fejlesztéseket terveznek az északi vasútvonalakon

 

Számilliókból modernizálják a síneket a “fő vasúti vonalon”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!