Nyitókép: sme.sk

 

Bukovszky László, még a Most-Híd által kineveztetett kisebbségügyi kormánybiztos csalódott amiért a statisztikai hivatal úgy döntött, hogy törli a második nemzetiség megjelölhetőségét az idei népszámlálás során. A kormánybiztos jelezte, hogy fellebbez és a nemzetiségi kisebbségek és etnikai csoportok parlamenti bizottságához fordul.

 

A háttér

 

A statisztikai hivatal tárcaközi véleményezésre bocsátotta a népszámlálás lebonyolításáról rendelkező intézkedést. Ebben már ismét az eddigi évtizedekben is megszokott egyetlen nemzetiség opciója szerepel. A tárcaközi véleményezés január 29. és február 8-a között zajlik. Ezt követően gyorsított eljárásban kerülhet a kormány elé, hogy február 15-ig, amikor is a 2021-es népszámlálás kezdődik, életbe is lépjen.

 

 hirdetes_300x300  

Ahogy arról a Körképen már többször is beszámoltunk, a témában az elmúlt hetekben komoly harc alakult ki a felvidéki magyar érdekeltségű politikai pártok között. A Most-Híd érdekkörébe tartozó magyarokkal ellentétben – akik továbbra is ragaszkodnak a kettős nemzetiség lehetőségéhez -, az MKP, az Összefogás, az Új Egység Mozgalom, a Csemadok, és több civil szervezet képviselője, illetve magyarlakta városok polgármesterei a most tárcaközi egyeztetésre bocsátott, Gyimesi György (OĽaNO) képviselte verziót (egy nemzetiség) követelik.

 

Bukovszky ezt követően fejezte ki nemtetszését a sajtóban.

 

Király Zsolt: A Gyimesi – Ravasz tévévita tanulságai

 

Bukovszky fellebbez

 

„Mélyen csalódott vagyok a Statisztikai Hivatal eljárása és döntése miatt a második nemzetiség megjelölhetőségének törlése miatt a népszámlálási kérdőíven. A jogellenes és célzott lépésen kívül a Statisztikai Hivatal megsértette a kormány 2017 márciusában kelt döntését is.”

 

nyilatkozta Bukovszky, aki egyébként a nemzetiségi önkormányzatoknak minden évben kizárólag szlovák nyelvű kérdőívet küld ki abból a célból, hogy felmérje, mennyire használják a települések a kisebbség nyelvét az ügyintézés során.

 

Nagy József: Elnézést kérek egykori párttársam, Bukovszký László helyett

 

Bukovszky nehezményezte, hogy a statisztikai hivatal kihagyta őt a döntésből, miközben a kérdőív metodikájának kidolgozása során partneri viszonyban voltak. Épp ezért a Nemzetiségi Kisebbségekért és Etnikai Csoportokért felelős Parlamenti Bizottsághoz fordult. Ha nem járna sikerrel, akkor felszólítást intéz a kormányfő az igazságügyi miniszter és a statisztikai hivatal vezetője felé.

 

A kormány liberálisabb pártjai – az SaS és a Za ľudí egyébként nem értett egyet a kérdőív megváltoztatásával, mint fogalmaztak, nem helyes és nem túl szerencsés közvetlenül a népszámlálás előtt belepiszkálni a dolgokba. Zuzana Kumanová kulturális államtitkár szerint pedig a két nemzetiség megjelölésének kérdésében hosszú viták során értettek egyet a Szlovákiában élő kisebbségek képviselői. Kumanová államtitkár nyilván nem értesült arról, hogy a magyar kisebbség képviselői ezt cálfoják.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.