Nyitókép: Facebook

 

Szlovákiában a mai nappal elindult a népszámlálás, ami története során most először fog elektronikusan zajlani. Az elektronikus népszámlálás a kérdőívek kitöltésével február 15-től március 31-ig fog tartani, míg az asszisztált népszámlálás április 1-jétől október 1-jéig fog zajlani – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal a scitanie.sk honlapon.

 

A kérdőív kitöltése kötelező

 

 hirdetes_300x300  

A lakosok a scitanie.sk honlapon találják meg a népszámlálási kérdőívet, de mobilalkalmazás letöltésére is lehetőségük lesz. A Statisztikai Hivatal szerint a járványügyi helyzetre való tekintettel a népszámlálás teljesen biztonságos, hiszen a népszámlálási kérdőívet mindenki az otthonában kell kitöltenie, senki sem fog házhoz menni, így senki sem fogja a másik egészségét veszélyeztetni.

 

Amennyiben valakinek tanácsra, információra van szüksége, az a 02 20 92 49 19-es telefonszámot tárcsázhatja, ezenkívül az önnkormányzatoknál, valamint a Statisztikai Hivatal „leggyakoribb kérdések“ szekciójában is talál információkat.

A népszámlálási ívet Szlovákia minden polgárának kötelező kitöltenie. A „polgár“ kifejezésbe minden olyan személy beleértendő, akinek Szlovákiában van az állandó, ideiglenes vagy tolerált lakhelye.

 

A népszámlási ívet annak az EU-s polgárnak is ki kell töltenie, akinek szokásos tartózkodási helye van Szlovákiában. A gyerekek népszámlálási ívét a szülőnek, illetve a törvényes képviselőnek kell kitöltenie.

 

A kérdőív kitöltése a törvényből kifolyólag kötelező, aki ezt elmulasztja, arra a helyi önkormányzat 25-től 250 euróig terjedő büntetést róhat ki.

 

„A Statisztikai Hivatalnak nem az a célja, hogy megbírságolja a lakosságot, hanem az, hogy felszólítsa őket a népszámláláson való részvételre. Azt, hogy valaki nem vesz részt a népszámláláson, más források alapján fogjuk kiértékelni”

 

– mondta Jasmína Staude, a 2021-es népszámlálás szóvivője.

 

Tarics Péter: Csak egy nemzetiség van!

Asszisztált népszámlálásra is lesz lehetőség

 

Amennyiben valaki nem tud egyedül megbirkózni a népszámlálási ív kitöltésével, annak segíthet a hozzátartozója, vagy igénybe veheti az asszisztált népszámlálást. Az asszisztált népszámlálás keretén belül a helyi önkormányzat által létesített kapcsolattartó pontot kell felkeresni, ahol az asszisztensek/kérdezőbiztosok segítenek a kérdőív kitöltésében. Ezenkívül telefonon keresztül mobil asszisztenst is lehet kérni, aki házhoz megy, és ott segít az ív kitöltésében. Az asszisztált népszámlálás április 1. és október 31. között zajlik.

 

14 kérdésre kell választ adni

 

Az elektronikus kérdőív kitöltésekor a polgároknak hét témakörben 14 kérdést kell kitölteniük. Ezek a kérdések a lakhelyre, családra, végzettségre, foglalkozásra, nemzetiségre és vallásra vonatkoznak. Az elmúlt hetekben nagy vihar kavart kettős nemzetiség kérdése is benne maradt az ívben.

 

Breaking: A Statisztikai Hivatal visszakozott. Marad a kettős nemzetiség a népszámlálási íveken

Népszámlálás: Az Összefogás a magyar nemzetiség felvállalására és a 2. kérdés üresen hagyására bíztat

 

A népszámlálási kérdőív a magyarázattal együtt a nemzetiségi kisebbségek nyelvén (magyar, roma, ukrán és ruszin nyelven), valamint angolul, németül és franciául is elérhető.

 

A Statisztikai Hivatal szerint a népszámlálás első eredményei már idén meglehetnek, azonban minden a járványügyi helyzettől fog függeni. A további adatokra 2022-ben fognak rendelkezésre állni, míg a véglegesített adatok országos és nemzetközi szinten legkésőbb 2024 elején kerülnek feldolgozásra és publikálásra.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.