Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A szlovák sajtó szerint hétfőre virradó éjjel a szlovák hadsereg C27J Spartan típusú katonai teherszállító repülőgépe titokban Moszkvába repült, majd a seremetovói reptérről rövidesen vissza is indult. Ha minden igaz, órákon belül megérkezhet az első orosz Szputnyik V vakcina szállítmány.

 

„Ez nem semmi hét lesz. Két fontos lépés van előttünk, ami megváltoztatta Szlovákiát” – írta Igor Matovič a Facebookon. Több információval a védelmi minisztérium sem szolgált. A gép várhatóan este hétkor landolhat, azt egyelőre nem tudni, hogy a pozsonyi vagy a konyhai katonai reptéren.

 

Király Zsolt: Matovič ledobta a Szputynik V bombát. Az oroszok bérenceivé váltunk?

 

 hirdetes_810x300  

Matovič már korábban bejelentette, hogy 2 millió adagnyi, egymillió ember beoltására elegendő Szputnyik V vakcináról folytat tárgyalásokat Moszkvával és az oltóanyag értékesítéséért felelős holdinggal. A kétmillió adag elmondása szerint nem egyszerre, hanem június végéig érkezne meg az országba. A vakcina témája újabb lobbanáspont volt a koalíción beleül, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí élve koalíción belüli jogával nem adta áldását arra a határozatra, amivel az egész kormány hozzájárult volna a Szputnyik V szlovákiai alkalmazásához.

 

Beoltatnád magad a Sputnik V orosz vakcinával?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A legkisebb kormánypárt elég sajátos álláspontot követ: azzal nincs baja, ha az egészségügyi miniszter saját hatáskörben engedélyezi a Szputnyik V használatát, csak azzal van gondja, ha ezért a kormány egészének kell felelősséget vállalnia.

 

Arra nem sok esély van, hogy a katonai repülőgép nem a vakcinák miatt repült Moszkvába. NATO-tagállam katonai repülőgépe ugyanis nem szívesen látott vendég Oroszországban, kivéve ha humanitárius vagy egészségügyi körülmények indokolják a leszállást. A Denník N szerint a Spartan típusú repülőgépek rakterében hatvan katona vagy 11 tonnányi ellátmány fér el.

 

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke már jelezte is a sajtónak, hogy ő intézte el az oroszokkal a vakcinát. Állítása szerint Szlovákia már alá is írta az adásvételi szerződését. A Denník N-nek azt nyilatkozta, hogy

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közbenjárásával sikerült nyélbe ütni az ügyletet.

 

Magyarországon már a tömeges vakcinázás része az orosz vakcina, az oltóanyag iránt pedig már Ausztria és Csehország is érdeklődik.

 

A Szputnyik V használata az egészségügyi minisztérium külön engedélye esetén szintén önkéntes, és elvileg csak azok kapják ezt a fajta oltóanyagot, akik kifejezetten kérik vagy jelzik, hogy hajlandóak beoltatni maguk az orosz vakcinával. Ezen a szabályon legfeljebb az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) változtathat azzal, ha regisztrálja az orosz vakcinát – ezt azonban még nem tette meg.

 

Megérkezett az első orosz vakcinaszállítmány Szlovákiába

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.