Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Koalíciós Tanács hétfőn késő éjszakába nyúlóan tárgyalt a foganatosítandó járványintézkedésekről. Ezekről akkor már lehetett tudni, hogy nem lesznek olyan kemények, mint ahogy a járványszakértők javasolták, és a még az így játékban maradt szigorítások tekintetében is kompromisszumok születhetnek. A politikusok nem nagyon kommentálták az ülés eredményét, a sajtóba azonban így is kiszivárgott néhány részlet, amelyeket ismerve a döntéshozók álláspontjának változékonyságát, még két nap távlatában sem vehetünk készpénznek. A kormány azonban szerdán délelőtt ülésezik, és végleges döntést hoz a tervezett lockdownról és más intézkedésekről.

 

Teljes a zűrzavar

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter 3200 kórházban ápolt betegnél húzta a meg humanitárius katasztrófa határát még hétfőn, amit a keddi számok már 3172-vel alulról nyaldostak. A járványszakértők már három héttel ezelőtt szigorításokat követeltek, a kormány azonban végül csak a meglévő intézkedések keményebb betartatását helyezte kilátásba, és némileg módosította a COVID-automatát. Néhány nappal később az egészségügyi miniszter a hétvégi politikai műsorokban úgy nyilatkozott, hogy elégségesnek tartja a hozott intézkedéseket. A hullám azonban nem lassított le, a kórházakat ellepték a betegek, elfogytak a lélegeztetőgépek és megteltek az intenzív osztályok levegőért rimánkodókkal.

 

Járványügyi szakértők: Három hetes lockdownt és az iskolák többségének bezárását javasoljuk

 hirdetes_300x300  

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a múlt hétvégén belengette a kötelező oltás a nyugdíjasok számára. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter és Milan Krajniak (Sme rodina) a karácsony előtti napokig tartó teljes zárlatot rendelnének el, az SaS pedig a tőle megszokott módon akadályoz mindent, ami népszerűtlen, vagy pénzt vesz ki az államkasszából – tehát hallani sem akar az olyan lezárásról, amely az oltottakat is érinti.

 

Közben az orvosok és járványszakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kórházakra nehezedő nyomás még egy ideig velünk marad, hiszen a mai fertőzésszámok az egészségügyben két-három hét múlva csapódnak le. A HNonline.sk egyik online tévés interjújában elhangzott, hogy ma már a statisztikák alapján sem lehet pontosan követni a járvány alakulását, hiszen a kormány a legutóbbi intézkedéseivel megváltoztatta azok körét, akik antigénteszteket végeznek (a súlypont az iskoláskorú gyerekekre tevődött át, míg korábban több volt a felnőtt), így a kapott adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal. Az sem mellékes, hogy mivel a kórházak telítődtek, az újonnan felvettek betegek száma sem lehet pontos, hiszen valószínűleg többen szorulnának ellátásra, de nem tudják őket hol elhelyezni, így nem is jelennek meg a statisztikában.

 

Mit tervez a kormány?

 

A hétfő koalíciós tanácson elért kompromisszum, vagy inkább annak sajtóhoz kiszivárgott változata szerint éjszakai kijárási tilalmat rendelhetnek el, bezárnák az éttermeket és kávézókat, a fodrászatokat és az edzőtermeket is (részben vagy egészben, ez nem tisztázott). Nem világos, lesz-e lehetősége az éttermeknek ételkiadás -módban működni.

 

Lengvarský javaslatot készített elő a szükségállapot kihirdetésére, ami december 15-ig lenne érvényes – enélkül nem lehetne átcsoportosítani az egészségügyi erőforrásokat a régiók között, és éjszakai kijárási tilalom sem rendelhető el.

 

Lengvarský ráadásul nem zárta ki, hogy a szigorítások ellenére a katasztrófa mégis bekövetkezik, így akár többszöri lockdown is bevezetésre kerülhet.

 

Naď: Nincs más megoldás, mint a lockdown. Minden más lehetőség üres populizus

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy három vagy két hetes lesz-e a most bevezetendő lockdown, a Denník N információi kettő hétről szólnak, a Hospodárske Noviny három hétről tud. Annyi biztos, hogy ez is alku tárgya lesz. Mivel kedden Zuzana Čaputová is a lockdown bevezetése mellett foglalt állást, valószínűleg politikai akadályba ez az intézkedések nem ütközik (az SaS egy évvel ezelőtt még sikeresen késleltette az akkori zárlat bevezetését).

 

Az iskolákat nem zárnák be a lockdown idejére. A vállalkozók valamiféle kártérítésre számíthatnak, ennek nagyságáról és módjáról azonban semmit sem lehet egyelőre tudni.

 

A beoltottaknak várhatóan csak minimális előnyük lesz az oltatlanokhoz képest. Például hogy a létszükségleti cikkeket árusító üzleteken kívül cipő- és ruhaüzletbe is bemehetnek vásárolni.

 

A Denník N szerint a kormány a járványszakértőkkel a lockdown 10. napján újraértékeli a helyzetet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.