Nyitókép: Rendőrség közösségi oldala

 

Nem, sajnos ez nem álhír. A beoltatlan, covid fertőzést kapott páciensek ugyan alig bírnak már lélegezni, de szóban és fizikailag is rátámadnak a nekik segíteni igyekvő orvosokra.

 

A napokban az egészségügyi minisztérium és a rendőrség is több konkrét esetről számot be, melyek beoltatlan fertőzöttekkel kapcsolatosak.

 

Köszönet helyett szóbeli és fizikai támadás

 hirdetes_300x300  

 

A minisztérium a sokasodó esetek hatására nyilvános felszólítást intézett a páciensekhez, hogy azok sem szóban, sem fizikailag ne veszélyeztessék, gyalázzák, illetve ne próbálják megverni a nekik segíteni igyekvő egészségügyi dolgozókat. Ezek az orvosok ugyanis azok életét szeretnék megmenteni, akik köszönet és együttműködés helyett verbális és fizikai erőszakhoz folyamodnak.

 

„Abszurd dolog, hogy ilyesmiről egyáltalán beszélnünk kell, de több esélye lesz az orvosnak megmenteni az illető életét, ha az nem lesz agresszív és nem próbálja meg fizikailag veszélyeztetni a segíteni igyekvő orvost“

 

– írta a szlovák egészségügyi minisztérium közösségi oldalán.

 

Késsel fenyegették meg a nővéreket

 

A rendőrség három konkrét esetet is felsorolt, melyek a pozsonyligetfalui Antolská utcai kórházban történtek az elmúlt napokban.

 

Az ott dolgozó szakképesített munkaerő elmondása szerint egyre gyakoribb a kritikus állapotban levő, beoltatlan betegek részéről érkező szóbeli és fizikai támadás.

 

A rendőrség szerint az egyik konkrét esetben az illető azzal fenyegette meg a rajta segíteni igyekvő orvost, hogy megöli őt. Folyamatosan visszautasította a légzőkészüléket, melyre saját érdekében rá kellett kötni, mert ellenőrizetlenül fuldoklott. Végül intubálták őt, különben rövid időn belül meghalt volna.

 

Egy másik esetről szintén a rendőrség számolt be. Eszerint a koronavírussal fertőzött oltatlan beteg fizikailag bántalnazta az egyik nővért. Az illető páciens azóta már lélegeztetőgépre kapcsolva fekszik. A harmadik eset pedig arról szólt, hogy a páciens kést rántva fenyegette az egészségügyi nővéreket.

 

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Počet minút volaní na linku 155 13000 12000 11000 10000 9000 8000 7000 6000 5000 4000 -01-20 2-08 1-02-27 2021 2021 04-06 2021 2021 -07 2021 -09-24 2021-10-13 0111 11-01 2021 2021 2021- + Počet volaní na linku 155 dalej rastie. MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY novinky”
Növekszik a 155-öt hívó bejelentések száma. A napi átlag jelenleg 10 000 feletti. Kép forrása: egészségügyi minisztérium fb-oldala

 

Ha ilyet tapasztalunk, hívjuk a rendőrséget

 

A rendőrség azt javasolja a támadásnak kitett egészségügyi dolgozóknak, hogy ilyen esetekben azonnal hívják a rendőrséget a 158-as telefonszámon.

 

Mivel az összes, korábban agresszíven fellépő oltatlan páciens azóta már lélegeztetőgépen van, jelenleg nincs szükség további elővigyázatossági intézkedések foganatosítására velük szemben.

 

Inkább otthagyják a munkahelyüket

 

Az elmúlt időszakban 1500 egészségügyi dolgozó, orvos, nővér, ápoló távozott az egészségügyből Szlovákiában, mely a járvány közepén így még alulfoglalkoztatottsággal is küzd. Sok helyütt nem is a lélegeztetőgép vagy a kórházi ágy a probléma, hanem hogy nincs elegendő személyzet, aki a lélegeztetőgépre kapcsolt covidos beteget ápolni tudná.

 

Az ilyen támadások csak rontanak a helyzeten, és az egyébként is alulfizetett egészségügyi perszonál (Csehországban például 400-500 euróval magasabb alapfizetéssel számolhatnak, és nyelvi korlát sincs) inkább távozik az ágazatból.

 

A járvánnyal kapcsolatos aktuális intézkedésekről itt és itt írtunk bővebben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.