Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

A Za ľudí nem zárta ki, hogy felelősségre vonják Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert a koalícióban. A párt szerint a kérdés akkor kerül terítékre, ha Sulík nem tudja biztosítani a stabil és biztonságos olaj- és gázellátást – tájékoztatott a TASR-t a Za ľudí arra a felszólításra reagálva, amit Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő intézett Sulíkhoz. A Za ľudí egyúttal azt is kiemelte, hogy a partnereknek a tárgyalások során kellene megoldaniuk a vitáikat.

 

A Za ľudí megjegyezte, hogy az olajellátással kapcsolatos tárgyalások az SaS tárcáin belül zajlottak. A párt szerint fontos, hogy valós tények és ne csak elméleti megfontolások alapján beszéljenek lemondásáról.

 

„A Za ľudí párt álláspontja mindig is az volt, hogy a koalíciós partnerek az esetleges vitáikat a tárgyalásokon, ne a médiában oldják meg”

 

 hirdetes_810x300  

– reagált a párt arra a kérdésre, hogy támogatná-e a gazdasági miniszter esetleges visszahívását.

 

Gyimesi: Sulík lustaságával és dilettantizmusával elvágta a Slovnaft nyakát. Be kell dobnia a törölközőt

 

A párt azt is megjegyezte, hogy a Barátság kőolajvezetékhez kapcsolódó finomítók jelenleg kedvezményesen vásárolják az orosz olajat, mert Oroszországnak gondja van annak máshol történő értékesítésével. A Za ľudí szerint a kedvezményt azonban nem hárítják át a szlovákiai fogyasztókra, akik gyakran hasonló vagy magasabb árakat fizetnek a benzinkutakon, mint azoknak az országoknak a lakói, akik nem importálnak orosz olajat és nem rendelkeznek alacsonyabb üzemanyagadókkal.

 

A párt abban látja az eredményt, hogy a finomítók profitja rohamosan nő, és mindent megtesznek azért, hogy ez minél tovább így maradjon. A Za ľudí inkább azt a kérdést tartja fontosnak, hogy mit lehetne kezdeni a túlzott haszonnal.

 

Sulík reagált a Slovnaftra: Nem tudtuk érvényre juttatni a hároméves átmeneti időszakot

 

Gyimesi szerint Richard Sulík gazdasági miniszter nem élt a lehetőséggel, hogy az orosz olajimport uniós embargójával kapcsolatban jobb feltételekről állapodjon meg Szlovákia számára, és ezzel akkora gazdasági kárt okozott az országnak, mint még soha senki. Gyimesi úgy véli ennek következményeképpen lemondhatják a Slovnaft finomítóba tervezett beruházásokat, magasabb lehet az üzemanyag ára vagy üzemanyaghiány léphet fel, sőt a Slovnaft akár a kapuit is bezárhatja. A felsorolt problémák miatt Gyimesi távozásra szólította fel Sulíkot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.