Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Európa lélekben már készül az őszi energiaválságra, ami bizony megszorításokat fog követelni a háztartásoktól is. Szlovákiában ennek ellenére a kormányválsággal húzzák az időt. Már olyan megjegyzések is elhangzottak, amelyek arra utaltak, hogy az SaS és a liberálisok a kormányból való távozással kerülnék el a felelősséget. Nem alaptalan felvetés, Richard Sulík, a liberálisok pártelnöke még a nyár elején ígért a háztartásoknak energia-árplafont, ám ebből a gyakorlatban végül semmi sem valósult meg. Sőt. A sokat emlegetett szlovák gázkészletek terén sem állunk olyan jól, mint az illetékesek állítják.

 

Ami a gáztározókat illeti, nemrég az SPP kérkedett azzal, hogy megérkezett a hatodik LNG-szállítmány Szlovákia számára a horvátországi terminálhoz. Ez jó hír, csak épp az árakról nem beszél senki.

 

Az SPP azt is állította, hogy Szlovákia gázkészletek terén az éves fogyasztás 55 százalékán áll, ami első hallásra szintén jó hírnek tűnik. Aztán ha közelebbről megnézzük az adatokat, azt látni, hogy az 55 százalék ideális esetben is csak 47,27 (vasárnap délutáni állás szerint).

 

 hirdetes_300x300  

Az SPP és Richard Sulík is rendszeresen hozzászámolják Szlovákia vésztartalékait is, azt a 6 terawattórányi földgázt, ami ténylegesen az ország kezében van. Merthogy a stratégiai tárolókban lévő gáz tulajdonjoga tele van kérdőjelekkel.

 

Az illetékesek hallgatnak a szlovák gázkészletekről

 

A Postoj írta meg csütörtökön, hogy megpróbálták bekérni a hivatalos adatokat arról, hogy a Szlovákia területén lévő két gáztárolóban lévő készletek mekkora hányada ténylegesen Szlovákiáé. A válasz semmilyen vagy kitérő volt. A Pozagaz és a NAFTA ugyanis nem állami cégek, hanem részvénytársaságok, és az általuk betárolt gáz egy része vállalatokhoz tartozik. Hogy mennyi, azt senki sem tudja. Az biztos, hogy a Sulíkék által emlegetett 55 százalékos feltöltöttséghez a két tároló teljes készletére szükség van.

 

Ráadásul, stratégiai tárolókról van szó. Ez azt jelenti, hogy nem arra szolgálnak, hogy az egész telet ki lehessen velük húzni, hanem arra, hogy a folyamatosan ugyanazon a szinten érkező gázszállításokat kiegészítsék, és így fedezzék a téli többletfogyasztást. Csakhogy a helyzet most merőben más.

 

Oroszország csak 20 százalékos kapacitáson működteti az Északi Áramlat 1-et, vagyis Szlovákia a legfontosabb, nyugati irányból mindössze a szerződött napi mennyiség 30 százalékát kapja. Az Ukrajna felől érkező gáz sorsa enyhén szólva is bizonytalan lesz az ősszel. Ilyen körülmények között a betárolt gáz nem feltétlenül lesz elegendő.

 

De lehet ezt még fokozni. A Postoj megkérdezte a Szlovák Gázművek illetékeseit, hogy mi is a helyzet a fenti összefüggéssel, kell-e aggódni. A válasz: „a betárolt gázmennyiség átlagon felüli nagyságú”.

 

Sulík késik az áramár befagyasztásával. 1800 eurós éves többletköltség fenyegeti a háztartásokat

 

A kurta válasz értelmezhetetlen. Ugyanis mihez képest átlagon felüli? Ahhoz képest átlagon felüli, hogy mennyi földgáz érkezik a vezetékeken? Vagy az első félévben szokványosan betárolt mennyiséghez képest?  (Ez utóbbi sem segítene ki minket, mivel a tavalyi energiaválság miatt szinte üresek voltak a tárolók, tehát hiába töltöttük fel a tárolókat átlagon felüli tempóban, valójában kevesebb a készlet).

 

A fentiek után joggal tehető fel a kérdés, hogy vajon mennyire készült fel Szlovákia arra az eshetőségre, ha ősszel az orosz gázcsapokat elzárják, vagy csak minimálisan engedik meg. A gazdasági miniszter pedig mindent megtett a kormányválság elhúzásáért, lényegében őszig. Nem ok nélkül jegyezte meg a Za ľudí egyik politikusa Sulík viselkedése kapcsán, hogy jobb lenne, ha a tél végéig miniszter maradna, és végezné a dolgát, mert nem mindenki teheti meg, hogy Ausztráliába utazzon a téli hónapoka – ahol akkor nyár van (Sulíknak birtoka van Ausztráliában).

 

Még egy dolgot érdemes kiemelni a gázkészletek kapcsán. Nem szabad elfelejteni, hogy Szlovákia minden ellenkezés nélkül az elsők között bólintott rá az EU gázszolidaritási mechanizmusára, ami vészhelyzet esetén 15 százalékos fogyasztáscsökkentésre kötelezné a tagállamokat. Az intézkedés célja az, hogy az így megtakarított gázt a német gazdaságba pumpálják bele. Az erről szóló tárgyaláson szintén Sulík vett részt, mint gazdasági és energiaügyi illetékes.

 

Brutálisan elszáll a gáz ára, a villanyáram ígért befagyasztására sincs még garancia

 

Ebből ársapka nehezen lesz

 

De nem csak a földgáz mennyisége terén merülnek fel egyre gyakrabban kérdőjelek. Sulík még a nyár elején ígérte, hogy a tavaly aláírt energiaár-befagyasztásról szóló memorandumot élesíti, és nyélbe üti a megfelelő szerződéseket. Ez azóta sem történt meg –  nem sokkal az ígérete után kirobbantotta a kormányválságot, mert állítása szerint Matovič pénzügyminiszter romba dönti az államháztartást.

 

Ha teljesítette volna az ígéretét, az az jelentette volna, hogy átlagban a szlovákiai háztartások energiaköltségei 35 százalékkal nőttek volna „csak”. A gáz esetén a becsült 150 százalékos áremelkedés helyett „csak” 59 százalékosra került volna sor, és ha az ügyfél több évre elkötelezi magát a magasabb árak mellett, akkor 34 százalékos drágulást kell „csak” elviselni.

 

(Az egy másik kérdés, hogy a liberálisok által támogatott válságot meglovagolva, az embereket sarokba szorítva egy liberális miniszter pénzt akar kisajtolni a háztartásokból. Mert aközül lehet választani, hogy 150 százalék vagy 34 százalék… – a szerk.)

 

Önmagában Sulík tervével is alapvető problémák vannak. Egyrészt, a földgáz vésztartalékait nem lehet bevonni az árcsökkentésbe, mert ahhoz előbb törvényt kell módosítani, hiszen kereskedelmi célokra akarná használni a lakosságnak szánt vésztartalékokat. A erősen sántító tervezet azonban így sem valósulhatott meg, mert az SaS kirobbantotta a kormányválságot, amivel a kormány és törvényalkotás lényegében megbénult.

 

Sulík villanyáram-ársapkája: A kedvezményes ár csak bizonyos fogyasztásig lesz elérhető, azon túl brutális lesz a drágulás

 

Az áram-ársapkánál is ellentmondásos a kivitelezés…

 

A villanyáram tekintetében is teljes a kudarc. Az áram árának befagyasztásáról szóló memorandum sorsa ott bukott meg, hogy a részletek kidolgozásáért a liberális pártelnököt bízták meg, aki többször bizonyította már, hogy a lakosság érdekei helyett a kiadás-bevétel egyensúlyával van elfoglalva. Eredmény?

 

A hároméves ársapkáról szóló szerződés még mindig nincs aláírva. Azt még el sem küldték Brüsszelnek, amelynek jóvá kell azt hagynia. A folyamat így legalább novemberig húzódni fog – a fűtési szezon, és így az energiaválság éleződésének kezdete október 1.

 

Egyes szakértők szerint azonban még ha sikerülne is tető alá hozni Sulík tervezetét, az alapvetően hibás. Egyrészt, a Szlovák Villamosművektől a szolgáltatókhoz a Gázműveken keresztül jutna el az energia, csakhogy ez összeférhetetlenség, hiszen az SPP is egy a szolgáltatók közül. Ezt a jogot pedig versenypályázat nélkül kapta meg, nem beszélve arról, hogy Sulík ezzel akár monopolhelyzetbe hozhatja a gázműveket.

 

A másik nagy probléma a tervvel, hogy az elvileg olcsóbb energia csak akkor lesz elérhető, ha sikerül elindítani a mohi atomerőmű harmadik blokkját úgy, hogy az releváns árammenyiséget termeljen. Csakhogy a harmadik blokkot legkorábban szeptemberben helyzetik éles próbaüzembe, és négy hónapig abban is marad.

 

Sulík késlekedésének pedig most már tényleges anyagi következményei vannak a háztartásokra nézve. Az Árszabályozási Hivatal ugyanis az alapján határozza meg az őszi lakossági árakat, hogy a szolgáltatók milyen áron tudtak energiahordozóhoz jutni az előtte lévő hónapokban.

 

Sulík terve miatt a nyár eleji vásárlásokat halasztották, és kivártak mostanáig. Csakhogy a miniszter nem lépett az ügyben lényegében semmit, időközben pedig 180 euró/MWh-ról 445 euró/MWh-ra nőtt a villanyáram ára – és nem is nagyon fog visszaesni. Vagyis a nagy áramcsökkentő tervezet Sulík keze alatt csak növelte a háztartások költségeit.

 

Azt persze nem lehet kizárni, hogy végül valamilyen ársapka lesz, de Sulík tervei szerint csak azok érnek majd bele a kedvezményezettek körébe, akik csak világításra és háztartási fogyasztókhoz használják a villanyáramot. Akik fűtésre is, azok készüljenek a kiadások drasztikus emelkedésére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.