Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Liberális ultimátum van, ígért gázmennyiség nincs. Július közepén Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter azt állította, hogy a március végéig tartó fűtési szezon kifedéséhez szükséges gázmennyiség már Szlovákia területén van, a tárolók 49 százalékra vannak feltöltve, így be vagyunk biztosítva télire. Keddi sajtótájékoztóján azonban már arról beszélt, hogy a télre szükséges gázmennyiség csak 70 százaléka áll rendelkezésre.

 

Sulíktól az egyik újságíró azt kérdezte, hogyan áll valójában Szlovákia gázkészletek terén, tekintettel arra, hogy a betárolt gáz egy része nem az ország tulajdonát képezi.

 

A gazdasági miniszter végül felvázolta, hogy az előttünk álló fűtési szezon átvészeléséhez szükséges 35 terawattórányi gázból 25 terawattórányi van betárolva. Ez pedig merőben mást mutat, mint amit Sulík bő egy hónappal ezelőtt állított. 

 

 hirdetes_300x300  

Ez azt jelenti, hogy hiányzik a szükséges mennyiség 30 százaléka, és alig több mint egy hónap van hátra a fűtési szezon kezdetéig.

 

Mint mondta, 12,5 TWh van betárolva az SPP-nek, 5 TWh van Bojanovicén (ez nem stratégiai tároló, hanem lakossági vésztartlék, elvileg ezt nem szabadna beleszámolni), további 8 TWh pedig más szolgáltatók tulajdonát képezi, de Szlovákia területén van. A hiányzó 10 TWh-ra pedig „le vagyunk szerződve”.

 

Sulík szerint „nincs baj a gáz mennyiségével”, a problémát csak az ára okozza. Ez azért könnyen megcáfolható lenne, hiszen az LNG-terminálok fogadóképessége korlátozott, az Északi Áramlat 1 vezeték pedig csak 20 százalékon megy, ami Szlovákia számára azt jelenti, hogy a napi leszerződött mennyiség alig 30 százalékát kapja meg.

 

Sulík szerint hátradőlhetünk, erre a télre elég gázt tároltunk be. Ha minden jól megy, ha nem nő a fogyasztás, és ha nem lesz durva tél

 

Sulík egyébként júliusban azt állította, hogy a tárolók az éves fogyasztás 49 százalékán állnak, ezért „különösebb extra mennyiségeket már nem is akar vásárolni”. Már akkor ellentmondásosak voltak az általa közölt infók, mert a GIE adatai szerint még ma is csak nem egész 48 százalék a töltöttségi szint. Sulík nyilván beleszámolta a lakossági vésztartalékot is a készletekbe, amelyek viszont nem a normális ellátás biztosítását szolgálják – hanem például annak kifedését, ha a szokásosnál hidegebb tél jönne, vagy logisztikai problémák merülnének fel.

 

Az is beszédes, hogy Sulík nem volt hajlandó érdemben reagálni azokra az újságírói kérdésekre, amelyek a még nyár elején ígért lakossági árszabályozásra vonatkoztak. Sulík júniusban azt nyilatkozta, hogy napokon belül szerződés születik a villanyáram befagyasztásáról, ám ez nem valósult meg.

 

Gázválság: A szakértő szerint messze nem olyan rózsás a szlovákiai helyzet, ahogy azt a liberális miniszter beállítja

 

A gázárak terén olyan megoldást ígért, hogy a piaci árnál alacsonyabb árszinten köthetnének szerződést az SPP-vel a háztartások, ám erről ma megint csak annyi derült ki, hogy a miniszter ezzel is adós marad, de ha kész is lenne vele, akkor is csak január elejétől lenne hatályos – és közben folyamatosan emelkednek az árak, a gázár konkrétan a 11-szeresére emelkedett egy év alatt.

 

A kormányválság okán megcsúszott a villanyáram árának befagyasztása is, így most nem 180 eurós, hanem már 450 eurós piaci árat kellene kompenzálni.

 

Egyébként az árszabályozásra és a mohi atomerőmű hármas blokkjának beindítására vonatkozó kérdéseket arrogánsan elutasította, indoklás nélkül megtagadta a választ. Elvileg szerdán, a kormányülés után fog részleteket elárulni az intézkedésekről.

 

Egyre reálisabbnak tűnik az a felvetés, hogy Sulík a kormányválság mögé bújva akar szabadulni a felelősségtől, és ellenzékből nézné végig az energiaválság és saját miniszteri kudarcának következményeit.

 

Jaroslav Naď (OĽANO) három nappal ezelőtt arról beszélt, hogy

 

Richard Sulík nyilván elmenekülne a felelőssége elől, hiszen a „madarak is azt csiripelik”, hogy a gázkészletek biztosításával más a helyzet, mint ahogy azt Sulík eddig állította. Majd feltette a kérdést, hogy vajon Sulík szeptemberben, mikor már nem lesz miniszter, nem fogja-e azt állítani, hogy minden rendben volt, míg ő volt a miniszter…

 

Sántít Sulík terve a gázáremelkedés letörésére, nem használhatja a vésztartalékot

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.