Nyitókép: Facebook

 

Frissítve: 13.28 „Az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak!” – adta meg az alaphangot az aktuális felvidéki magyar politikai cirkuszra a Szövetség-Aliancia MKP platformjával frissen megegyezett Gyimesi György.

 

„Partner az, aki az egység szélesítésében, és a közösség összetartásában érdekelt!” – fogalmazott segítségkérően Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

A fentiek alapján a Most-Híd és az Összefogás egyes tagjai egy kutya: amit az oligarcha keresztapa, Világi Oszkár a napokban megfogalmazott, azt ők megvalósítják: kerül amibe kerül, szét kell verni a Szövetséget.

 

Gyimesi üzent a Szövetségnek: Ha széthullanak, akkor…

 

Mi a tét?

 

A tét ugyanis nem a magyar parlamenti képviselet elérése, hanem az oligarchaérdek fenntartása. A pénz istene és a közösségi érdek közül az előbbi került előtérbe. Megvalósítóik: Solymos László, Rigó Konrád, Orosz Örs, Mózes Szabolcs.

 

Világi átlépte a vonalat, ami Simicskának is a fejébe került

 

Miről is van szó?

 

Egyre nehezebb követnie a felvidéki magyar választónak mindazt, ami a honi magyar politikában történik. De nem lehetetlen. A Körkép.sk összerakta az aktuális puzzlet, melyből az alábbi kép rajzolódik ki:

 

A Most-Híd platform Országos Tanácsának ülésén órákon belül az alábbi, szerkesztőségünk birtokába jutott határozat kerül elfogadásra:

 

Azaz, a Most-Híd átnevezi a platformját 3. platformra, egyúttal lemond minden jogáról és kötelezettségéről a Szövetségen belül. Mindezt abszurd módon Gyimesi érkezésével indokolva.

 

Ez a lépés azonban alapszabályellenes, így eleve érvénytelen.

 

Hogy miért?

 

A Szövetség-Aliancia pártot ugyanis jogi szakértők szerint a tagok, nem pedig a platformok alkotják. A platformok csak a tagok gyűjtőhelyei, akik az adott közös ideológiát képviselik. Jogi szubjektivitásuk azonban nincs. Platform így testületileg el sem tudja hagyni a pártot, azt csak a tagok tehetik meg. Hogy ez bekövetkezzen, az adott platform minden tagjának távoznia kell. Mindezt írásban jelezve. De ha csak egy tag is marad közülük, marad a platform is.

 

A Szövetség-Aliancia platformjait csak a párt kongresszusa szüntetheti meg. Nem pedig a platform Országos Tanácsa, ahogy azt Solymosék gondolják. Természetesen egyénileg bárki kiléphet a platformjából és a Szövetségből, de attól még a platform marad a Szövetségen belül. A Most-Híd is.

 

Mit akarnak Solymosék?

 

Rigó és Solymos lépése egyszerű számító, politikai kalkul. Azt a célt szolgálja, hogy kimentsék magukat és a márkanevet, azaz a Most-Híd platformot a Szövetségből, hogy aztán a név birtokában tárgyalva jussanak megegyezésre szlovák párttal, melynek listáját kinézték maguknak.

 

Következő lépésként az Összefogás platform, melynek tagjai többsége Világi Oszkár érdekeltségi körébe tartozik, anyagilag függhetnek tőle, így akár zsarolhatóak is, Orosz Örs nyomására ún. „hibernált állapotba” helyeznák magukat. Értsd, nem indulnának a parlamenti választáson a Szövetség listáján.

 

Orosz belebukhat abba, hogy Világit szolgálja

 

Csakhogy Orosz Örs ebbéli kommunikációja mögött nincs egyhangú támogatás az Összefogás platform részéről. Tegnapi elnökségi ülésükön így ilyen döntés, amit Orosz immár nyilvánosan hangoztat, nem  is született. Orosz saját szakállára kommunikál. Többen ugyanis, köztük például Nagy József, ellenzik ezt a szerintük öncélú, és a felvidéki magyarságra nézve káros lépést.

 

Ha Orosz Örs mégis ragaszkodik Világi Oszkár diktátumához, és konokul végigveri a platformján az elképzelést, azzal könnyen kiírhatja magát a felvidéki magyar politikából, ellehetetlenítve jövőbeli közéleti karrierjét. Egy oligarcha zsebében levő politikus ugyanis függő, azaz zsarolható, így toxikus a választók szemében.

 

Mit tehet a Szövetség?

 

A Szövetség egészének tehát nincs más dolga, mint érvényt szerezni az Alapszabályában foglaltaknak. Ragaszkodni a Most-Híd platform meglétéhez a pártszövetségen belül, hiszen egy platform eleve nem megszüntethető. Csak akkor, ha annak minden tagja kilép a pártból. Ilyen helyzet azonban nem áll fenn. Így, ha Rigó, Solymos és mások távoznak a pártból, azt a márkanév, a Most-Híd nélkül, pusztán egyéni számításból tehetik.

 

Több hidas platformtag ellenkezésével. Így akik hidasként maradnak a Szövetségben, azok a felszabaduló hidas befutó helyekre kerülhetnek a választási listán. A Körkép.sk úgy tudja, több hidas regionális politikus nyíltan nem ért egyet Rigó és Solymos zsarolásával és puccskisérletével, és Orosz Örssel szemben is egyre jobban forr a hangulat.

 

Frissítve: 17.55: A Most-Híd ma be is váltotta, amivel napok óta fenyegetett:

 

A Most-Híd távozik a Szövetségből, a platform „megszünteti” önmagát

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.