Nyitókép forrása: Most-Híd platform hivatalos facebook-oldala

 

Távoznak a Most-Híd platform tagjai a Szövetségből, döntött a vegyespárti platform Országos Tanácsa. A határozatuk szerint a Most-Híd platform megszünteti önmagát a párton belül, tagjai pedig kilépnek a Szövetségből. Nagyon valószínű, hogy nem az egész Most-Híd távozik, de szinte borítékolható Sólymos László (a Szövetség OT-elnöke), Rigó Konrád (a Most-Híd platform elnöke) és Agócs Attila (a platform elnökségének tagja) kilépése.

 

Hogy ez mit jelent, arról itt írtunk bővebben, elmagyarázva olvasóinknak az események összefüggéseit.

 

Király Zsolt: Világi diktál, Rigó, Solymos és Orosz cselekszik: Szét kell verni a Szövetséget – A Körkép.sk benézett a kulisszák mögé

 

 hirdetes_300x300  

A sajtóban megjelent információk szerint a szóban forgó határozat azt rója fel az MKP-nak, hogy Gyimesi György jelölésével „véglegesen kiszorítja a Most-Híd platformot a Szövetségből”.

 

Más kérdés, hogy a Most-Híd az elmúlt hetekben látványosan igyekezett nem megoldani a kialakult vitát, csak ultimátumait erőltette. Semmilyen kompromisszumra nem mutatott hajlandóságot. Ugyanúgy Orosz Örs is megzsarolta a pártot, hogy ha a hidasok kilépnek, az Össszefogás „hibernálja önmagát.”

 

Távozás és hibernálás – Orosz Örs és Rigó Konrád immár közös erővel gyengítik a Szövetséget

 

A magyar nyelvű liberális sajtó szerint ezzel gyakorlatilag megszűnik a Most-Híd platform. Valójában azonban, ahogy azt megírtuk, a platform jogilag nem számolható fel, nem tud távozni a pártból. Ehhez ugyanis a Szövetség teljes közgyűlésének kell határoznia. Mivel várhatóan nem mindenki fog távozni a pártból a vegyespártiak közül, a platformnak az alapszabályból fakadóan járó megüresedő pozíciók  elvileg újra betöltésre kerülhetnek.

 

Az elmúlt napokban egyre több olyan információt hintettek el a szlovák liberális lapok, miszerint a kiugró politikusok Simon Zsolt és Pavel Macko tábornok közös pártjában, vagy Dzurinda új formációjában (Modrí) folytathatják tovább. Az elképzelés az, hogy egy olyan szélesebb választási szövetség részeivé váljanak, amely majd „megakadályozza” Robert Fico és a Smer kormányra kerülését. A Most-Híd 2016-ban  Fico, majd Peter Pellegrini kormányát is hatalomba segítette.

 

További háttér alábbi cikkeinkben:

 

Király Zsolt: Világi diktál, Rigó, Solymos és Orosz cselekszik: Szét kell verni a Szövetséget – A Körkép.sk benézett a kulisszák mögé

 

Gyimesi üzent a Szövetségnek: Ha széthullanak, akkor…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.