Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Szlovákia állampolgárai szombaton új képviselőket választanak a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába. A független Szlovákia történetében ez a kilencedik parlamenti választás. Jelenleg 25 politikai szubjektum verseng a választók kegyeiért. A szavazóhelyiségek este 22.00 óráig tartanak nyitva. A szavazók két információs vonalon kérhetnek segítséget a választásokkal kapcsolatban: 02/4859 2317 és 02/4859 2312.

 

A választópolgárok paraván mögött szavaznak. A választópolgárok a választási bizottság tagjaitól kapják meg a szavazólapokat, amelynek átvételét aláírással igazolják. A választópolgárok egy szavazólapot választanak ki a paraván mögött, amelyen preferenciaszavazatokat adhatnak le – legfeljebb négyet. A lapot ezután borítékba teszik, majd bedobják az urnába.

 

Azok a választópolgárok, akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy személyesen menjenek el szavazni, mozgóurnát kérhetnek a választási bizottságtól. Ezt a módszert például immobilis szavazóknak vagy ágyban fekvő idős polgároknak ajánlják.

 hirdetes_810x300  

 

Választások 2023: Hogyan kell szavazni, és mit kell magunkkal vinni a szavazóhelyiségbe? Hogyan szavazhatok, ha kórházban vagyok? (kérdések és válaszok)

 

A választópolgárnak a fel nem használt vagy rosszul kitöltött szavazólapokat a fel nem használt vagy hibásan kitöltött szavazólapok elrakására szolgáló zárt dobozba kell helyeznie. Ellenkező esetben szabálysértést követ el, amiért 33 eurós pénzbírságot is kaphat.

 

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának becslése szerint több mint 4,3 millióan szavazhatnak a parlamenti választásokon. Körülbelül 53 300 polgár számára ez lesz az első olyan választás, amelyen szavazhat. Az első szavazók másik típusa azok, akik más választásokon már szavaztak, de most először szavaznak parlamenti képviselőkre. Ők 184 800 vannak. Az állampolgárok 5996 választóhelyiségben adhatják le voksukat.

 

Szlovákia választ! A legtöbb, legérdekesebb, leggyorsabb hír percről-percre hírfolyamunkban a Körképen!

 

A szavazóhelyiségek bezárása után megkezdődik a szavazatszámlálás. A statisztikusok az időközi eredményeket a www.volbysr.sk weboldalon teszik közzé. A végleges eredményeket az Állami Választási és Pártfinanszírozási Ellenőrző Bizottság október 1-jei, vasárnapi jóváhagyását követően ismertetik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!