Nyitókép: TASR – Jakub Kotian
Már hat év telt el a szörnyű kettősgyilkosság óta, mely alapjaiban rengette meg a szlovákiai társadalmat. 2018. február 21-én este Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát saját nagymácsédi otthonukban lőtték agyon. Holttestüket napokkal később, február 25-én találták meg, halálhírük pedig egy nappal később került nyilvánosságra.

 

Kuciakék tragédiája felrázta az országot, heves tüntetéshullámot indított el, melyek során az akkori Smer-SNS-Most-Híd-kormány leváltását követelték emberek tízezrei. Bár Robert Fico kormányfőt és Robert Kaliňák belügyminisztert akkor sikerült nagyjából eltávolítani, Bugár Béla és az ő híres harmadik mondata a soron következő választásokig hatalmon tartotta a korrupt politikai garnitúrát.

 

Ján Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Cikkeiben leginkább Marian Kočner és más, az aktuális kormányzattal kapcsolatba hozható oligarchák ügyeiről írt. Azt már az első pillanattól tényként kezelte a rendőrség, hogy Kuciaknak munkája miatt kellett meghalnia. Az általa feltárt botrányok legtöbbjét azóta kivizsgálták és több esetben is megtörtént a vádemelés.

 

Cikkei lerántották a leplet a korrumpálódott szlovák politika mocskos dolgairól és a maga mezítelenségében engedték láttatni, hogy a jelszó a „pénz mindenek előtt”. A csalódott szlovákiai választók jórészt Kuciakék tragédiájának nyomán 2020-ban a teljes kormányváltás mellett döntöttek, és azoknak adták szavazataikat, akik a korrupció eltörlését és az ország megtisztítását ígérték.

 hirdetes_810x300  

 

A koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta társadalmi és gazdasági felfordulás fejetlenséget, sok esetben vitatható kormányzati döntéseket hozott, a csalódott választók pedig 2023 őszén újra hatalomra segítették Ficoékat.

 

Megemlékezések a hatodik évfordulón

 

A fiatalok halálának hatodik évfordulóján 39 városban kerül sor megemlékezésekre – nem csak Szlovákiában.

 

 

A megemlékezéseken felszólalnak Ján Kuciak szülei és Martina Kušnírová édesanyja, több újságíró, Richard Stanke színművész, Zuzana Petková a Nadácia Zastavme Korupcia képviseletében, Katarína Batková a Via Iuristól, ahogy Katarína Koščová és Daniel Špiner zenészek is.

 


Ján, Martina, nyugodjatok békében!

 

Körkép.sk

 

Reagáltak a politikusok a Kuciak-gyilkosság ügyében hozott ítéletre. Ódor szerint „nem adhatjuk fel”

Kuciak-gyilkosság: Hihetetlen ítélet, Kočnert ártatlannak találták!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!