Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Az új eperjesi katonai kórháznak az egészségügyi intézmény területén újonnan épült komplexumból és a J.A. Reiman Egyetemi Kórház meglévő épületeiből kell állnia – erről Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter tájékoztatott szerdán.

 

„Az új kórház bővíti a NATO keleti szárnyán belüli katonai egészségügyi ellátás kapacitásait és lehetőségeit, de jelentősen javítja a kelet-szlovákiai egészségügyi infrastruktúrát és ezzel az egészségügyi ellátást is”

 

– emelte ki a projekt legfontosabb előnyeit. Az új kórház a védelmi minisztérium alá kerül, amely saját költségvetéséből, esetleges külső európai források bevonásával finanszírozza az építkezést.

 

A miniszter a beruházást több százmillió eurós nagyságrendűre becsülte. „Ha ma megkapjuk a kormány bizalmát, nagyon gyorsan összeállítunk egy projektcsapatot, és intenzív kommunikációba kezdünk a kórházzal, de annak működésében semmi sem fog változni” – hangsúlyozta Kaliňák.

 hirdetes_810x300  

 

Mivel az új komplexum építése a jelenlegi kórház működése alatt valósul meg, tisztában van a projekt nehézségeivel. „Hat-hétszer nagyobb projektről van szó, mint a pozsonyi Szent Mihály Kórház esetében” – hangsúlyozta a védelmi miniszter, aki konkrét építési dátumokat nem kívánt közölni.

 

Hangsúlyozta: a védelmi tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy ez mielőbb megvalósuljon. Ezzel összefüggésben a leghatékonyabb közbeszerzést tartja fontosnak.

 

Becslése szerint az újonnan épülő kórházrészben 900 férőhellyel növekszik a kapacitás. Először az új épületeket valósátják meg, majd a jelenlegieket állítják helyre.

 

Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter a kormányülés után kijelentette, a kórházat a választási időszak végéig, azaz 2027-ig kívánják felépíteni. Kijelentette, hogy a kórház a civil lakosság egészségügyi ellátását is kielégíti majd a régión belül. Biztosított arról, hogy a rekonstrukció során a kórház egészségügyi ellátása nem kerül veszélybe. Nem tart attól, hogy az új kórházban gond lenne az egészségügyi személyzet hiányával. Éppen ellenkezőleg, arra számít, hogy az új korszerű kórház személyzetet vonz a régióba.

 

Új katonai kórház létesülhet Eperjesen. Fico szerint a védelmi minisztériumnak van rá pénze

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!