Carles Puigdemont katalán tartományi elnök az utolsó pillanatban visszahúzta a gyeplőt, és elhalasztotta Katalónia függetlenségének egyoldalú kikiáltását néhány hétre, és párbeszédet kezdeményez a madridi kormánnyal.

 

Ugyanakkor Puigdemont többször kijelentette, hogy a népszavazás egyértelműen Katalónia önállóságának kieszközléséhez adott megbízást a kormánynak.

 

„Javasoljuk a függetlenségi nyilatkozat néhány héttel történő elhalasztását, megnyitva ezzel a párbeszéd lehetőségét”

 

mondta a katalán elnök.

 hirdetes_810x300  

 

Puigdemont beszéde elején azt mondta, mindenkihez szól, azokhoz is, akik támogatják a függetlenséget és azokhoz is, akik ellenzik. Azt mondta, rengeteg javaslatot kapott arra, hogy mit tegyen. Bírálta a spanyol rendőrséget, amely a népszavazás napján erőszakot alkalmazott. Köszönetet mondott mindenkinek, aki szavazott, akár igennel, akár nemmel.

 

Az erőszak nyelvén

 

A katalán népszavazáson történt rendkívüli rendőri atrocitások után sem enyhült a madridi és a barcelonai kormány közti feszültség. Szakértők szerint Spanyolország semmi szín alatt sem lenne hajlandó elfogadni Katalónia függetlenné válását, sőt, Mariano Rajoy spanyol kormányfő kijelentette, hogy fontolóra vennék Katalónia jelenlegi autonómiájának megnyirbálását.

 

Az uniós vezetők szinte mindegyike elhatárolódott Katalónia álláspontjától. Legfeljebb a rendőri erőszakot ítélték el, ám hangsúlyozták, hogy a helyzet Spanyolország belügye – magyarul: veszélyes precedenst teremthet a nemzeti kisebbségekkel rendelkező országok számára.

 

Az utóbbi napokban tübb tízezren tüntettek a spanyol egységért, a katalóniai egységpártiak is megmutatták magukat, a katalán zászló helyett spanyol nemzeti lobogót lengetve.

 

A spanyol kormány a katalán kormány tevékenységét úgy nevezte: „lázadás a jogállamiság ellen”. Mivel a referendum kiírása és a katalánok nemzetként való definiálása ütközik a spanyol alkotmánnyal, lényegében álláspontjuk – szigorúan véve – igaz. Azonban a spanyolok egyértelműen az erő nyelvével viszonyultak a katalánokhoz, ahelyett, hogy figyelembe vették volna évek óta hangoztatott problémáikat. Katalónia adja a spanyol GDP egy ötödét, és kevesebbet kapnak a vissza a közös költségvetésből, mint amit befizetnek, magas a munkanélküliség és késnek az infrastrukturális beruházások.

 

További írásaink a témában: 

 

Akár a spanyol katonaságot is bevethetik Katalóniában. Már a fociban is a politikai indulatok diktálnak

 

Katalán függetlenségi káosz: Lépcsőről lerugdalt szavazók, kövekkel megdobált rendőrök (Percről percre)

 

Körkép.sk

Nyitókép: ft.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!