A súlyos gazdasági válságba süllyedő Venezuela 100 000 bolivaros bankókat bocsát ki a brutális infláció kezelése érdekében. Egy évvel ezelőtt a legnagyobb a 100 bolivaros bankó volt. A hamarosan kibocsátásra kerülő 100 ezres értéke nagyjából 2 eurónak felel meg.

 

Venezuela a világ egyik legnagyobb olajexportáló országa, ennek ellenére az országban elképesztően mély gazdasági válság alakult ki a Maduro elnök vezette kormányzat gazdaságpolitikája miatt. A venezuelai hivatalos inflációs adatokat természetesen nem teszik közzé, a Világbank azonban úgy becsüli, tavaly a fogyasztási javak ára 800 százalékkal emelkedett a dél-amerikai országban. A kilátások ennél csak rosszabbak, a következő két évben évi 1700 százalékos inflációt jósolnak.

 

A világ eddigi legsúlyosabb hiperinflációját a második világháború utáni Magyarország szenvedte el. 1946-ban 15 óránként duplázódtak az árak, 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 pengő ért egy forintot. A legenda szerint a pincérek félóránként kiáltották be az új árakat a kocsmában.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: news.co.au/A képen látható bolivar-köteg cca. 18 eurót ér. A legtöbb üzletben nem megszámolják a pénzt, hanem lemérik a súlyát. 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ahol fillérekbe kerül a benzin, de alig van mit enni. A venezuelai káosz háttere

 

Venezuela éhezik: Egyetek nyulat és termesszetek zöldséget a lépcsőházban – mondja az ország elnöke

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!