Nyitókép: Atalayar.com

 

A térségben viharosan erősödő iszlamizmus és az orosz befolyás terjedése együttesen komoly veszélyt jelent Európára a déli szomszédságban – véli az Euronewsnak nyilatkozó szakértő.

A Niger elleni szankciók bevezetéséről tárgyalnak az Európai Unió védelmi és külügyminiszterei a spanyolországi Toledóban. Az afrikai ország demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Bazumot a hadsereg puccsal távolította el a hatalomból.

 

„Egy önálló szankciós mechanizmus felé haladunk, ezzel a puccsisták ellen lépnénk fel. A munka már elkezdődött”

 

 hirdetes_300x300  

– mondja Josep Borrell, az unió külpolitikai főképviselője.

 

Nemrég Gabonban is katonai puccsot hajtottak végre, korábban pedig Burkina Faso-ban, Guineában és Csádban volt katonai hatalomátvétel. Az elemzők attól tartanak, hogy a folyamat továbbterjedhet és a régió destabilizációja veszélyt jelenthet Európára.

„Európára valódi biztonsági fenyegetése leselkedik ebből a régióból, de vannak geopolitikai aggodalmak is. A biztonsági aggályok az iszlámista fundamentalista terrorizmushoz kötődik, ami Maliban megduplázódott az európai erők kivonulása óta. Geopolitikai szinten pedig Oroszországról van szó. Az oroszok helyet csináltak maguknak és kivonulásra késztették az európaiakat. És most azzal szembesülünk, hogy egy orosz befolyási övezet jöhet létre a Száhel-övezetben, Európa déli szomszédságában”

 

– mondta Timothy Murphy, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű szervezet szakértője.

 

Dominóhatás? Katonai puccs zajlik Gabonban is

 

Niger Európa második legnagyobb uránium-beszállítója volt tavaly. Szakértők szerint a mostani válság nem jelent azonnali fennakadást az ellátásban.

 

Micskó András: Amerikai fogyókúra, avagy mi zajlik Nigerben?

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!