Nem, nem és nem. A  görög népszavazás eredménye (leginkább a fiatalok szavaztak NEM-el) és a közelgő államcsőd jól mutatja, mennyire felesleges volt 2011-ben a Radičová-kormány bukása.

Görögország ma fizetésképtelen, a bankok zárva, a nyugdíjasok öklüket rázva várják a pénzüket,  a bank automaták előtt sorok kígyóznak, a felelősök pedig mossák kezeiket.

Az országot euró-százmilliárdok árán sem sikerült megmenteni. Mert ilyen a habitusuk. A görögök ráadásul ma sokkal nagyobb problémákkal küzdenek, mint öt éve. Államadósságuk az évek alatt további eurótízmilliárdokkal nőtt. Tudjuk, mert ilyen a habitusuk.

Eközben Szlovákiában

Szlovákiában azóta Robert Fico uralkodik, aki épp a görögöknek (is) szánt euró-mentőövről szóló szavazás után kerülhetett hatalomra. A Radičová-kormány ugyanis Bugár Béla (Most-Híd) javaslatára összevonta az euró-mentőövről szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással. És belebukott.

verejny-dlh-grecka
Kép: europskaunia.sulik.sk

Az egyetlen hiteles szlovákiai politikust, aki a görög válság kapcsán ugyanazt mondja legalább 5 éve, úgy hívják, hogy Richard Sulík. Az SaS elnökét mégis a a Radičová-kormány hóhérjaként tartják számon. Pedig csak következetesen mondta. Ugyanazt. Végig.  Hogy a felelőtlen európai elit a szakadék felé vezeti Európát. És mára kiderült, hogy neki volt igaza.

 hirdetes_300x300  

A görög csőd tanulságai

A görög államcsőd – mely 420 eurójába kerülhet minden egyes szlovák állampolgár számára – mára a legcinikusabbak számára is látható, hogy elkerülhetetlen. Miközben Radičová már nincs sehol, Fico kormányoz, Bugár Béla pedig hallgat. Vagyis Kaliňák belügyminiszterrel járja a magyarlakta régiót és tűzoltóautók átadásával kampányol (legutóbb ma Füleken.) Készülve a Ficoval való kormányzásra.

Richard Sulíknak igaza volt. Görögországot hagyni kellett volna csődbe menni, hogy mielőbb újjászülethessen.

És a tanulság? Hogy a valósággal való szembesülés gyakran fájdalmas. És amíg ilyen felelőtlen, cinikus választott politikusaink lesznek, semmi jóra sem számíthatunk.

Király Zsolt

Nyitókép: ekloges.ypes.gr

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!