A választások győztese Alexis Tsipras (Syriza.)

Mi, Szlovákiában pedig büszkén hozzájárulunk Tsipras ígéreteinek teljesítéséhez, például kiegészítjük a 700 eurónál alacsonyabb görög nyugdíjakat. 

A hónap kommentárja rovatunkban ezúttal Richard Sulík EP-képviselő, az SaS elnökének írását közöljük a görög választások következményeiről. Megjelent Richard Sulík honlapján január 26-án.

… parlamenti választások lesznek, és már látom, ahogy kiáll a nép elé valami Ficopopoulos, és azt mondja nekik: „Kedves választók, a nemzetközi pénzügyi csoportok jogtalanul vettek el tőletek mindent. Válasszatok meg engem, és mindent visszakaptok. Elsőként megadom nektek a 13. nyugdíjat.“

Ezeket a sorokat 2010 májusában írtam, majd öt évvel ezelőtt. Tegnap szinte az utolsó betűig beteljesültek.

A görög parlamenti választások győztese Alexis Tsipras Syriza nevű pártjával

 hirdetes_300x300  

A görög választásokat Alexis Tsipras nyerte, mert olyat ígért, ami Görögországban köszönő viszonyban sincs a kiegyenlített állami költségvetéssel. Néhány pont ízelítőül:

  • A szegény családok támogatása az áram és lakásköltségének finanszírozása mellett
  • Megakadályozni, hogy elvegyék a házad, ha nincs elég pénzed
  • Az állami rádió visszaállítása
  • A nemrég megemelt ingatlanadó eltörlése
  • 300 ezer munkahely
  • A minimálbér növelése 750 euróra
  • A 700 eurónál alacsonyabb nyugdíjak kiegészítése

Alexis Tsipras-nak most négy lehetősége van.

Alexis-Tsipras
Alexis Tsipras és a Syriza, a görög választások győztese. Kép: independent.co.uk

Elég valószínű, hogy ő lesz az új görög miniszterelnök, 40 évével a történelem legfiatalabb kormányfője. Ez esetben többé-kevésbé négy lehetőség közül választhat, az egyik rosszabb, mint a másik:

  1. Tsipras folytatja a megszorítást, ezzel magára haragítja a választóit (a Syriza mozgalom 9 mini pártból áll, és 2009-ben 4,6%-ot szerzett), parlamenti frakciója szétesik, és hamarosan új választások következnek. Új választások jöhetnek akkor is, ha Alexis Tsipras nem talál magának koalíciós partnert.
  1. Tsipras folytatja a megszorítást, de a Syriza parlamenti frakciója egyben marad (mert képviselőnek lenni kellemes dolog), de biztosan magára haragítja a választóit. Görögország folytatja az egy helyben ácsorgást.
  1. Tsipras véget vet a megszorításoknak, amit az EU elnézi neki, és elengedi a görög adósság jelentős részét. Erre a forgatókönyvre játszik Tsipras – jobban élni, mint átlag, és hagyni, hogy mindezt a „felelős európai politikusok“ fizessék meg. Mi Szlovákiában pedig büszkén hozzájárulunk Tsipras ígéreteinek teljesítéséhez, például kiegészítjük a 700 eurónál alacsonyabb nyugdíjakat.
  1. Tsipras véget vet a megszorításoknak, az EU ezt nem nézi el neki, mivel a francia és német bankokat már megmentették. Görögország becsődöl, majd kilép az eurozónából. Így is ráfizetünk, de valószínűleg csak egyszer, a már kiállított garanciák értékéig.

Szavaim valóra válnak…

Egyáltalán nem örülök, hogy amit mondtam, kezd valósággá válni. Tudom, hogy nem én voltam az egyetlen, aki erre a lehetséges forgatókönyvre és annak gazdasági összefüggéseire figyelmeztetett. Elvégre a 2010-es választások előtt hozzánk hasonlóan az SDKÚ is megígérte a választóinak, hogy Görögországnak egy centet sem küldünk. Az első 800 millió eurós kölcsönt 2010 augusztusában közösen el is utasítottuk.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat utolsó részei:

(2014) januárfebruármárcius, április, májusjúniusjúliusaugusztus,

szeptemberoktóbernovember, december.

Háromnegyed évvel később (2011 áprilisában) Görögországnak újra pénz kellett, és mi megint NEM-et mondtunk. Úgy, ahogy a választóinknak megígértük. Sajnos, az SDKÚ, és velük együtt a KDH és a Most-Híd váltott, és „felelősségteljes európai“ játékba kezdtek. Fejvesztve gyakoroltak nyomást ránk, hogy mondjunk igent az ideiglenes mentőöv növelésére. Fél éven keresztül hajtogattuk, hogy ilyen disznóságba mi nem megyünk bele, mert Szlovákia számára ez milliárdos kötelezettségeket jelent.

Annak ellenére, hogy hat hónapon keresztül ezt mondtuk, Iveta Radičová Mikuláš Dzurinda és Ivan Mikloš nyomására összevonta az euró mentőövről szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással. Soha ilyenre egészen addig nem került sor, kivéve egyszer. Még Mečiar idejében, a költségvetésről szóló szavazáskor. Itt viszont semmi értelme nem volt ennek. Dzurinda Miklošsal inkább feláldozták a kormányt, mintsem hogy ellentmondjanak Brüsszelnek.

kormany bukasa

2011. október 11.-én kedden szavaztunk az euró mentőövről, ami lehetővé tette Görögország számára a második, hihetetlenül magas, 110 milliárd eurós mentőcsomag folyósítását. Addig az euró mentőövből nem lehetett pénzt adni olyan országnak, mely nem képes visszafizetni azt. Röviddel azután Szlovákia visszavonhatatlanul és feltétel nélkül több mint egy milliárd eurós garanciát állított ki.

Gazdasági hazaárulás

Ma, a baloldali Tsipras győzelme után közel állunk ahhoz, hogy mintegy 1 milliárd eurót küldjünk Görögországba. Ez minden egyes hazai dolgozóra körülbelül 500 eurót jelent. Nem kell, hogy bekövetkezzen, de feltétel nélküli és visszavonhatatlan garanciákat adni egy idegen ország érdekében, miközben jogos a félelem, hogy soha nem fizetik vissza, gazdasági hazaárulás. Ezért inkább feláldoztam a székemet, mint hogy ott díszelegjen az én aláírásom is ennek veszélye alatt.

sulik2
Richard Sulík két elhíresült jelenete. Kép: cas.sk

Furcsa időket élünk

Superman ruhában bálozni (igen, zoknival a lábam között,) vagy rövid ujjú ingben ebédelni nyáron a nagykövetekkel, akiket évek óta ismerek, és akikkel tegeződünk, a szlovák média szerint óriási melléfogás, amikről terjedelmes írások születnek. De aláírni a feltétel nélküli és visszavonhatatlan milliárdos euró mentőövet, támogatni az állandó mentőövet, vagy előre dőlve csendben várni az európai intézmények döntéseit, valószínűleg a legnagyobb rendben van.

Csakhogy akkor viszont, kedves szlovákok, ne csodálkozzatok, ha 25 évvel a forradalom után egy átlagos osztrák fizetése az itteni duplája.

Richard Sulík

U.I. azok számára, akik állandóan a kormány bukásáról beszélnek: próbáljátok meg elképzelni, hogy a miniszterelnök-asszony összevonja a terhességmegszakítás betiltásáról szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással. Hogy szavazna a KDH? Vagy ha összekötné a kormánnyal szembeni bizalmi szavazást a magyar iskolák megszüntetésével. Hogy szavazna a Most-Híd? Ők se engednék, hogy primitív módon zsarolják őket és hagynák megbukni a kormányt. Két össze nem függő dologról nem lehet egyszerre szavazni.

Eredeti forrás: itt

Nyitókép: sulik.sk

Fordította: Körkép.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!