„Vannak Szlovákiában ilyen „látszólagos” ellenzéki politikusok. Nem alkotnak semmiféle ellenzéket. Csak épp nincsenek kormányban, mert Ficonak nem volt rájuk szüksége. De ha szüksége lesz rájuk, akkor Szlovákia érdekében “bevállalják” azt.”

A hónap kommentárja rovatunkban ezúttal Milan Krajniak írását közöljük. Daniel Lipšic, a NOVA elnökének munkatársa  a Posledný križiak (utolsó keresztesztes) című blogon Mordor Penta néven folytat harcot a Penta ellen, és fejti véleményét az aktuálpolitikáról.

Fico morzsái. Procházka, Figeľ, Bugár

Vannak Szlovákiában ilyen „látszólagos” ellenzéki politikusok. Nem alkotnak semmiféle ellenzéket. Csak épp nincsenek kormányban, mert Ficonak nem volt rájuk szüksége. De ha szüksége lesz rájuk, akkor Szlovákia érdekében “bevállalják”.

Több ezer ember tiltakozott Pozsony és Kassa terein a szlovák egészségügy szétlopása ellen. Néhány politikus megszervezte ezeket a tüntetéseket. Például Lipšic, Hlina, Matovič és Sulík. Lehetnek bármilyen fenntartásaink velük szemben, de megtették azt, amiért a választók fizetik őket. Következetesen kiálltak az emberek érdekeiért. Ellenzékben voltak a jelenlegi Fico kormánnyal szemben.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat idei részei:

(2014) januárfebruármárcius, április, májusjúniusjúliusaugusztusszeptemberoktóber, november

A tüntetőknek köszönhetően, és köszönhetően az ellenzéki politikusoknak, akik lehetővé tették, hogy az emberek elmondják véleményüket, lemondott a házelnök, Pavol Paška. Még Robert Fico sem engedte meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja az utcán tüntetőket. Robert Fico csak az erőből ért. Az utca népe pedig nagy erőt képvisel.

 hirdetes_300x300  

Azt gondolhatnánk, hogy ezt most már mindenki érti. Ha változtatni akarunk a dolgokon ebben az országban, tudnunk kell nyomást gyakorolni. És akkor elérhetjük azt is, amit Fico nem szeretne. Egyszerű. 1+1 az 2. Paška nem azért bukott meg, mert Ficoval megegyeztünk. Paška azért bukott meg, mert nem egyeztünk meg vele. És erőt mutattunk.

A parlamentben szerdán szemléletes példáját láthattuk annak, hogy néhány politikus soha nem tanulja meg a leckét. Látszólag „mintha“ Fico ellen lennének. „Mintha“ alternatívát próbálnának formálni. Valójában azonban a kedvében járnak.

mordor penta

A Smer szerdán a parlamentben nem fogadta el az ellenzék egyetlen javaslatát sem a fiktív cégek közbeszerzési tilalmáról szóló törvényjavaslatához. Ez a törvény joghézagos, de a Smer – emberi nyelven mondva – elküldött mindenkit a búsba. Nem csak az ellenzéki képviselőket, nem csak a „látszólagos“ ellenzéki képviselőket, hanem főleg a tüntető embereket, akik a fiktív cégek elleni valódi törvényt követeltek.

A valódi ellenzéki képviselők reakcióként az emberekhez fordultak és tüntetést hívtak össze Fico lemondására. Ez logikus. Fico a népből és az ellenzékből is hülyét csinált. Megérdemli a válaszunkat.

Beblavý (Sieť) és Žitňanská (Most-Híd) képviselők úgy reagáltak, hogy a Smerhez fordultak. Kérve, hogy fogadjon el egy határozatot. Határozatot, melyben a parlament arra kéri a kormányt, hogy egy olyan törvényt készítsen elő, amely nem kedvez a fiktív cégeknek. De most már tényleg!

A Smer elgondolkodott, és elfogadta a határozatot. Velük együtt a határozatot a Sieť, Most és a KDH képviselői is megszavazták. Értem, miért szavazta meg a határozatot a Smer. Hisz ilyen határozatot a parlament már sokat elfogadott.

De megáll az eszem a Sieť, a Most és a KDH képviselőinek cselekedetén. A Smer odacsapott az ellenzéknek, a „látszólagos“ ellenzéknek, és az embereknek. Az ő reakciójuk pedig az, hogy nem lenne-e a Smer hajlandó legalább egy határozatocskát elfogadni. A Smer hajlandó volt, amit ezek a képviselők most nagy győzelmükként értékelnek.

Nézzétek, emberek, szakmai érveléssel képesek voltunk meggyőzni a Smert, hogy támogassa a határozatunkat. A Smerrel is lehet. Minek fagyoskodnátok az utcákon, bízzátok csak ránk, mi majd valahogy megegyezünk a Smerrel.

Nem tudom, hogy önök hogyan, de én nem akarok megegyezni a Smerrel. Nevetségesnek tűnik számomra, ha valaki a saját nagy győzelmének mutatja azt, hogy a Smer néha dob neki némi morzsát. Miközben tovább dőzsölnek.

Krajniak
Kép: poslednykriziak.sk

Procházka, Figeľ és Bugár nem jelent semmiféle alternatívát Ficoval szemben. Fico tudja, hogy ha szükség lesz rá, kiválasztja közülük azt, aki a következő választások után legjobban megy majd az öltönye és a nyakkendője színéhez.

Igy látom. Nincs gyomruk a Szlovákiában uralkodó viszonyokhoz? Akkor Ficonak mennie kell. Ez elengedhetetlen, ámde nem elégséges feltétel.

Találkozunk szerdán, december 10-én, 17:00 órakor a SZNF terén Pozsonyban. Ott több is elhangzik.

Milan Krajniak

Eredeti forrás: itt

Fordította: Körkép.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!