Andy Xie, a Morgan Stanly neves nemzetközi hitelminősítő volt elemzője szerint sem a G7, sem a G20 sem a Davos-i Világgazdasági Fórum nem tudott megoldást találni a világgazdaság problémáira, mert azokat pszichológiai okokkal próbálják magyarázni, pedig minden jel arra mutat, hogy egy hosszú ideig tartó, globális stagnálás és bizonytalanság felé haladunk.

 

Xie a The South China Morning Post című lap internetes kiadásában megjelent véleménycikkében nehezményezi, hogy a gazdasági és politikai döntéshozók nem tudnak kézzelfogható megoldásokkal előrukkolni. Figyelmeztetett, hogy az olaj ára 70 százalékkal zuhant 2014 júniusától, az orosz rubel 60, a brazil reál 50 százalékkal értékelődött le, és minden jel arra mutat, hogy a globális gazdaság a 2008-as krízisnél is nagyobb recesszió küszöbén áll.

 

„Ne higgyenek az uralkodó elitnek, a világgazdaság komoly bajban van” – mondja a gazdasági elemző.

 

Teljességgel alkalmatlanok

 hirdetes_300x300  

 

Az elmúlt két évtizedben tapasztalt gazdasági növekedést Xie két okra vezeti vissza. Egyrészt 800 millió kínai belépésével a munkaerőpiacra, másrészt a számítástechnikai fejlődés gyorsaságával. Ezek azonban együttesen seem járultak hozzá az általános jólét emelkedéséhez, helyette a világ válságból válságig bukdácsolt.

 

Ez  a G20 és a Davos-i és más globális gazdasági találkozókon megjelenő, teljesen alkalmatlan döntéshozók rossz vezetési képességeire vezethető vissza, akik megoldások keresése helyett, az adók fizetők pénzét pazarolva reflektorfényben tündökölnek.

 

Pillanatkép a Davos-i Villággazdasági Fórumról. Beszéd, beszéd és mégtöbb beszéd - luxuskörülmények között. Forrás: Davos.ch
Pillanatkép a Davos-i Villággazdasági Fórumról. Beszéd, beszéd és mégtöbb beszéd – luxuskörülmények között. Forrás: Davos.ch

 

A szakértők szerint a jövedelem-koncentráció oka nem a szabadpiaci verseny, hanem  hogy az aktuális berendezkedés a politikailag erősnek kedvez, aki manipulálni tudja azt. „Ez nagyrészt igaz. Az új milliárdosok többsége a pénzügyi szektorban és az ingatlanpiacban jelentek meg. Kevesen jutottak eddig azon az úton, amin Steve Jobs vagy Bill Gates, akik az emberek termelékenységéhez járultak hozzá”, írja Xie.

 

Azok kerestek jól a válságon, akik előidézték

 

Xie azonban kiemeli azt is, hogy legfőbb probléma, hogy a növekedés ösztönzése címén alkalmazott monetáris politika, amit a gazdaság„felpumpálására” használnak, csak a „pénzügyi tápláléklánc” csúcsán lévőket teszi még gazdagabbá, miközben a többségnek „csak morzsák jutnak”.

 

Xie cikkében kiemeli, hogy miután a 2008-as válság során az Egyesült Államok kormánya és a FED dollármilliárdokkal segítette ki azokat az embereket, akik a krízist előidézték, ezek az emberek ahelyett, hogy csődbe vagy börtönbe mentek volna, gazdagabbak lettek, mint valaha.

 

A Lehman Brothers volt az egyetlen bank amerikában, amit az állam hagyott csődbe menni a 2008-as válságkor. A képen az egyik allkalmazott távozik a bank épületéből. Forrás: TheGuardian.com
A Lehman Brothers volt az egyetlen bank amerikában, amit az állam hagyott csődbe menni a 2008-as válságkor. A képen az egyik allkalmazott távozik a bank épületéből. Forrás: TheGuardian.com

 

Lufi lufi hátán Kínában (is)

 

Amikor 2008 után  Kína hatalmas beruházásokba kezdett, a politikai és gazdasági döntéshozók éltették Kínát, amiért kimentette a krízisből a világgazdaságot. De egyúttal 20 000 milliárd dollárral nőt a házak és gyárak építésének értéke – anélkül, hogy ezek mögött valós kereslet lett volna.

 

Egy gyár ugyanis addig teremt fogyasztást, míg megépül, utána a legyártott termékei eladásából kéne fenntartania magát. Kína azonban a rengeteg felesleges kapacitás kihasználása helyett további gyárakat épített, hogy piacot teremtsen ezeknek a vállalatoknak, amivel elindított egy piramisjátékot.

 

Xie nehezményezi, hogy a gazdasági összeomlás veszélye ellenére a döntéshozók ugyanazokkal a trükkökkel próbálják pénzzel ellátni a piacokat, de hiába, a világban politikai instabilitás fog elterjedni.

 

Gyártanak és tultermelnek. Kipukkad-e a közeljövőben a kínai lufi? Forrás: cfr.org
Gyártanak és tultermelnek. Kipukkad-e a közeljövőben a kínai lufi? Forrás: cfr.org

 

„Fényes” jövő

 

„Kezdetben a populisták nyernek majd. Politikájuk középpontjában, sajnos, a protekcionizmus és egy kifordított Kereskedelmi Világszervezet lesz. Ez további válságokhoz vezet, ami inflációt idéz elő, ami könnyen hiperinflációba csap át, ami pedig erőszakos társadalmi felfordulásba torkollhat – figyelmeztet a közgazdász.

 

Zavargásba átcsapó anti-migráns tüntetés. Forrás Pbs.org
Zavargásba átcsapó anti-migráns tüntetés. Forrás Pbs.org

 

Napi.hu, Körkép.sk,

Nyitókép: alfahir.hu

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Nővekvő adóssághegyek: semmit sem tanultunk a gazdasági válságokból

 

Ezért inog a politikai rendszer

 

Az EU a Római Birodalom sorsára juthat

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!