Akár ezer euró feletti bér, szabad hétvége és egyéb juttatások. Ezekkel próbálnak autóbusz- és kamionsofőröket szerezni a cégek.

 

Miközben egyre nagyobb a kereslet az áru- és személyszállítás területén a sofőrök iránt Szlovákiában, a munkát keresők nem tolonganak a különféle juttatásokkal kecsegtető állásokért. Legalábbis erről számolnak be a különféle munkaközvetítő portálok.

 

Nikola Richterová, a Profesia.sk szóvivője a SME szlovák napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy 2016 és 2017 első 9 hónapjának viszonylatában 12 százalékkal nőtt a kamionsofőrökre, és 63 %-kal az autóbuszvezetőkre vonatkozó álláshirdetések száma.

 

 hirdetes_300x300  

„Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egy hirdetés nem jelent automatikusan csak egyetlen meghirdetett munkahelyet, a munkáltatók egyszerre több munkást is kereshetnek”

 

– tette hozzá Richterová. Tehát a valódi kereslet jóval nagyobb is lehet.

 

Kevésbé vonzó

 

A sofőrök hiánya nem újkeletű probléma, és több oka is lehet. A szakértők szerint a kamion- és buszvezetők munkája nem vonzza úgy az embereket, mint például az adminisztratív pozíció. Leginkább azért, mert specifikus és időigényes. A teherautóvezetők hosszú órákat, napokat töltenek otthonukon kívül, gyakran nincs hétvégén sem pihenőjük.

 

A kamionos szakma elvesztette régi vonzerejét, mikor még romantikusnak számított keresztbe-kasul „utazgatni” a kontinensen. Legtöbbször éjjel és hétvégén is dolgozniuk kell, miközben komoly felelősség terheli őket a rakományért, vagy buszvezetők esetében az utasokért.

 

Korhatár-csökkentéssel oldanák meg a sofőrhiányt a szállítási szektorban

 

A szakmában dolgozók szerint a Szlovákiában tapasztalható sofőrhiány összefügg az életkorbeli szabályozásokkal is. Jelenleg ugyanis csak a 21. életévüket betöltöttekből lehet kamionsofőr, a buszvezetőknél pedig még magasabb, 24 év az alsó korhatár.

 

„Örömmel fogadnánk a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását, amely ezeket a korhatárokat tehergépkocsi vezetők esetében 18-ra, autóbuszvezetők esetében pedig 21-re csökkentené”

 

– nyilatkozta a SME-nek Martina Baumann, a közúti fuvarozók szövetségének, a Česmad Slovakia-nak szóvivője.

 

Ráadásul a jogosítvány megszerzése is sokba kerül, nagyjából 2000 euró körül mozog az ára, és akkor még nem beszéltünk a különböző egészségügyi és pszichológiai tesztekről.

 

Az SAD Prešov igazgatója, Jozef Kičura szerint az autóbuszvezetők átlagéletkora is elég magas. Náluk például a sofőrök 6 százaléka nyugdíjaskorú, 45 százalékuk pedig 50 évnél idősebb.

 

Nyugati bérek

 

A szlovákiai fuvarozócégeknek komoly fejfájást okoz az az EU-s javaslat is, amely szerint ugyanazt a bért kell fizetniük a sofőröknek, mint az az ország, ahova szállítanak. Ez az intézkedés sokakat vihetne csődbe. A másik oldalon viszont pont ez jelenthetne motivációt a potenciális sofőröknek, hogy elvállalják a kínált munkát.

 

A cégek hirdetéseikben sokszor a fix fizetésen túl egyéb juttatásokat és szabad hétvégéket is kínálnak. A Platy.sk bérekkel foglalkozó portál szerint egy buszsofőr átlagosan bruttó 911 eurót keres, egy kamionsofőr pedig átlagosan bruttó 990 eurót. Itt fontos megjegyezni, hogy egy pozsonyi és egy vidéki cég által kínált bér között komoly különbségek lehetnek. Ez nem tűnik soknak, pedig több, mint a nemzetgazdasági átlagbér, és a kedvezményekkel, bónuszokkal együtt a végösszeg ezer euró feletti is lehet.

 

A belga hatóságok legkevesebb 112 szlovák kamiont foglaltak le

 

Egy-egy szlovákiai vállalat akár 2000 eurós bért is ki tud fizetni a sofőr ügyességétől függően, természetesen itt már az alapbérhez hozzáadják a különféle bónuszokat, zsebpénzt, stb. Ettől függetlenül sok sofőr inkább külföldi cégeknél vállal munkát, ahol eleve magasabb az alapbérezés is, elsősorban Németország, Belgium és Ausztria vonzó számukra.

 

Nagy a fluktuáció

 

Az utóbbi két évben egyre nagyobb fluktuációt tapasztalnak a cégek, a sároseperjesi SAD-nál például 13-15 % között mozgott a munkások cserélődése. Jozef Kičura szerint néhány esetben nem is annyira a bér, mint inkább a munkaidő volt a döntő.

 

„A sofőrök felmondásának fő oka már nem az alacsony bér, hanem a munkaidő. A törvény betartása miatt sokszor kora reggeltől késő estig munkában kell lenniük”

 

Mi a megoldás?

 

A fuvarozók a sofőrhiányt elsősorban a vonatkozó törvény módosításában látják, amely már fiatalabb korban engedélyezné a jogosítvány megszerzését – ahogy egyébként régebben volt.

 

„Egy ilyen törvényi módosítás lehetőséget adna a buszsofőrök középiskolában való oktatására”

 

– jegyezte meg Ivan László, az Arriva vezérigazgatója.

 

sme.sk

Nyitókép: ma.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!