Nyitókép forrása: ControlesEssaisMesures.fr

 

A szlovák kormánypártok politikusai nem szívesen hallják azt, hogy az elmúlt néhány választási ciklus alatt Szlovákia a nyugati vállalatok összeszerelő műhelyévé vált. A dolog azonban aligha letagadható. Az autógyárakra épül a szlovák ipari termelés fele, és az export harmada, miközben alig van hazai beszállítója az itt működő gyáraknak – miközben sokmilliós adókedvezményben részesíti őket az állam.

 

Régóta hangoztatott tény, hogy Szlovákia le van maradva az innováció területén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gazdaság nagy része külföldi ötletek, elképzelések kivitelezésének a legkisebb hozzáadott értékű részéből él. Nem itt tervezik, modellezik, tesztelik azokat a termékeket, amelyeket aztán a világ számos országába adják el. Itt többnyire csak összeszerelik. Márpedig, ebből egyenesen következik az is, hogy ha nem a hazai vállalkozások végzik a magasabb hozzáadott értéket képviselő munkákat, akkor nem is adhatnak a nyugatival vetekedő fizetéseket az alkalmazottaknak.

 

A probléma azonban már más formában is megjelenik. A robotizáció és a gyártósorok automatizálása megállíthatatlanul közeledik, és a szakértők egész munkakörök megszűnéséről beszélnek, ami magával vonja a munkaerő tömeges átképzését és az oktatási rendszer átformálását – feltéve, hogy ehhez van politikai akarat.

 hirdetes_300x300  

 

Kiszorítanak minket a robotok? Mutatjuk, mely szakmák vannak veszélyben, és kik lehetnek nyugodtak

 

A robotika a második ipari forradalom óta nem látott mértékű változáson megy át. 2013 és 2017 között az ipari robotok eladási volumene megduplázódott, és azt jósolják, hogy három év múlva minden évben 14 százalékkal fog bővülni, éves szinten 600 ezer robotot gyrtanak majd le, ami a 18 évvel ezelőtti szint hét és félszerese.

 

A robotok térnyerésével azonban komoly nyomás alá kerül a szlovákiai munkapiac is. Hiány lesz a fejlődni hajlandó munkaerőből, akik képesek átképezni magukat az új körülmények kívánalmainak megfelelően. Mivel a szlovákiai vállalkozásoknak nem sok teret hagytak (vagy a politikai akarat, vagy a cégek érdektelensége miatt) a saját kutatás-fejlesztésük kibontakoztatására, jelenleg csak egy maroknyi szlovákiai vállalat létezik, amely saját ötletét, szabadalmát valósítja meg.

 

Valóban az autógyárak összeszerelőműhelye vagyunk?

 

Emiatt Szlovákia az OECD felmérései szerint a világ egyik legveszélyeztetettebb országa, ahol a foglalkoztatottak harmadát, felét fenyegeti munkahelye elvesztése. Egyszerűen azért, mert a robotok vagy átveszik azt a munkakört, vagy az automatizáció miatt megszűnik az igény arra a munkára.

 

Nem Szlovákia az egyetlen veszélyeztetett ország. Az egész közép-európai régió sokat veszthet a robotizáció térnyerésével. Ám mégis, Szlovákia az az ország, ahol a mindenkori kormányok intézkedései nélkülöznek minden előrelátást. Példaként említhetnénk a teljesen következmények nélkül maradt, botrányosan szétosztott, állami pénzekre, amelyeket az oktatási minisztérium a kitatás-fejlesztés támogatása címén ítélt meg olyan cégeknek, amelyeknek semmi közük nem volt a K+F ágazatához.

 

Világszerte milliók veszíthetik el állásukat a robotok miatt a következő 8 évben

 

Érdekes, hogy Szlovákián belül a robotizáció a nyugati országrészeket veszélyezteti leginkább, ahol a munkahelyek 40 százaléka szűnhet meg néhány év múlva. Ez persze csak akkor fog fájni a munkavállalóknak, ha nem tudnak alkalmazkodni az új helyzettel átképzésekkel, illetve akkor, ha az állam továbbra sem vesz tudomást a rendszerszintű intézkedések hiányáról.

 

És hogy a jövőben mely munkakörök lesznek a legkeresettebbek? Különösen IT-szakemberekre lesz szükség,. A robotizáció és az automatizáció a programozással, az algoritmus-tervezésekkel áll szoros összefüggésbe, így ez a vízió könnyen elfogadható igazként. Érdemes azonban azt is megemlíteni, hogy programozókból és IT-szakemberekből már most is hatalmas a hiány tájainkon. Ennek orvoslására azonban alig születnek javaslatok – hacsak az olcsóbb külföldi munkaerő importját nem tekintjük annak.

 

Hamarosan nagyon sokan nézhetnek új munka után

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!