Nyitókép: TASR/Henrich Mišovič

 

A gútai malom szerint az ukrán búzából készült második laboratóriumi minta megfelel az előírásoknak – írja a Noviny.sk.

 

„A mai napon (április 18-án) kaptuk meg az ellenminta eredményét. Ha van is ott mért minimum érték, a laboratórium értékelése szerint a minták megfelelnek az előírások hatályos követelményeinek”

 

– pontosított Varga Levente, a gútai malom részvénytársaság igazgatóságának tagja.

 

„Az ebből a búzából előállított lisztet is teszteltük. Az eredmények azt igazolják, hogy a lisztben egyáltalán nincs növényvédő szer. Ez azt jelenti, hogy a modern tisztítógépek képesek minimalizálni/eltávolítani az illetéktelen anyag maradványait”

 

 hirdetes_810x300  

– tájékoztatott.

 

Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter azonban továbbra is problémásnak tartja a búzát, és annak felszámolását tervezi – írja a Denník N. Szerinte az állam és a magánlaboratóriumok, amelyekben a malom a mintáit vizsgáltatta, eltérően értelmezték az eredményeket.

 

A cég a korpát is tesztelte. „Ott is minimális értékeket mért a labor, de ebben az esetben is pozitív az elbírálás” – tette hozzá Varga.

 

„Mielőtt ennek a tételnek a minőségét értékelnénk, meg kell várnunk a harmadik minta eredményét. Mindenesetre kijelenthető, hogy az előállított liszt nem tartalmaz maradékanyagot, és teljes mértékben megfelel az Európai Unió követelményeinek”

 

– mondta Varga Levente.

 

A földművelésügyi minisztérium április 13-án arról tájékoztatott, hogy az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet által a gútai malomban lefoglalt 1500 tonna Ukrajnából származó búza elemzésének nem kielégítő eredménye alapján a földművelésügyi tárca iránymutatást vezet be a feldolgozás, valamint a takarmány- és élelmiszerláncba való bejuttatás tilalmához. Ez a már tárolt ukrán gabona és az abból származó liszt feldolgozásának és forgalomba hozatalának szigorú tilalmát tartalmazta.

 

Az Európai Unióban nem engedélyezett, az emberi egészséget negatívan befolyásoló peszticid jelenlétét az ellenőrzött minta igazolta. Hétfőn (április 17-én) a kormány megtiltotta a gabona és egyes mezőgazdasági áruk behozatalát Ukrajnából.

 

A szlovák kormány megtiltotta az ukrán mezőgazdasági áruk behozatalát, de a tranzitot nem

Csallóközi malomban találtak tiltott növényvédő szerrel fertőzött ukrán gabonát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.