A fesztiválok iránti elkötelezett rajongásunkról már beszámoltunk nem egyszer a nyáron. Ősszel viszont még a legextrémebb jegesmedve sem szívesen csápol a szabad ég alatt. Ilyenkor inkább a jó meleg koncerttermeket preferálja mindenki. Ez az év koncertremenős időszaka. És hát valljuk be, nem rossz dolog úgy megnézni egy-egy nagy kedvencünk, hogy nem locsol le egy részegen betámolygó holland sem és nem kell kerülgetni a 13 éveseket, akik már órákkal a koncert előtt nyálcsorgatva várják Jared Letot. De az is tény, hogy legyen szó koncertről, vagy fesztiválról, ha jó a zene, nincs mese, menni kell.

 
Az őszi Pohoda léte nem új keletű dolog. Volt ez régebben is, csak nem így hívták. A Pohodások minden év novemberében szerveztek egy koncertet a PKO-ban. Nekik köszönhetően láthattuk ott az Air-t, a Morgan Haritage-t és számtalan szlovák banda fellépését. 
 
A PKO bezárása után viszont nem csak a Jazznapoknak, ennek a rendezvénynek is új helyszín kellett. PKO szintű koncerttermet találni viszont meglehetősen nehéz, így a szervezők úgy döntöttek ez alkalommal csinálnak inkább valami mást, olyat, ami eddig még nem volt. Így született meg a Pohoda Indoor Festivál, ami lényegében a PKO-s rendezvény 2 napossá nyúló, külföldi előadókkal felturbózott változata és egyben a Pohoda kicsiben, az általunk is annyira kifogásolt hőség nélkül.
 
Erre az alkalomra a legmegfelelőbb helyszínnek a Trencséni Expo Center bizonyult. Itt fog zajlani november 25-én és 26-án a nyár legsikeresebb szlovák fesztiváljának őszi változata.
 
 
Struktúrájában nem sokat különbözik ez a fesztivál a nyáritól – 4 színpadon fognak zajlani az események, lesz filmvetítés, irodalmi és közéleti szekció és fesztiválról lévén szó, nem marad ki a camping részleg sem. Ide vagy saját sátrukkal érkezhetnek a látogatók, vagy a Tent Hotel Kempingskitől bérelhetnek egyet.
 
A fő headlinerek a Hadouken!, a New Young Pony Club, az Esben and the Witch, a Polar Bear, Sophie Barker, szlovák vonalon a Le Payaco, a B-Complex, a Longital és a Puding pani Elvisovej (a teljes program itt megtekinthető). 
 
 
A Hadouken! new rave vonalon talán a legmenőbb bandája a popzenének. 2006-ban tűntek fel a zenei színtéren és azonnal nagyot robbantak. Itt a remek lehetőség a pótlásra azok számára, akik az idei Szigeten lekésték ezt a koncertet (mint mi – ezúton is köszönet érte a BKV-nek).
 
 
New Young Pony Club – Már a névből is sejthető, hogy nem konszolidált kislányok Mozart feldolgozásokat játszó bandája ez. Bemutatkozó lemezük egy tipikus tini csicserehad dance-punk albuma volt. Szerethető, aranyos, vicces, olykor ironikus. Kicsit CSS kettő, dehát azt meg szeretjük, szóval ezt is imádtuk. A második lemez pedig – próbál komolyabb lenni, de a pszichedelika sajnos nem áll jól nekik…Reméljük erről nem sok szám kerül majd a repertoárba, vagy hogy érvényesül az aranyszabály, miszerint minden zenekar jobb élőben, mint lemezen.
 
 
Az Esben and the Which nevét egy dán népmeséből vette. Az ő meséjük erősen a goth rock felé hajlik, a Portisheadre és a The XX-re emlékeztető dallamvilággal.
 
 
A Körkép csapata már évek óta képviselteti magát a Pozsonyi Jazznapokon, így talán az sem meglepő, hogy az általunk legjobban várt koncert a Polar Bear-é lesz. Az experimentális jazz-t játszó britek zenéje sokszor köszönőviszonyban sincs semmivel, ami a klasszikus jazz-re jellemző. Számaik közt ugyanúgy előtűnnek a vidámkodós pop-os dallamok, mint a pszichedelikus, depresszív momentumok. 
 
 
A Zero 7 és a Groove Armada albumain is feltűnő Sophie Barker sem az az énekesnő, akit a vidám, könnyed dallamaiért szeretünk. Lágy, kellemes hang, mély gondolatok. Ehhez a ködös őszhöz tökéletes kombináció.
 
 
A szervezők meglepetése főleg a szlovák popszféra rajongóinak szól. A fesztiválon fellépő szlovák bandák ugyanis DJ minősítésben is fellépnek majd, de mindenképp érdekes lesz a Pohoda szervezőiből összeverbuválódott zenekar koncertje is.
 
 
A férőhely limitálva van 2500 főre.
Jegyár: elővételben 35 EUR, a helyszínen 45 EUR. A sátorhely elővételben 3 EUR, a helyszínen 10 EUR.
 
További információk a fesztivál hivatalos oldalán.
 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!