A tavalyi elég „langyira” sikerült huszas jubileumot mintha most szeretnék a szervezők behozni, vagy csak meg akarják mutatni, hogy a „huszas évekkel“ már új időszámítás veszi kezdetét? A végeredmény szempontjából, nekünk fesztiválozóknak, mindegy is. Slattyogjunk ki a Budapest határába, csukjuk be a szemünk, és csak élvezzük a hétvégi napfényt. Meg a millió más újítást, ami mind-mind lesz az idei Szigeten:

Aki csak pénteken tud leruccani, annak ajánljuk, minél hamarabb szabaduljon meg a munka terheitól, hiszen már hat előtt kezd az amerikai !!! formáció. Nem, nem mi gépeltük félre, tényleg így hívják a kaliforminia dance punk együttest. A név eredete Az istenek a fejükre estek filmben keresendő, ahol a bushmanok kattogós hangjait így feliratozták a filmesek, a zenekarnak pedig megtetszett. A hivatalos kiejtés talán a „chk, chk, chk“ lenne, de az együttes tagjai kitartanak amellett, hogy bármilyen más három egyforma szótagként is kiejthető (pl. Pow Pow Pow, Bam Bam Bam, Uh Uh Uh, Caw Caw Caw, Boo Boo Boo … a többibe nem mennénk bele, a Wikin utánna lehet nézni további  „verzsönnek“ vagy újakat is ki lehet találni). Javasoljuk, hogy mielőtt kimerülnénk a név dekódolásában, hallgassunk inkább zenét:

A Nagyszínpad fő-fő esti fellépője nevét már január óta tudtuk, és január óta vártuk – ez pedig nem más mint a Blur, akit a hosszú évek várakozása után sikerült végre elcipelni Gerendaiéknak a tájainkra. A Song 2 című számukat valószinűleg mindenki ismeri, az emblematikus szám a 90-es évek második feléből, hatalmas karriert futott be, a zene iránt kevésbé érdeklődőknek a FIFA 98-ból lehet ismerős. Ezen túl, a Sing című számukba például a Trainspottingban szerettünk bele, és elmondhatatlanul örülünk, hogy 2009-ben öt év mosolyszünet után újra összeálltak, és azóta sikerült új albumot is kiadniuk, meg persze egy Brit Awards életműdíjat bezsebelniük.

 hirdetes_810x300  

Ugyanezen nap összecsap a dél-európai zene az észak-európaival is a közönség kegyeiért. A déli, balkáni világot Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra képviseli, az északi színekben Peter Bjorn and John érkezik. Ez utóbbi neve a három tag, Peter Morén, Björn Yttling és John Eriksson neveiből tevődik össze. A svéd úriemberek remek indie-t játszanak, és ha már előbb említettük a FIFA-t, akkor most is meg kell, hiszen a trió egyik legismertebb slágere a Young Folks a FIFA ´08-ra került fel.

 

Ha már az északiakat említettük, szombaton se ússzuk meg „viking“ zene nélkül, ekkor ugyanis Emiliana Torrini izlandi énekesnő játszik majd a „dzsungeldobokon“. Egyébként érdekes, hogy a lassabb, nyugodtabb hangzásvilágú, „relaxalós“ zenéi közül a Jungle Drum című száma, mely ismertté tette mennyire is kilóg. De egy nagyon elbűvölő személyiség, aki minden bizonnyal belopja magát majd a közönség szívébe.

Ugyanezen a napon a Nagyszínpadot gyarmatosítják a britek. Előbb az Editors hódít sötét hangulatú indie rockkal és poszt-punkkal, és  az olyan friss, hogy „szinte még süt“  negyedik albumukkal, a The Weight of Your Love-val, mely csak egy hónapja került a boltokba. Utánuk  Mika igázza le a tömeget, s nem is engedi ki a kolonizációból bő két órán keresztül. A Relax, Take It Easy címü számmal 2007-ben a köztudatba robbant előadót azóta már hasonlították a Freddy Mercury-hoz, Elton John-hoz, Prince-hez, Robbie Williams-hez és David Bowie-hoz is, a koncerten mi magunk is eldönthetjuk, szerintünk melyik hasonlítás a nyerő.

Az estére a koronát Parov Stelar Band teheti majd fel. Az osztrák Marcus Füreder és csapata bebizonyította, hogy igenis lehet ötvözni a 30-as, 40-es évek swingjét az ezredforduló legmodernebb elektronikus ütemeivel, feltalálva ezzel az elektroswinget.

És ezzel el is érkeztünk a fesztiválköztársaság végnapjaihoz : vasárnap egyértelműen Franz Ferdinand és David Guetta világ (vagy legalábbis fesztivál)vége showja viszi a pálmát.

Az Osztrák-Magyar Monarchia meggyilkolt trónörököse után elnevezett Franz Ferdinand 2004 óta az alternatív rock és az indie egyik állócsillaga Nagy-Britanniában. Sorra aratják a díjakat, talán nincs is olyan zenei díjátadó gála, ahol ők még nem nyertek volna legalább egyszer. Eddig összesen három albumot jelentettek meg, és augusztus végére ígérik a negyediket, így biztosan hallhatunk majd egy-két meglepit is a koncerten.

David Guetta-át pedig azt hiszem nem kell senkinek bemutatni. Az azóta  sztár DJ-vé váló Guetta előbb a White Sensation partikról indult el a világ meghódítása fel, 2005 óta pedig a slágerei a csapból és minden kereskedelmi rádió adósából is ömlenek. A Nagyszínpad záróműsoraként viszont érdemes lesz a szemeinket is nyitvatartani – a szervezők hihetetlen pirotechnikai és látványshow-t ígérnek, melynek az augusztus 20-i tűzijáték mellett sem kellene szégyenkeznie.

A program azonban még koránt sem ér itt véget – hagyományos Müller Péter Sziámi zárókoncert is lesz – a Sziget „atyja“ Kirschner Péterrel és új, állandósult formációjával, az …AND FRIENDS zenekarral búcsúzik az „egy hét együttléttől“. A kései baglyok számára pedig az utolsó DJ-k hétfő hajnal négykor kezdenek el játszani, aki bírja szusszal, az még pöröghet egész reggelig is.

Íme, a Sziget program. És most vonuljatok és partizzatok. 🙂

Lengyel Diana

 A program első fele:

A nyolcnapos köztársaság

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!