Oroszország állítólagos beavatkozása a tavalyi amerikai elnökválasztásba a legfrissebb információk szerint jóval nagyobb méreteket öltött, mint azt korábban gondolták. A Facebook közösségi háló úgy becsüli, hogy a 2015 júniusa és 2017 augusztusa között  126 millió amerikai felhasználó került kapcsolatba olyan hírekkel és más tartalmakkal, amelyek orosz forrásokból származtak.

 

A Facebook illetékesei állítólag erről egy szenátusi meghallgatáson számoltak be, nyilatkozatot azonban nem adtak ki az üggyel kapcsolatban.

 

A nyugati féltekén a legnagyobb közösségi oldalnak számító vállalat szeptemberben arról adott hírt, hogy 470 olyan felhasználói profilt talált, amelyek az elmúlt két évben 100 ezer dollárt (86 ezer eurót) fordítottak dezinformációs kampányra – vagyis meghirdették a Facebookon az általuk generált 80 ezer posztot, hogy befolyásolják a választások kimenetelét.

 

 hirdetes_300x300  

Az elnökválasztáson győzedelmeskedő Donald Trump 63 millió szavazatot kapott.

 

Orosz befolyás? Vizsgálat indult a washingtoni szenátusban

 

A Twitteren és a Youtube-on is

 

A Facebook most először ismerte el hivatalosan, hogy dezinformációs kampány zajlott az általa fenntartott oldalakon. A Google tulajdonában lévő Youtube videomegosztón ez idő alatt 18 csatornát tiltottak le, amelyek az orosz kampány céljait szolgálták, ezeken összesen 1100 angol nyelvű felvétel szerepelt, amelyekre az elnökválasztási kampány 18 hónapjában 309 ezren kattintottak.

 

A Twitteren 36 800 orosz szálakkal rendelkező profilt találtak, amelyeken a választások előtti három hónapban „automatikusan hoztak létre választásokkal kapcsolatos tartalmakat”, összesen 1,4 millió tweetet jelenítettek meg a hírfolyamban és 288 millió reakció (válasz, like, kommentár) érkezett rájuk.

 

A Google, a Facebook és a Twitter képviselői kedden és szerdán is az orosz befolyásolást vizsgáló szenátusi bizottság előtt tesznek vallomást az ügy további részleteiről.

 

 

Belpolitikai érdekek is vannak a háttérben

 

A Kreml elutasítja a CIA által napvilágra hozott vádakat, miszerint befolyásolta volna az amerikai kampány menetét. A választásokon egyébként Hillary Clinton demokrata elnökjelölt több szavazatot kapott, mint a republikánus Donald Trump, de az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt végül Trump került ki győztesen.

 

Az orosz beavatkozás témájának fenntartása természetesen politikai érdekeket is szolgál az USA-ban. Már Donald Trump beiktatása után látni lehetett, hogy a demokratapárti, mainstreami sajtó állandó jelleggel próbál fogást találni az új elnökön, ráadásul, amíg képesek fenntartani az orosz témát, addig Trump sem teljesítheti egyik legfontosabb választási ígéretét, miszerint jó kapcsolatokra törekszik majd Oroszországgal és rendezik vitás ügyeiket.

 

Reuters: Putyinhoz közeli orosz agytröszt készített tervet az amerikai elnökválasztás befolyásolására

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!