Ma találkozik a világ legfejlettebb 7 gazdasága Kanadában. Számos feszültség terheli a résztvevő országok vezetőinek kapcsolatát. A központban természetesen Donald Trump amerikai elnök áll, aki nem adott kivételt az amerikai vámintézkedések esetében Európának, és aki kilépett az iráni atomalkuból.

 

Ez utóbbi elsősorban a francia és német vállalatok számára okozhat hatalmas anyagi veszteséget. Ők profitáltak eddig legtöbbet abból, hogy a 2015-ös paktumnak köszönhetően legálisan vásárolhatóvá vált az iráni olcsó kőolaj.

 

A G7-csúcs a Quebec tartománybeli La Malbaie városában zajlik. A két napos találkozó azonban az országok közti ellentétek miatt valószínűleg közös nyilatkozat nélkül zárul majd le. Ráadásul nem is kezdődött túl barátságos légkörben.

 

 hirdetes_300x300  

Hidegzuhany: Donald Trump kijelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből

 

Elmúltak a mosolygós percek

 

Míg néhány hete Emmanuel Macron francia és Trump amerikai elnök szívélyesen mosolyogtak a tévékamerák előtt Washingtonban, a G7 csúcson zajló találkozójuk erőltetett kézfogásokkal és mosolyokkal volt tele, de a távolságtartás érzékelhető volt.

 

Trump ráadásul a Kim Dzsongunnal esedékes találkozója miatt korábban maga mögött hagyja a francia várost, hogy aztán Szingapúrba utazzon. A többi hat ország vezetője pedig folytatja a tárgyalásokat a klímaváltozás, Irán és az izraeli-palesztin kérdéskörökben.

 

A nyugati sajtó a csúcstalálkozóval kapcsolatban Trump elszigeteltségéről ír, ám ez igencsak leegyszerűsíti a történéseket. Az elmúlt években az Atlanti-óceánon folytatott kereskedelmi volumen jelentősen csökkent, és a gazdaság súlypontja a Távol-Keletre helyeződött át, így Amerika figyelme is inkább ide irányul. Európa ugyan bevezethet ellenvámokat Trump intézkedéseire, ám azzal csak politikai választ képes adni, gazdaságilag messze nem juthat akkora előnyhöz.

 

 

Gazdasági önérdek

 

Az Amerika-Európa vita egyik sarkalatos pontja az autóipar. Trump nemrég kijelentette, hogy addig folytatja a szigorítások, míg az összes német luxusautó el nem tűnik New York belvárosából. Nem véletlenül: a német autógyárak uralják az amerikai luxusautó-piac 90 százalékát (!). Ennek az egymásfeszülésnek a dieselgate botrány amerikai kirobbantása csak az előszele volt. A botrány kirobbanása után a VW német autógyár konszern hatalmas anyagi kárt szenvedett el, beleértve az autók visszahívásából és a kártérítésekből származó költségeket. Kártérítésekben egyébként utóbbiban az emissziós csalás európai áldozatai nem részesültek.

 

Az EU válasza az amerikai vámokra évi 3 milliárd euró étrékű  amerikai importterméket érint a Harley Davidsontól a bourbon whiskyig.

 

Az amerikai vámok, amelyek Washington szerint a kínai dömpingárú ellen irányulnak Európán kívül Mexikót és Kanadát is sújtják. A kanadai külügyminiszter „illegálisnak” nevezte a Trump vámintézkedéseit, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk pedig „szabályokon alapuló nemzetközi rend” megsértésének.

 

EU-csúcs Szófiában: Trump-ellenes hangulat és versenyfutás a Balkánért Oroszországgal

 

Trump szerint Oroszországot vissza kell venni

 

A G7-es csúcs a világ 7 legnagyobb gazdaságának csúcstalálkozóját jelenti, Oroszország nélkül, az USA, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Japán és Németország részvételével. Ők adják a globális vagyon több mint 60 százalékát.

 

Korábban G8-csúcsokat szerveztek, ám Oroszországot 2014-ben kizárták a meghívottak közül a Krím annektálása miatt. Ám itt is érződik elmozdulás. Egy nappal azután, hogy felvetődött egy esetleges Putyin-Trump csúcstalálkozó megvalósulása a közeljövőben, Trump közvetlenül a G7-es csúcs előtt kijelentette, hogy vissza kellene venni Oroszországot a legnagyobb gazdaságok csoportjába.

 

Véleményével nem volt egyedül: az újdonsült olasz kormányfő, Giuseppe Contee egyetértett Trump felvetésével.

 

Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!