Nyitókép forrása: zerohedge.com

 

A Reuters hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint két orosz repülőgép, Iljusin IL-62-es utasszállító és egy Antonov AN-124-es katonai teherszállító repülőgép landolt Venezuelában. A gépek 100 fő katonai személyzetet és 35 tonna rakományt szállítottak. A katonák között ott volt Vaszilij Tonkoskurov, az orosz szárazföldi erők parancsnoka.

 

Ez a fejlemény csak fokozni fogja a feszültséget a súlyos politikai és gazdasági válságban szenvedő dél-amerikai országban, ahol a regnáló elnök, Nicolas Maduro a katonaság segítségével tartja fenn hatalmát, miközben hiperinfláció, éhínség és humanitárius válság uralkodik Venezuelában.

 

Az orosz jelenlét nem újdonság, de ezúttal mégis más a helyzet. Tavaly decemberben két orosz katonai vadászbombázó landolt Caracasban Maduro hatalmának támogatásaként, amely már felért egy provokációval, tekintve, hogy a vadászgépek alkalmasak nukleáris bombák célbajuttatására is.

 hirdetes_300x300  

 

Venezuelai válság: amerikai elemzők szerint aligha lesz békés az átmenet – Körkép-elemzés

 

Később, mikor Juan Guaidó vezetésével kiújultak a tömegtüntetések, a Wagner orosz magánkatonai szervezet küldött több száz zsoldost a térségbe. Most a reguláris hadsereg katonái jelentek meg, és ha még nem is nagy számban, a lépés egyértelműen jelzi, hogy Oroszország kész nyílt katonai segítséget adni Maduronak, és hogy konfliktusra számítanak. Ráadásul Venezuela elfogadta az orosz humanitárius segélyszállítmányokat, miközben a nyugatiakat nem engedik be az országba, a éhező lakosság tömegét pedig a katonaság veri szét , ha megpróbálnak hozzájutni a határokon elhelyezett szállítmányokhoz.

 

Az orosz katonai jelenlétet azonban nem nézheti tétlenül az USA, hiszen Venezuela az amerikai befolyási övezet része, így a válság az Egyesült Államok és Oroszország közötti versennyé alakul át, ahol Moszkva megpróbál minél több stratégiai veszteséget okozni az USA-nak.

 

Venezuali dráma a határátkelőkön: Kövekkel és ököllel az éleslőszer ellen

 

Emlékeztetőül, Oroszország jelentős, nagyjából 15-20 milliárd dolláros hitelt adott eddig Venezuelának, és számára gazdasági jelentőséggel bír, hogy egy olyan rezsim maradjon hatalmon, amely ezt az összeget visszafizeti számára, vagy arányos privilégiumokat biztosít az ország ásványkincseihez.

 

A lakosság legnagyobb része azonban tovább szenved, nincsenek gyógyszerek, sem alapélelmiszerek. Olaj van, de költséges a kitermelése (a venezuelai olajkészletek nagysága legendás, ám arról kevés szó esik, hogy minősége miatt a legtöbb befektetést igényel a finomítása). A politikai vezetés szó szerint kifosztja az országot. A külső katonai beavatkozás lehetősége egyre nő, ám azt az USA dél-amerikai szövetségesei nem néznék jó szemmel – egy bizonyos határig – ráadásul egy katonai konfliktus polgárháborúba torkollana, ami tönkretenné az ország infrastruktúráját és tovább mélyítené a válságot.

 

A venezuelai valuta már nem sokat ér: 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!