Nyitókép forrása: 888.hu

 

Az Európai Bizottság négy meghatározó posztjának betöltéséről zajlanak jelenleg is kemény viták a Európai Unión belül. Annak ellenére, hogy Manfred Weber alkalmasságát az Európai Néppárton belül és kívül egyaránt kétségbe vonták, a szerencsés körülményeknek köszönhetően még mindig az ő helyzete a legstabilabb.

 

Az Európai Parlament centrumáhz tartozó pártok (Európai Néppárt, Szocialisták és Demokraták, liberálisok és zöldek) akár közös programot is létrehozhatnak, és mivel a Néppárt nagyon akarja a koalíciót a baloldaliakkal, a hírek szerint gáláns kompromisszumokra is hajlandó a megegyezés kedvéért.

 

Weber helyzete a többi jelölthöz képest azért kivételes, mert (egyébként keresztény-konzervatív szempontból szintén alkalmatlan) ellenfelei elfogadottsága a politikai játszmák miatt jóval kisebb. Weber az EPP belső szabályzatának köszönhetően újra frakcióvezető tudott lenni, hasonló sikert a többieknek még nem sikerült felmutatniuk.

 hirdetes_300x300  

 

Kedden elkezdődött a harc az EU négy vezető pozíciójáért

 

Francia-német játszmák

 

Emmanuel Macron francia államfő nagy liberális szövetsége, a Renew Europe korábbi jelöltje, Nathalie Luiseau pedig saját maga ütötte ki a ringből pár napja egy szerencsétlen nyilatkozattal. Azt találta mondani a sajtónak, hogy Európai legfőbb problémája Angela Merkel, Manfred Webert pedig „ektoplazmához” hasonlította. Az EU magját adó Németország és Franciaország közti hatalmi dinamika az ilyen kijelentéseket nem engedi meg, Macron el is távolította a hölgyet az EB-elnki poszt várományosainak listájáról.

 

És ha már francia-német viszonyok: valószínűleg Angela Merkel továbbra is kitart Weber mellett, bár a Bruxinfo ezzel foglalkozó elemzésében utalt rá, az EB elnöki poszttól Németországnak jobban fáj a foga az Európai Központi Bank elnöki posztjára. Ugyanis éveken át az EKB feletti ellenőrzéssel tudott számára előnyös, több déli tagállam számára viszont egyenesen katasztrofális monetáris politikát folytatni.

 

Csakhogy egyelőre nem tudni olyan német csúcsvezető-jelöltről, aki esélyes lehet az EKB vezetői posztjára, így marad az alkupozíció és Manfred Weber.

 

Macron is szorult helyzetben van. Egyszerűen nem talál megfelelő, ütőképes jelöltet Weber ellenében. Erről tanúskodik az is, hogy miután Michel Barnier, az EU Brexit-főtárgyalóját akarta felkarolni, erről lemondva később Merkelnek tett ajánlatot.

 

Merkel már tudja, kit szán Juncker helyére az Európai Bizottság élén

 

Látványos közös visegrádi fellépés

 

Jelenleg tehát egyik uniós „nagyhatalomnak”, sem koalíciónak nincs elég ereje, hogy dűlőre vigye a dolgot, így lehet, hogy a legközelebbi EU-csúcson a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács csak azokra a pozíciókra tesz javaslatot, amelyeknél nem kell az Európai Parlament jóváhagyása: az Európai Tanács elnökére (jelenleg ezt Donald Tusk látja el) és az EKB elnökére (jelenleg Mario Draghi tölti be). Nyilván ha ez megtörténik, ennek fényében születhetnek alkuk a másik két pozíciót illetően.

 

Figyelemreméltó a döntéshozás folyamatában a Visegrádi Négyek együttműködése is. A V4 országai nemrég az EB vezető posztjai tekintetében rendkívüli tárgyalás keretében Budapesten egyeztettek. Ez azt is jelzi, hogy a korábbiaknál jóval mélyebb az együttműködés, ráadásul sokkal látványosabban is engedik megmutatkozni erejüket.

 

Neveket egyelőre nem mondtak. Egyszer felmerült Maroš Šefčovič, az EB jelenlegi alelnökének neve, ám végül ezt Andrej Babiš cáfolta. Az sem kizárt, hogy Šefčovič nevének említése csupán egy politikai alku része volt, és végül az ő vezetői posztra való jelölését áldozták fel, hogy Szlovákia megkaphassa az Európai Munkaügyi Hatóságot (ELA). Šefčovič esélyeit egyébként is rontotta, hogy túl szoros kapcsolatot és túl hasonló retorikát képviselt az EB jelenlegi első alelnökével, a szocialista Frans Timmermansszal, aki kijelentései miatt Magyarország és Lengyelország számára sem elfogadható európai politikus – nem mellesleg a szocialisták csúcsjelöltjei is.

 

Pozsonyban lesz az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) székhelye

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!