Nyitókép forrása: ft.com

 

Amerikai kommentátorok szerint Washington az erődemonstráció és a háború elkerülésének lehetősége között ingadozik,ám többen valószínűsítik, hogy Irán agresszivitása miatt nem sokáig tart majd Donald Trump amerikai elnök tartózkodó álláspontja.

 

Sajtóértesülések szerint az amerikai hadsereg repülőgépei és hadihajói ma hajnalban már készen álltak, hogy csapást mérjenek Iránra, amikor Trump az utolsó pillanatban lefújta, és mérsékelt álláspontra helyezkedve párbeszédre adott határidőt Teheránnak.

 

Trump az utolsó pillanatban leállította az Irán elleni éjjeli támadást

 hirdetes_300x300  

 

A Politico liberális portál szerint Trump egyelőre az újraválasztási kampánya miatt igyekszik tartani a 2016-ban tett ígéretét, miszerint elkerüli a „felesleges háborúkat” a Közel-Keleten. Annak ellenére, hogy a Pentagon és a republikánus tisztviselők többsége „válaszolni” akart Iránnak az elmúlt napok eseményeiért.

 

A dolog persze nem ennyire egyszerű. Irán jelenleg alig mutatja jelét, hogy hajlandó lenne tárgyalni. Ahogy csütörtöki elemzésünkben beszámoltunk róla, több, amerikai gazdasági vagy katonai célpontok elleni támadás történt.

 

A csütörtökön Irán által kilőtt amerikai drón megközelítő értéke 130 millió dollár. Az egy nappal korábban elkövetett rakétatámadás a Shell, az ENI és az amerikai ExxonMobil telep ellen három sérültet követelt, ráadásul a Reuters hírügynökség közlése szerint a növekvő feszültség miatt az ExxonMobil egy 53 milliárd dolláros üzlettől esik el Irakban.

 

Nő a feszültség a Közel-Keleten: Irán lelőtt egy amerikai drónt, az USA katonákat vezényel a térségbe

 

A Stratfor amerikai ügynökség elemzése szerint Donald Trump igyekszik arányos válaszcsapásokra szorítkozni, vagyis olyan bázisok, eszközök ellen rendelhet majd el támadást, ahonnan a korábbi, iráni hátterű csapások kiindultak. Ilyenek az Iszlám Forradalmi Gárda tengeri egységei, iráni katonai repülőgépeket és drónokat vehetnek célba, de akár a Forradalmi Gárda parancsnoki központjai ellen is intézhetnek támadásokat.

 

A Stratfor szerint Irán igyekszik majd elkerülni a totális háborút az USA-val, mert az számára katasztrofális eredményt hozna, de mostantól kezdve rendszeresen lesznek kölcsönös ellentámadások mindkét fél részéről.

 

Konfliktus van, forró háború egyelőre nincs, de a nyílt katonai összecsapás lehetősége tovább növekszik. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság felszólított minden amerikai légitársaságot, hogy kerüljék el Irán légterét. Amerikai tisztségviselők pedig hirtelen közel-keleti körútra indultak szövetségeseikhez.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!