Nyitókép forrása: BBC.com/A Molotov-Ribbentropp paktum aláírása

 

Új szintre emelkedett a lengyel-orosz diplomáciai feszültség, amely az utóbbi hetekben mérgesedett a Szovjetunió második világháborús szerepének orosz „újraértelmezése” okán. Ma Vjacseszlav Vologyin, az orosz állami duma elnöke (nem mellesleg Andrej Danko SNS-es pártelnök személyes jóbarátja) ítélte el az USA vrsói nagykövetét, aki egy tweet-bejegyzésben azt írta:

 

„Kedves Putyin elnök, Hitler és Sztálin összejátszottak, hogy elindíthassák a második világháborút”

 

Vlagyimir Putyin elnök ugyanis nemrég kijelentette, hogy Lengyelország és az USA torzítják a második világháború történetét és benne a Szovjetunió szerepét. Putyin korábban azt nyilatkozta, hogy Sztálin nem ugyanannyira felelős a világégésért, mint Hitler. Sőt, Putyin szerint a nyugati hatalmak játszották Lengyelországot Hitler kezére azzal, hogy következmények nélkül hagyták Csehország annektálását  1938-ban.

 hirdetes_300x300  

 

A vita a Molotov-Ribbentrop paktum kapcsán robbant ki, amelyet újabban az orosz narratíva úgy értelmez, mint Sztálin időnyerési taktikáját, hogy felfegyverkezzen Németország ellen. Valójában a paktum Adolf Hitler és Sztálin megállapodása volt, amelyben felosztották egymás közt Közép-Kelet-Európát. Maga Putyin évekkel ezelőtt még hibának tartotta a paktumot, később azonban megváltoztatta, finomította véleményét. Oroszországban a nagyhatalmi ambíciók égisze alatt reneszánszát éli a szovjet idők nosztalgiája. A második világháború az orosz történelemben „nagy honvédő háborúként” szerepel, a közvélemény nem nagyon van tisztában a szovjetek közép-európai tetteivel.

 

Putyin szerint az EU „szemtelenül hazudik” a szovjetek második világháborús szerepéről

 

A lengyel kormányfő szerint Putyin tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.