Emma
  • HUF: 360.64
  • USD: 1.18
  • -2 °C
  • 3 °C
Külügyek

A lengyel kormányfő szerint Putyin tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről

Sajtóhírek szerint a lengyel politikai vezetők tudatában vannak annak, hogy "az orosz provokációk hangneme erősödhet"

Nyitókép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

 

Az orosz elnök tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről, az ebben az összefüggésben Lengyelországról tett kijelentésekkel Vlagyimir Putyin Moszkva jelenlegi problémáit akarja elfedni – írta vasárnap kiadott nyilatkozatában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

 

Morawiecki a lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett terjedelmes állásfoglalásban arra reagált, hogy az utóbbi napokban Putyin kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én lerohanta Lengyelországot.

 

“Putyin elnök sokszor hazudott Lengyelország kapcsán. Mindig teljesen tudatosan tette ezt”

 

– áll a Morawiecki által jegyzett dokumentumban. A lengyel miniszterelnök szerint Putyin szavait úgy kell értelmezni, mint a Moszkva által az utóbbi hetekben szenvedett “több lényeges kudarc” elfedésére tett kísérletet.

 

A II. világháború szlovák szemmel: 15 perccel a németek után a szlovákok is megtámadták Lengyelországot

 

E kudarcokként Morawiecki a többi között a Krím megszállása miatt Moszkvára kirótt európai uniós szankciók meghosszabbítását, valamint az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték létesítésében részt vevő cégekre kirótt amerikai szankciókat említi.

 

Az állásfoglalás felidézi Lengyelország 1939 szeptemberében történő német, majd orosz megtámadásának eseményeit, aláhúzva, hogy mindkét támadásra az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum következtében került sor.

 

Oroszország megkezdte Fehéroroszország „puha” beolvasztását

 

A paktum nem egy meg nem támadási szerződés volt, hanem “politikai és katonai szövetség, mely két érdekzónára osztotta Európát” – emeli ki Morawiecki.

 

A kormányfő emlékeztet arra, hogy Sztálin támogatásának köszönhetően Hitler “büntetlenül meghódíthatott további országokat (…), és előkészíthette a holokausztot”. Morawiecki ezzel Putyin azon állítására utalhat, miszerint második világháború előtti németországi lengyel nagykövet – akit az orosz elnök “gazembernek” és “antiszemita disznónak” nevezett –  támogatta Hitler terveit a lengyelországi zsidók kitelepítésére Afrikába.

 

Putyin szerint az EU „szemtelenül hazudik” a szovjetek második világháborús szerepéről

 

Határozott ellenkezés szükséges azokkal a próbálkozásokkal szemben, amelyeket az orosz elnök politikai indíttatásból Sztálin rehabilitációjára tesz – áll a dokumentumban.

 

Putyin kijelentései kapcsán már pénteken bekérették a lengyel külügyminisztériumba az orosz nagykövetet.

 

Megvan az elvi gázalku Kijev és Moszkva között

 

Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács korábbi és az Európai Néppárt jelenlegi elnöke vasárnap a Twitteren a kormány és az ellenzék közös állásfoglalását sürgette Putyin “szemtelen állításai” ügyében.

 

A 300polityka.pl lengyel hírportál értesülései szerint Morawiecki a nyilatkozatát Andrzej Duda elnökkel egyeztette. A hírportál szerint minkét politikai vezető “tudatában van annak, hogy az orosz provokációk hangneme erősödhet” a volt auschwitzi haláltábor felszabadításának január 27-én esedékes 75. évfordulója előtt.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket