Nyitókép forrása: breitbart.com

 

Liberális oldalról tetemre hívás, magyar szempontból árulás, gyakorlatilag pedig jogi következmények nélküli politikai színjáték volt az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésének azon része, amelyen a magyar jogállamiság kérdését tűzték napirendre. Mindezt úgy, hogy a magyar fél nem képviseltethette magát.

 

Érdemes leszögezni, hogy az igazságszolgáltatás tagállami monitorozásáért felelős uniós intézmények már megállapították, hogy a koronavírus kapcsán hozott magyarországi intézkedésekkel nincs probléma, az Európai Parlament liberális-baloldali és álkonzervatív képviselői ennek ellenére boszorkányüldözésre használták fel a témát.

 

A korábban Magyarországgal szemben viszonylag korrekten nyilatkozó cseh liberális, jogállamiságért felelős európai bizottsági  alelnök, Věra Jourová csütörtökön a szokottnál kritikusabban fogalmazott. Bár korábban kijelentette, hogy a magyar koronavírus-törvény összefér az uniós joggal, ezt a mondatot most következetesen kerülte, helyette pedig a magyar sajtó állítólagos rossz helyzetével példálózott.

 hirdetes_300x300  

 

Össztűz balról

 

Jourová korábbi álláspontját félretéve csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a magyarországi vészhelyzeti intézkedések „különleges aggodalomra adnak okot”, különösen, hogy a magyar vészhelyzeti intézkedéseknek nincs lejárati dátuma. Kifogásolta a rémhírterjesztés kapcsán bevezetett büntetőtörvénykönyv-módosítást is (ez akár 5 évnyi szabadságvesztéssel is sújtja a rémhírterjesztőket).

 

Jourová szerint most, hogy a járványügyi helyzet egész Európában enyhülőben van, az Európai Bizottság indokoltnak tartja a vészhelyzeti intézkedések kivezetését.

 

A Magyarország elleni boszorkányüldözésbe bekapcsolódott a baloldali-liberális pártok teljes spektrumra. A Szocialisták & Demokraták pártcsaládjának képviselői a Freedom Hopuse legutóbbi jelentését lobogtatták, amely szerint Magyarország már nem demokrácia, és a Fidesz azonnali kizárását követelték az Európai Néppártból. Természetesen nehezteltek a rejtett generideológiát tartalmazó Isztambuli Egyezmény magyarországi elutasítására is (érdekes, hogy ugyanezt a döntést Szlovákiának nem rótták fel…).

 

A liberális oldal és a szélsőbaloldal a Magyarországot illető uniós források azonnali befagyasztását követelték.

 

Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoport: gyalázatos, hogy az EP szakbizottsága hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt

 

A szövetségesek

 

Az EPP részéről felszólaló Deli Andor Magyarország mellett érvelve hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság nemrég már megállapította, hogy a magyar intézkedések nem sértenek európai jogot, és a  magyar kérdés napirenden tartása szerinte „a régi koncepciós perek emlékét idézi”.

 

A vajdasági magyar politikus erdélyi párttársa, Vincze Lóránt szerint sem indokolt a magyar kormány elleni támadás, és kérdőre vonta az EP, hogy miért nem foglalkozik Klaus Iohannis nemrég elhangzott, botrányos magyarellenes kijelentéseivel.

 

Az Igazság és Demokrácia pártcsalád az olasz Liga párt képviselői felszólalásain keresztül szintén Magyarország mellett foglaltak állást, kiemelve, hogy a vészhelyzeti intézkedésekről Magyarország demokratikusan választott parlamentje döntött. az ID francia képviselői is kettős mércét emlegettek, felhívva a figyelmet, hogy Franciaországban is hasonló intézkedések vannak érvényben, mégsem hurcolják meg őket az EP-ben.

 

Nem nehéz felismerni, hogy a Magyarország elleni boszorkányüldözés érvrendszere ezer sebből vérzik.

 

Kalita Gábor: A globalizmust és a balos álliberalizmust két vállra fektette a koronavírus

 

Kettős mércék és következetlenségek

 

A magyarországinál jóval nagyobb jogköröket szerzett meg például a szlovák kormány, amely a parlament jóváhagyása nélkül is hozhat döntéseket, a parlamentben pedig a kormánykoalíció gyorsított eljárásban (értsd, politikai vita nélkül) vihet át döntéseket (igaz, néhány kivételtől eltekintve, ezeket az ellenzék is támogatja).

 

A magyar rémhírterjesztésről szóló Btk-módosítás kapcsán az EP és az EB álláspontja minimum álságos, hiszen az elmúlt hetekben minden fórumon az orosz dezinformációra és a járvány meglovagolni akaró csalókra figyelmeztettek.

 

A vitán a Magyarországot kritizálók amiatt is sajnálatukat fejezték ki, hogy a járvány miatt nem tudták megkezdeni a Budapest elleni hetes cikkely szerinti eljárás tárgyalását. Persze, ha legalább annyi energiát fordítottak volna az ülések online megszervezésére, mint amennyit arra, hogy ne vegyék el tőlük a jelenléti ív aláírásáért járó fizetéskiegészítést (miközben többségük otthonról dolgozhat), akkor ezt is sikerült volna elérniük.

 

Végezetül pedig, még azt sem engedélyezték (eljárásjogi kifogásokra hivatkozva), hogy Magyarország képviseltethesse magát a vitán. Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ugyan meghívták, de ő a járvány miatti elfoglaltságára hivatkozva nem tudott részt venni az ülésen. Magyarországot Varga Judit igazságügyi miniszter képviselte volna, neki azonban nem engedélyezték a megjelenést, pedig korábban a horvát elnökség ügyében az EP elnöksége engedélyezte még az egyszerű államtitkári képviselet felszólalását is.

 

Otthonról dolgoznak, mégsem mondanának le a zsíros napi juttatásról az EP-képviselők

 

Történelmi árulás

 

Varga Judit azonban nem maradt adósa az EP elfogult képviselőinek. Letiltott, de a Magyar Nemzet által kivonatosan közölt beszédében

 

történelmi árulásnak nevezte az igazságügyi miniszter, hogy Brüsszel megpróbálja aláásni a magyar kormány járványügyi intézkedéseinek legitimitását, ráadásul úgy, a hogy a magyar koronavírus-törvényt érintő európai parlamenti vitában még csak nem is akarják meghallgatni a magyar felet

 

Hangsúlyozta, hogy ez az eljárás még ellenségek között sem szokványos eljárás, európai családon pedig történelmi árulás.

 

Szerinte nagyítóval kell keresni a józan hangot és az elfogulatlan véleményt az EP-ben, amely ma már nem a megoldás, hanem probléma része.

 

 

Az EP szánalmasan kétségbeesett

 

Ami csütörtökön az EP-ben lejátszódott, valóban csak politikai színjáték volt. Az Európai Parlament görcsösen igyekszik fontosnak, nélkülözhetetlennek, a jogállamiság és az igazságosság őrének látszani egy olyan időben, amikor a tagállamok akadályozták más tagállamok hozzáférését az egészségügyi eszközökhöz, a németek bomlasztják az eurozónát, az olaszok pedig az EU végével fenyegetőznek.

 

És mivel az Európai Parlament valójában béna kacsaként viselkedett a járvány idején, ezért az egyetlen olyan témával akarta láttatnia magát, amelyben eredményes tudott lenni – egy boszorkányüldözéssel…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.