Nyitókép forrása: msn.com

 

Miután a svéd járványügy vezetője, Anders Tegnell nemrég kénytelen volt beismerni az általa erőltetett járványügyi politika kudarcát – tekintettel a járvány elharapódzására és 4500 halálesetre, amely a könnyelmű intézkedések miatt történt – a svéd ellenzék most a Tegnell politikáját korábban védelmező Stefan Löfven miniszterelnököt vette célba.

 

Löfvent vasárnap élő adásban pirítgatták politikai ellenfelei az elhibázott intézkedések miatt Ulf Kristersson, a Mérsékeltek névre hallgató, legerősebb svéd ellenzéki párt elnöke kijelentette, Svédország COVID-19 elleni harca „teljes kudarc” volt.

 

A mostani vitaműsor azért érdekes, mert jelzi, hogy véget ért az a türelmi időszak, amit a Löfven-kormány kapott a járvány idejére. A parlamenti pártok ugyanis megállapodtak, hogy a COVID-19 elleni intézkedések kapcsán politikai konszenzushoz tartják magukat, vagyis közös felelősséget vállalnak a járványügyi politikáért.

 hirdetes_300x300  

 

Ez a múlt héten változott meg, amikor Tegnell bejelentette, hogy hibákat követett el, és hogy a járvány elleni svéd modell kudarccal végződött. Igaz azt is hozzátette, hogy a valódi megoldás valahol a svéd és a többi európai tagállam modellje között lehet. Politikai értelemben azonban Tegnell nyilatkozata felért egy beismerő vallomással.

 

A svéd halálozási ráta az egyik legrosszabb a világon, és többszöröse a többi skandináv országénak.

 

„Az idősotthonaink nem kaptak időben felszerelést, maszkokat, ruhákat, pedig mindenki tudta, hogy az idősek a legsebezhetőbbek”

 

érvelt Kristersson.

 

A szociáldemokrata Löfven azonban tiltakozott, és a történtek ellenére azt vallja, hogy „a stratégiájuk megfelelő, és nincs oka visszavonására”.

 

Csak azt ismerte el, hogy lehet javítani néhány dolgon, például több tesztet kellett volna elvégezniük.

 

A koronavírus elleni harc svéd modelljének értelmi szerzője beismerte, hogy hibázott

 

Látványos a népszerűségvesztés

 

A szociáldemokrata kormány hatalmas politikai nyomás alá került. Nem csak arról van szó, hogy katasztrofális járványügyi mutatóik vannak, hanem arról, hogy a túlságosan kiteljesedett járvány miatt a svéd állampolgárokkal szemben Európa-szerte beutazási korlátozásokat vezetnek be.

 

Mindeközben a svédek szomszédságában lévő Dániában az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba: megnyíltak az edzőtermek, uszodák, 50 főig lehet szabadon gyülekezni.

 

Egy múlt heti közvéleménykutatás szerint a kormány iránti bizalom a járvány kapcsán 20 százalékkal esett vissza, ami drámai változást jelez, és a lakosság több mint fele úgy véli, hogy Löfven-kormány elégtelenül szerepelt a koronavírus elleni harcban.

 

Európai feketelistára kerülhetnek a svédek felelőtlen járványpolitikájuk miatt

 

Össztűz a szocdemekre

 

Nem csoda, hogy a kormánypárt ellenfelei megragadják a lehetőséget, hogy saját javukra fordítsák a történéseket, és nem nagyon lehet őket hibáztatni érte. Vasárnap a bevándorlás ellenes Svéd Demokrata Párt már Tegnell azonnalli elbocsátását követelte, aki a múlt heti beismerő vallomást követően is hivatalban maradhatott.

 

Ebba Busch, az ellenzéki Kereszténydemokrata párt elnöke szerint Lövfen alkalmatlan az ország vezetésére.

 

„A svéd kormány szándékosan engedélyezte a betegség széles körű szétterjedését. (…) Ez a kormány alkalmatlana vezetésre, miközben egy válsághelyzet kellős közepén járunk”

 

mondta Busch.

 

Azt hitték, halhatatlanok – tévedtek. Elbukott a koronavírus elleni harc svéd modellje

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!