Nyitókép forrása: facebook.com/archív

 

A magyar és lengyel vétó, az uniós büdzsé és az újjáépítési alap blokkolása Szlovákiában is alaposan felrázta az állóvizet. Politikai nyilatkozatok tömkelege jelent meg Brüsszel védelmében és a magyar és lengyel álláspont védelmében. A leghangosabbak e tekintetben a harmadik legerősebb kormánypárt, a neoliberális SaS politikusai. Pedig nem volt ez mindig így.

 

Az SaS-es EP-képviselők ma minden lehetséges fórumon sulykolják azt a brüsszeli álláspontot, miszerint a magyar kormány álhírekre hivatkozva blokkolja azt a pénzügyi csomagot, amelyből Szlovákia is kaphatna. Vagy épp nem kaphatna, mert nem teljesíti a jogállamiság kritériumait, ez azonban a liberális EP-képviselőket nem nagyon zavarja. Pedig nem volt mindig így.

 

Pártelnökük, Richard Sulík, mai gazdasági miniszter pár éve még a migráció legnagyobb ellenzője volt, a demokratikus ellenzék vezető politikusa, aki felemelte szavát a brüsszeli kettős mérce ellen, és ha Budapestet nem is vette védelmébe,  Varsó mellett többször is kiállt.

 

 hirdetes_300x300  

Két és fél évvel ezelőtt Sulík és az SaS a maival teljesen más retorikát követett, amelyek ráadásul sokkal több átfedést mnutattak a magyar állásponttal, mint ma.

 

Szlovákia kifarolt Magyarország mögül a jogállamisági vitában

 

Az EU a saját szabályait szegi meg

 

2018-ban jelent meg a színen a balliberális Progresívne Slovensko, amely új pártként, a brüsszeli médiaúthenger berkeiből érkező Ivan Štefunkoval az élén azt a célt tűzte ki, hogy az ország vezető liberális pártjává növi ki magát. Hangsúlyozta az oktatás fontosságát, támogatta a migrációt, és szinte mindenben kritika nélkül egyetértett a brüsszeli narratívával.

 

Štefunkóval került szembe 2018 februárjában Richard Sulík a .tyzden hetilap szervezésében megvalósuló vitaesten. Nem volt kérdés, hogy Sulík megnyerte a vitát (nem véletlenül került más személy Štefunkó helyére a pártelnöki székben). Sokkal érdekesebb azomban, hogy miért tudott nyerni. Azzal, hogy pontosan azt az álláspontot képviselte, amiért ma pártja Magyarországot és Lengyelországot támadja.

 

Sulík a beszélgetés egy pontján azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió egy sor, saját maga által hozott szabályt szegett meg az elmúlt években, például, hogy minden tagállam a saját tartozásaiért maga felel, vagy a schengeni szerződést, a Dublini Egyezményt, a maastrichti kritériumokat. Ezzel szemben ma az SaS mélyen hallgat arról, hogy az újjáépítési alap keretében közös kötvénykibocsátásra kerül sor, vagyis a tagállamok közös kölcsönt fognak felvenni a pénzpiacról.

 

„…Azt mondom, hogy a szabályokat be kell tartani, másképp nem működhet. (…) Ott van például az alapértékek között az emberek szabad mozgása. Rendben, de az nem működhet úgy, hogy mindenki megy, ahova akar. Szabályokra van szükség: schengeni szerződés, Dublini Egyezmény. Ha ezeket nem tartjuk be, elveszítjük az emberek szabad mozgásának intézményét”

 

mondta akkor Sulík a migrációra utalva.

 

Elindult a balliberális médiabuldózer a magyar és lengyel vétó nyomán. Megszólaltak a szlovák liberálisok is

 

„Lengyel belügy”

 

Lengyelország ellen az előtte lévő hetekben javasolt Brüsszel szankciókat. Az SaS-es pártelnök pedig helytelenítette, hogy az EU Lengyelországot saját szabályainak megszegéséért akarja büntetni. Arra a kettős mércére hívta fel a figyelmet, hogy amikor az EU szegi meg a saját szabályait, semmi sem történik, de ő szankcionálni akarja a tagállamokat saját szabályaik be nem tartása miatt.

 

Akkor még elég világosan kimondta, hogy a sokat kritizált lengyel igazságügyi változások lengyel belügy, az EU-nak semmi köze hozzá. Azt is mondta, hogy a lengyel reform egyes elemei nem rosszabbak a Szlovákiában lévőknél. Kijelentette, a lengyel kormány által tervezett változások nem sértik a három hatalmi ág önállóságának elvét. Nehezményezte, Brüsszel, mikor tetszik, egyeseket elmarasztal, mikor pedig más áll érdekében, szemet huny a szabályszegések felett.

 

A teljes vita megtekinthető alábbi cikkünkben:

 

Sulík-Štefunko összecsapás: Jobbliberálisok: 1, balliberálisok: 0

 

Szlovák liberális EP-képviselők: A magyar kormány álhíreket terjeszt a jogállamisági rendszerről

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.