Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Rene Rossignaud, SITA/AP Photo/Jonathan Borg

 

Csütörtökön osztotta meg a nyilvánossággal zárójelentését a Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő ellen elkövetett merényletet vizsgáló bizottság. Ebben egyértelműen kimondják, hogy a máltai államot felelősség terheli a gyilkosságban, mert az állam csúcsvezetői  érinthetetlenség benyomását keltő környezetet alakítottak ki a hatalmi struktúrákban.

 

A három bíró által vezetett független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy az állam közvetlen szerepet játszott a merényletben. Ennek ellenére a bírák szerint viselnie kell a felelősséget, mert a kormány, élén az akkori munkáspárti miniszterelnökkel, Joseph Muscattal, olyan környezetet alakítottak ki, amelyben sokan érinthetetlennek hihették magukat.

 

Caruana Galizia kormánykritikus blogger és oknyomozó újságíró volt. Komoly vádakat megfogalmazó tényfeltáró cikkekben leplezte le Joseph Muscat korábbi kormányfőt, akinek gyanús pénzügyeiről és Panama Papers-beli  érintettségéről is írt. Cikkei rávilágítottak a közpénzeket érintő korrupciós láncolatokra és a törvénytelenül szerzett pénzek útjára külföldi bankokig és onnan vissza a korrupt kormánytagokig.

 

 hirdetes_300x300  

Nem egész négy évvel ezelőtt, 2017. október 16-án egy autóbomba végzett vele. A merénylet alapjaiban rázta meg a máltai társadalmat, az eset sokkolta egész Európát. A vizsgálóbizottság szerint kétség sem fér hozzá, hogy az újságírónőt munkája miatt gyilkolták meg, a hatóságok pedig kudarcot vallottak, mert nem ismerték fel, hogy mekkora veszély leselkedett rá, és nem intézkedtek védelme érdekében.

 

Muscat úgy érzi, letudta a saját felelősségét

 

A merénylettel kapcsolatban Yorgen Fenech ismert vállalkozó ellen emeltek már vádat, tárgyalása azonban még nem kezdődött el. Fenechről érdemes tudni, hogy kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezett máltai politikai körökben.

 

Joseph Muscat munkáspárti exkormányfő csak 2020 januárjában volt hajlandó lemondani tisztségéről – akkor is csak az EU nyomására, bár nagy felhajtást nem csaptak miatta Brüsszelben, tekintve, hogy baloldali politikusról volt szó. A vizsgálóbizottság nyilvános beszámolója után Muscat a sajtó előtt csütörtökön azzal védekezett, hogy nem sikerült bizonyítani, hogy bármilyen köze lett volna neki vagy kormányának az újságírónő halálához, és nem is tudtak a rá leselkedő veszélyre.

 

Muscat a Facebookon azt is közölte, hogy ő a maga részéről lemondásával letudta a felelősségvállalás kérdését.

 

A merénylet kivitelezéséért három személyt tartóztattak le, köztük Vincent Muscatot, aki bevallotta tettét, és első fokon idén februárban 15 év szabadságvesztésre ítélték. Bűntársai, George és Alfred Diegorgio szintén ítéletükre várnak.

 

Daphne Caruana Galizia családja a vizsgálóbizottság bejelentését követően azt nyilatkozták, hogy a bizottság megerősítette bennük az t a meggyőződést, hogy „Daphne meggyilkolása a jogállamiság összeomlásának és az állam büntetlenség-érzetének következménye volt”.

 

Robert Abela jelenlegi miniszterelnök bejelentette, hogy nyilvánosan és személyesen is bocsánatot fog kérni az oknyomozó újságírónő családjától és az ügy minden sértettjétől. Abela 2020 januárjában, Muscat távozásával lett miniszterelnök, miután az exkormányfő helyét átvette a Munkáspárt élén is.

 

Menekülőre fogta, jachtján csípték nyakon a máltai újságírógyilkosság lehetséges megrendelőjét

 

Nincs kegyelem: bukhat a máltai szocdem kormány az újságírógyilkosság főgyanúsítottja miatt

 

A férje az újságíró-gyilkosság főgyanúsítottjával járt meccsre, ezért lemondott a máltai miniszter

 

Körkép.sk, Maltatoday.com.mt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!