Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Hussein Malla

 

Libanonban szerdán emlékeznek meg a napra pontosan egy évvel ezelőtt bekövetkező, brutális erejű bejrúti, kikötői robbanásról. Michel Aún libanoni államfő a mai napra nemzeti gyásznapot hirdetett.

 

Kedden, az egy éves évforduló előestéjén Aún azt ígérte rendkívüli televíziós beszédében, hogy a robbanásért felelős személyeket bíróság elé állítják és hogy „a folyamatban lévő nyomozást le fogják zárni, az igazság pedig győzni fog”.

 

„Minden bűnrészes megkapja, amit megérdemel, senki sem érinthetetlen”

 

fogalmazott a libanoni államfő, hozzátéve, hogy még a „képviselői immunitás sem akadályozhatja meg az igazság felderítését”.

 hirdetes_300x300  

 

Aún azt is kijelentette, hogy ha az illetékesek időben elrendelték volna a robbanásra hajlamos anyagok eltávolítását a kikötőből, elkerülhető lett volna a tragédia. Az államfő hangsúlyozta, hogy együttműködnek a kormányfővel egy nemzeti vonalú kormány felállításában, és hogy a „libanoniak képesek gazdasági fellendülést elérni, ha elkötelezik magukat az egység és a szolidaritás mellett”.

 

A békítő szavak nem véletlenek. A robbanás mély belpolitikai válságba rántotta az egyébként is zavaros időket élő Libanont.

 

Letarolta a fővárost

 

Az egy évvel előtt bekövetkező robbanásban 200 ember vesztette életét, további 6500 személy megsérült, 300 ezren vesztették el otthonukat. A libanoni főváros egy részét lényegében letarolta a detonáció, ami egy kisebb atombomba erejével rendelkezett. A világtörténelem egyik legnagyobb, nem nukleáris robbanásaként jegyezték fel, amelyet közel 3000 tonna ammónium-nitrát okozott.

 

A vizsgálatok még folynak, de az egyik forgatókönyv szerint nitrátkészlet melletti raktárban nagy mennyiségben petárdákat tartottak. Ennek a raktárnak az ajtaját épp hegesztették, mikor tűz keletkezett, amire a közeli hatalmas gabonasilókból származó por is katalizátorként hatott. A tűz átterjedte a szomszédos, ammónium-nitrát raktárra, és amikor a lángoló vegyszer elérte a kritikus tömeget, hatalmas robbanás következett be, iszonyúan erős lökéshullámmal, ami mindent letarolt a környezetében, és a kilométerekre lévő épületek ablakait is beszakította.

 

A robbanásra hajlamos vegyszer egy eladósodott orosz teherhajóról származott. A raktárba lefoglalása után került. A probléma az volt, hogy senki sem törődött a vegyszer rakátorázásnak szabályaival. A bejrúti lakosság hosszú ideje úgy tekintett a kikötőre, mint államra az államban, amelyet egy szűk réteg saját meggazdagodására használt, bőven túllépve a törvény kereteit.

 

A tragédia után a hatóságok 30 embert tartóztattak le, köztük a kikötő egykori igazgatóját és a vámőrök vezetőjét. A nyomozás új lendületet adott a korrupció ellenes mozgalmaknak Libanonban, amelyek meg akarják szüntetni a jelenlegi és a korábbi garnitúrák minisztereinek és képviselőinek immunitását. Tekintettel az emberáldozatokra és a hatalmas anyagi kárra, valószínűleg magasbeosztású hivatalnokok kerülhetnek rács mögé gondatlanságuk miatt.

 

Bejrúti robbanás – A végzetes ammónium-nitrát szállítmány különös története

 

Bejrút megszűnt létezni – sírnak a helyiek. A kár az öt milliárd dollárt is elérheti (Képek, videók)

 

Nő a francia befolyás a Közel-Keleten, Macront az új libanoni kormány keresztapjaként emlegetik (Körkép-elemzés)

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!