Orosz olajembargó - A lengyeleknek nem tetszik a magyar hozzáállás - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.37
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C
Külügyek

Orosz olajembargó – A lengyeleknek nem tetszik a magyar hozzáállás

A témában nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor is

Nyitókép: sita

 

A lengyel kormány aggodalmát fejezte ki Magyarország az EU hatodik Oroszország elleni szankciós csomagjával kapcsolatos álláspontja miatt, amely az orosz olajimport részleges tilalmát tartalmazza. “Budapest bejelentette, hogy megvétózza ezeket az intézkedéseket” – közölte a TASR szlovák hírügynökség a PAP lengyel ügynökség közlésére hivatkozva.

 

“Magyarország álláspontja az Európai Tanácsban meghozott döntést követően aggasztó számunkra”

 

mondta Piotr Müller, a lengyel kormány szóvivője, egyúttal felszólította a magyar illetékeseket, hogy ne akadályozzák a csomag jóváhagyását.

 

SJE Nyílt nap

Reagált az ukrán külügy az új uniós szankciókra, Magyarországról is véleményt mondott

 

Közben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a VG.hu érdeklődésére megerősítette, hogy

 

a magyar kormány vallásszabadsági okokból nem támogatja Kirill pátriárka szankcionálását,

 

amit a hatodik szankciós csomag egyébként tartalmaz. A magyar külügy leszögezte, hogy a kormány álláspontja egy pillanatig sem változott, és mindvégig ismert volt.

 

SITA/Ramil Sitdikov / Sputnik via AFP

 

A nap folyamán az AFP és a Reuters is arról cikkezett diplomataforrásokra hivatkozva, hogy  Magyarország annak ellenére nem fogadja el az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, hogy az olajembargónál kivételezett ország lett – azt a legtöbb beszámoló persze kihagyja, hogy nem egyedül, Csehország, Szlovákia és Olaszország is kapott kedvezményt.

 

A Politico arról ír, az uniós diplomatákat meglepte a magyar álláspont, ami azért furcsa, mert Orbán Viktor már május elején hangsúlyozta, Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami „szent és sérthetetlen”.

 

Heger meghívta Orbánt, csatlakozzon ahhoz a kompromisszumhoz, amit épp Magyarország harcolt ki

 

A témában nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök közlése szerint

 

Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

 

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

 

Heger: Az EU-csúcson tiszteletben tartották Szlovákia követeléseit

 

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.  Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

 

teraz.sk, vg.hu, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. jún. 02. 15:37

Igazi szarrágók az EU bürokraták, ha nem szívatni akarnának, akkor már rég meg lehetett volna állapodni. Egyszerűen nem kell az árukapcsolás az olaj ás a személyek között. Ebből is látszik, hogy az egész olaj-embargó nem gazdasági, hanem ideológiai alapokon folyik. Pár kisebb ország meg beáldozható lenne a Nyugat szerint. Férgek irányítják az USA-EU-t.

anon
2022. jún. 03. 12:38

Petike te mocskos szarrágó, szarjál sünt.

Dodo
2022. jún. 05. 13:03

Az EU meg el vagy mar agyhalott?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket