Nyitókép: sita

 

A lengyel kormány aggodalmát fejezte ki Magyarország az EU hatodik Oroszország elleni szankciós csomagjával kapcsolatos álláspontja miatt, amely az orosz olajimport részleges tilalmát tartalmazza. „Budapest bejelentette, hogy megvétózza ezeket az intézkedéseket” – közölte a TASR szlovák hírügynökség a PAP lengyel ügynökség közlésére hivatkozva.

 

„Magyarország álláspontja az Európai Tanácsban meghozott döntést követően aggasztó számunkra”

 

mondta Piotr Müller, a lengyel kormány szóvivője, egyúttal felszólította a magyar illetékeseket, hogy ne akadályozzák a csomag jóváhagyását.

 

Reagált az ukrán külügy az új uniós szankciókra, Magyarországról is véleményt mondott

 hirdetes_300x300  

 

Közben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a VG.hu érdeklődésére megerősítette, hogy

 

a magyar kormány vallásszabadsági okokból nem támogatja Kirill pátriárka szankcionálását,

 

amit a hatodik szankciós csomag egyébként tartalmaz. A magyar külügy leszögezte, hogy a kormány álláspontja egy pillanatig sem változott, és mindvégig ismert volt.

 

SITA/Ramil Sitdikov / Sputnik via AFP

 

A nap folyamán az AFP és a Reuters is arról cikkezett diplomataforrásokra hivatkozva, hogy  Magyarország annak ellenére nem fogadja el az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, hogy az olajembargónál kivételezett ország lett – azt a legtöbb beszámoló persze kihagyja, hogy nem egyedül, Csehország, Szlovákia és Olaszország is kapott kedvezményt.

 

A Politico arról ír, az uniós diplomatákat meglepte a magyar álláspont, ami azért furcsa, mert Orbán Viktor már május elején hangsúlyozta, Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami „szent és sérthetetlen”.

 

Heger meghívta Orbánt, csatlakozzon ahhoz a kompromisszumhoz, amit épp Magyarország harcolt ki

 

A témában nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök közlése szerint

 

Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

 

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

 

Heger: Az EU-csúcson tiszteletben tartották Szlovákia követeléseit

 

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.  Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

 

teraz.sk, vg.hu, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.